Novosti
KADA ĆE SRBIJA PRESTIĆI HRVATSKU?

Vučićeve se fantazije neće ostvariti nikad
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Hrvatska je na oko 64 % prosječnog razvoja EU-a, a Srbija na samo 43 %

Ekonomski analitičar Velimir Šonje svoju je kolumnu na portalu Ekonomski lab u ponedjeljak posvetio izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako politički napadi iz Hrvatske dolaze zbog toga što će srbijanska ekonomija uskoro prestići hrvatsku, usprkos jadranskoj obali i turizmu.



I sam Vučić i oni koji se uzbuđuju oko toga znaju da je riječ o dnevnopolitičkoj patki, piše Šonje i objašnjava da nominalni BDP nije mjera razvoja zemlje, jer ovisi o broju stanovnika i razini cijena. "Realni BDP po stanovniku (dakle nominalni korigiran za razliku u cijenama – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika) jest mjera razvoja neke zemlje, a tu stvari stoje ovako: Hrvatska je na oko 64 % prosječne razine razvoja EU, Češka je na oko 94 %, Slovenija na oko 90 %, a Srbija na oko 43 %. Dakle, Hrvatska je gotovo 50 % razvijenija od Srbije (64/43), ali Slovenija je oko 40 % (90/64) razvijenija od RH. Ovi odnosi se mogu razmjerno brzo (recimo, unutar 10 godina) mijenjati ako neka zemlja uhvati izvanrednu brzinu rasta (kao što je uspjelo Estoniji). Za sada nema naznaka da bi to moglo uspjeti nekoj od spomenutih zemalja. Odnosi razvijenosti se mijenjaju jako, jako sporo. Kada bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 % brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23 % razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za oko dva desetljeća, tj. oko 2040.", piše Šonje.

Hrvatska u sljedećih deset godina ima izvanrednu razvojnu priliku zbog EU sredstava, uvođenja eura, dolaska nove generacije poduzetnika i uzleta novih industrija: no i politika bi tu trebala napraviti nešto više od pukog oslanjanja na EU fondove. Politički sektor i slabo organizirane institucije te javne usluge naša su najslabija karika, zaključuje Šonje.


Igor Bošnjak
TRI MILIJUNA LJUDI VIŠE, A MANJI BDP
Kada hrvatski BDP, koji za 2020. godinu iznosi oko 49 milijardi eura, uspoređujemo s Češkom ili Slovenijom, ne pjenimo se nad podatkom da češki BDP iznosi 215 milijardi eura niti likujemo nad slovenskih 47 milijardi. Češka ima puno više, a Slovenija puno manje stanovnika od Hrvatske. Prema podacima Eurostata, srbijanski nominalni BDP je približno kao slovenski (2 milijarde manji od hrvatskog). No Srbija ima oko 3 milijuna stanovnika više od Hrvatske i po tom kriteriju je odavno trebala imati veći BDP od Hrvatske, pojašnjava Šonje.