Novosti
PATRIJARH PORFIRIJE U JASENOVCU

Onaj tko čini zlo ispisao se iz svakog naroda
Objavljeno 13. rujna, 2021.
U Jasenovcu su stradali nevini ljudi i svaka nevina žrtva jest mučenik i nadilazi pripadanje jednome narodu, iako se zna tko su bili, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije u Jasenovcu, na obilježavanju Dana Svetih novomučenika jasenovačkih. Predvodio je liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, nakon koje je kazao da se vjernici SPC-a u Jasenovcu nisu nikada okupljali da bi se bavili matematikom, tko je više zla nanio, nego zbog sjećanja, molitve i pijeteta za čitav ljudski rod i da se više nikada nikome slično ne dogodi.

Molimo za praštanje, iako to nekad ne razumijemo, a onaj koji čini zlo, rekao sam to i u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, on se ispisao iz svakog naroda, kazao je. Porfirije ističe da Crkva nije konstituirana po političkom modelu, nije bilo kakva politička organizacija i ne poklapa se s političkim ni državnim ciljevima. Ona je, kaže, iznad granica vremena i prostora. "Mi u crkvu ne dolazimo da bismo bili veći Srbi i Hrvati. U tom smislu Crkva nema baš nikakve veze s bilo kojom vrstom politike ovoga svijeta", rekao je.

- Pokušajem da se predstavi borba za Crkvu, neki su htjeli zamjenom teza u Crnoj Gori na silu spriječiti čisti vjerski čin. Ispaljivanjem metaka i bacanjem kamenja htjeli su spriječiti ustavom zagarantirano pravo na vjersku slobodu. Netko nas je htio spriječiti da dođemo u svoju kuću u kojoj je godinama stanovao mitropolit Joanikije - kazao je. Dodaje da su se pripadnici SPC-a u želji da tu uđu mirnim putem "odrekli svega, narodu rekli da ne dolazi" te da nitko od gostiju iz svijeta nije došao. Kazao je da je to bio miran kršćanski skup na kojem su htjeli pokazati dobru volju, a nekome odgovaraju polarizacije. Dodao je i da ga nije mnogo iznenadilo to što se kod nekih ta zamjena teza prelila u Hrvatsku, i što su neki ponovno počeli prozivati SPC izvorom svakog zla. Kazao je da mogu uzeti tisuće njegovih riječi i uvjeriti se ima li diskontinuiteta u onome što je govorio i djelovao.

- Uvijek i na svakom mjestu govorio sam samo afirmativno o Hrvatskoj, iako je ponekad bilo razloga da to ne činim. Prešutio sam ih svaki put. Pretrpio - rekao je. Ma koliko to nekome smetalo, volim sve ljude Hrvatske, bez obzira na to kojem narodu pripadaju. Ne očekujem zauzvrat apsolutno ništa, kazao je, i dodao da to ni u kom slučaju neće značiti da čitavim svojim bićem ne voli svoj narod. Znam da hrvatska država, zajedno s njezinim vlastima i golemom većinom naroda, ima demokratski kapacitet koji ostavlja svakome prostor da živi u individualnoj i etničkoj slobodi, da se osjeća i izjasni ono što zaista jest, bez obzira na to kojem Bogu se moli, zaključio je.

Patrijarh Porfirije i episkopi posvetili su ruski spomen-križ u porti manastira i položili kamen temeljac Cetinjskog gumna, a nazočni su bili i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. H
Patrijarh Porfirije ponovio je da se on i Zagreb “vole javno” te dodao to i za Hrvatsku, iz dubine duše

Možda ste propustili...