Regija
NA ZAGORSKIM JESENIMA U JOSIPOVU

Žene predstavile očuvanu baštinu
Objavljeno 13. rujna, 2021.
JOSIPOVONa tradicionalnoj, vrlo posjećenoj folklornoj manifestaciji Udruge žena Josipovo Zagorske jeseni svojim radovima predstavilo se nekoliko udruga koje se bave kreativnom ručnom izradom različitih ukrasnih i uporabnih predmeta u skladu s tradicijom i narodnim običajima svoga kraja.

Udruga Rukotvorine iz Zdenaca, koja provodi višegodišnji projekt "Od zrna lana haljina tkana", predstavila se ručno izrađenim podmetačima, koji su zaštitni suvenir udruge, tkanim ručnicima, bocama sa zlatovezom i bocama opletenim na razne načine, a prema riječima predsjednice Rajke Abramović, svi ručni radovi svode se na tkanje. Žena u udruzi koriste tehniku koju znaju, a tkanjem se najviše bave Marija Rončević, Margita Mikić, Ruža Zvonarić i Katica Tajz. "Susreti kakav organizira Udruga žena u Josipovu služe očuvanju tradicije starinskih običaja i prenošenju tih običaja na mlade. Njih, nažalost, takve stvari slabo zanimanju, oni dođu, pogledaju i odu", kaže predsjednica Rukotvorina. Članice udruge organizirale su tombolu po simboličnih deset kuna, u kojoj su nagrade bile njihovi radovi, opletene bočice, privjesci, tabletići, nakit, a svaka je tombola bila dobitna.

Među udrugama koje su se predstavile u Josipovu bila je i slatinska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac. "Drago nam je što je udruga pozvana da predstavi radove naše djece i njihovih mama. Prodajom tih radova skupljamo novac, a onda se dogovaramo kako bi djeca htjela da utrošimo taj novac. Dio ostavljamo za nove materijale, a ostatak trošimo kako djeca hoće. Neki bi htjeli na pizzu, neki na sladoled, a neki na kupanje. Naš je bedž vretenac, njega izrađujemo uz ostale stvari vezane za starinu, da se mladi sjete da je u prošlosti bilo i nešto lijepo, da se može igrati krpenim lutkicama, bebicama, jastučićima, mirisnim stvarima…" kazala nam je Jelica Hržina, koordinatorica roditelja u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama.

U Josipovu se predstavilo još nekoliko udruga, među njima i Udruga Cer iz Crnca. Sve su one pokazale kako se može ugodno i korisno iskoristiti slobodno vrijeme te druženjem i s malo napora u vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka očuvati kulturnu baštinu svoje sredine. P.Ž.
Možda ste propustili...

DJEČJI DOM "SV. ANA" STAMBENO ZBRINJAVA I ŠTIĆENIKE NAKON 18. GODINE

Primaju donacije u novcu, materijalu, opremi i usluzi za novi stan mladima

UKORIJENJEN JE U TRADICIJI I OBIČAJIMA

Adventski vijenac simbol iščekivanja Božića

U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Predavanje o dr. Nikoli Nikiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

PREGRŠT ZABAVNIH SADRŽAJA

Počela montaža klizališta na trgu