Novosti
IRACIONALAN USTUPAK ONIMA KOJI SE NE CIJEPE

Rade u zdravstvu, ne žele se cijepiti, a testiranje na COVID će im plaćati država!?
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Osoblje u zdravstvenom sustavu ne smije biti potencijalna opasnost za pacijente

Od 1. listopada liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje, na radno mjesto moći će samo na temelju digitalne COVID potvrde, odnosno ako su cijepljeni, ako su preboljeli koronavirus, ili uz valjani negativni test, znači, zeleno svjetlo za dolazak na posao dobit će na osnovi jednoga od ta tri uvjeta.Ministar zdravstva Vili Beroš prošli je tjedan rekao i da će zaposlenici imati vremena da se ipak odluče za najbolju varijantu - cijepljenje, dodajući da traje nabava testova za zaposlenike. No, u prvoj će fazi to testiranje za zaposlene biti besplatno, a tek nakon mjesec i pol ili dva o vlastitom trošku. A to je, uz veliko kašnjenje ove jedine razumne odluke kada je u pitanju ne samo zdravstvo, nego i socijalni sustav i prosvjeta, dodatna iracionalnost. Naime, ako se igdje očekuje sigurnost od zaraze, onda su to zdravstvene ustanove, ili kako je to lijepo formulirao predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u nedavnom intervjuu za Glas Slavonije, nitko u bolnice i domove zdravlja ne dolazi iz zabave, tamo nema koncerata i utakmica, nego iz potrebe povezane sa zdravljem, i stoga je logično da upravo tamo bude najminimalnija moguća ugroza za svakog pacijenta. Baš zato od zdravstvenog se osoblja s punim pravom očekuje da budu cijepljeni, tj. da ne predstavljaju potencijalnu opasnost za svoje pacijente koji, podsjetimo se, nisu samo korisnici usluga, nego i oni koji ih plaćaju kroz doprinose i poreze.

Neopravdani trošak


Sada bi, prema početnoj namjeri ministra Beroša, trebali plaćati i testove protivnicima cijepljenja u sustavu u kojemu ih ne bi ni trebalo biti. Teško je procijeniti koliko će državu koštati ta nabava testova za one koji se i dalje ne žele cijepiti, ali je sigurno kako je riječ o posve neopravdanom trošku, jer rad u javnim službama, posebice zdravstvu, morao bi sa sobom nositi i određene obveze spram ljudi s kojima i za koje svakodnevno radite. Zašto Beroš kaže da u tih mjesec ili dva trebamo svima omogućiti da "još jednom promisle i cijepe se", a prošlo je toliko vremena od kada je cjepivo dostupno, da su i oni manje informirani ili razumni trebali spoznati koje su velike prednosti cijepljenja te morali uzeti u obzir svoju odgovornost prema pacijentima. Posebice jer je riječ o ljudskim životima koje bi, tako je bar zamišljeno, u zdravstvenom sustavu valjalo spašavati, a ne ugrožavati.

U nizu država EU-a cijepljenje u zdravstvu, ali i ne samo u tom sektoru, već je odavno obveza. I sa stanovišta većine građana svakome iole razumnom to doista ne treba dodatno objašnjavati. Na razini EU-a više od 75 posto, pa čak i u Hrvatskoj više od 50 posto procijepljenih je, a da nikome od njih nije narastao rep, niti su zbog čipova koje putem cjepiva ugrađuje Bill Gates na svojim računalima dobili Windows 11 prije antivaksera. Prema zadnjim objavljenim podacima, od 6. rujna, u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 % zaposlenih, a nijednu dozu nije primilo njih 33,56 %, što je doista nevjerojatan podatak. Iz toga proizlazi da svaka treća osoba u zdravstvu nije cijepljena, ili čak njih 25.012 (od ukupno zaposlenih 74.531 u zdravstvu), što je podatak koji zasigurno užasava sve ozbiljnije oboljele. Treba reći da je liječnika koji nisu primili nijednu dozu samo 16 posto, pa su oni tu manji problem, za razliku od medicinskih sestara. Isto tako, nije lako razumjeti objavljeni podatak da su liječnici i medicinske sestre u dentalnoj medicini cijepljeni samo između 30 i 38 posto!? A to da će u državi u kojoj je jedan od glavnih problema mali natalitet netko dopustiti da se ljudima daje cjepivo koje negativno utječe na plodnost, ideja je za koju je teško percipirati da u nju itko može povjerovati. Pa s tog osnova doista nije lako razumjeti ni sestre koje se nisu cijepile, iako su u neposrednom, svakodnevnom dodiru s najugroženijima. A slično je i s učiteljima i nastavnicima, gdje će očito također biti nužno poduzeti dodatne mjere.

U ponedjeljak je situaciju s medicinskim sestrama za HRT komentirao i dr. Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, rekavši kako se među mlađim medicinskim sestrama učestalo širi lažna informacija da cjepivo ima nekakav utjecaj na plodnost. "To je potpuna laž, cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost", rekao je Ujević, dodajući kako je u nekim zemljama EU-a veći postotak opće populacije cijepljen nego kod nas zdravstvenih radnika. "To je razlog zašto se to treba učiniti obveznim", kaže, a kakve će eventualne sankcije biti za one koji se toga ne budu pridržavali, pitanje je za ministra, dodaje. No, svakako smatra da velikih reakcija sindikata neće biti.

Dodatna odgovornost


Spomenimo na kraju i rezultate američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje se temelji na trima istraživanjima. Ono kaže kako je vjerojatnost da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s koronavirusom deset puta veća u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima, a istodobno je vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od COVID-a jedanaest puta veća u odnosu na cijepljene. Vjerojatnost, pak, da će se necijepljeni uopće zaraziti pet puta je veća u odnosu na cijepljene.

Dakle, ministre, osigurajte hrvatskim pacijentima sigurnost u zdravstvenim ustanovama i nemojte im to dodatno naplatiti trošeći na testiranje onih koji ne razumiju da rad u zdravstvenom sustavu nosi dodatnu odgovornost za korisnike njihovih usluga! Uostalom, kakav je plan za privatne zdravstvene ustanove? Hoće li i njihovim zaposlenicima država plaćati testove, ili će to morati činiti poslodavci? Ili je tu računica jasna kao u svakom drugom segmentu privatnog sektora koji svakodnevno radi u bliskom kontaktu s korisnicima svojih usluga, i u kojemu i poslodavci i zaposlenici znaju koliko je za posao koji obavljaju važno da se klijenti osjećaju sigurno, pa onda to tzv. pravo na iracionalno propitivanje cjepiva kao civilizacijskog dosega i znanstvene činjenice imaju samo oni u javnoj službi. Ili, još jednostavnije, dok je cjepivo besplatno, nema nijednog razloga da besplatno bude i testiranje.Igor Bošnjak
znanost
CJEPIVO NE UTJEČE NA PLODNOST

Boris

Ujević

dopredsjednik HUBOL-a

Naše članstvo, odnosno većina liječnika, cijepljeno je, pa neće biti jako mnogo onih koji će biti prisiljeni. Mislim da isto tako drugi zdravstveni, ali i nezdravstveni radnici koji rade u zdravstvenim ustanovama, moraju biti cijepljeni, tako da pozdravljam takvu odluku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana