Regija
PRILIKOM RUŠENJA DVORIŠNE PROSTORIJE

Pronašli pet dužnih metara arhive dr. Viktora Urbihe
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Spašeno gradivo sačuvano je prilično cjelovito, uz manja oštećenja zbog vlage
VINKOVCIDržavnom arhivu u Vukovaru prije nekoliko dana vinkovački javni bilježnik Alen Vajcl javio je da je tijekom radova na uklanjanju ruševnih dvorišnih prostorija njegove obiteljske kuće u Dugoj 6, u središtu Vinkovaca, pronađena stara arhivska građa. Djelatnici Državnog arhiva brzo su stigli na tu adresu, jer je sjedište Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima udaljeno samo 30-ak metara te odmah utvrdili kako se radi ni manje ni više nego o arhivskom gradivu koje je pripadalo poznatom vinkovačkom odvjetniku i istaknutom političkom i društvenom djelatniku dr. Viktoru Urbihi (rođen u Vrbanji 1892., a umro u Vinkovcima 1976.), koji je u Vinkovcima od kraja 20-ih godina 20. stoljeća sve do svoje mirovine imao odvjetnički ured.Smatrano izgubljenim


- Poznavatelji povijesti pamte ga i kao gradonačelnika koji je taj mandat obnašao u dva navrata, prvi put od 1938. do 1940. godine, a drugi put odmah nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada se povukao ne želeći dalje sudjelovati u političkom životu grada. Djelatnici arhiva bili su nemalo iznenađeni kada su utvrdili da je riječ o dokumentaciji koja se odnosi na rad njegova odvjetničkog ureda, uz obilje tiskane građe i nešto osobnih spisa iz vremena od sredine 20-ih do 40-ih godina prošloga stoljeća. Gradivo je sačuvano prilično cjelovito, uz manja oštećenja zbog vlage, a ukupna količina iznosi oko pet dužnih metara, što znači da je riječ o jednom od najbolje sačuvanih arhivskih fondova privatnih osoba i obitelji koje danas posjeduje naš Arhivski centar u Vinkovcima. Još ako se uzme u obzir da je riječ o osobi koja je ostavila dubok trag u povijesti Vinkovaca, sa sigurnošću možemo reći da je zahvaljujući spašenom gradivu i naša zavičajna povijest bogatija za još jednu vrijednu dokumentarnu baštinu. Konačni će se pak sud o vrijednosti arhivskoga gradiva moći dati tek nakon što se izvrši njegovo čišćenje, konzerviranje i obrada, ali već sada možemo reći kako je njezina vrijednost neprocjenjiva. Posebno je važno to što se, prema našim dosadašnjim saznanjima, cijelo vrijeme smatralo da je gradivo nestalo, ili izgubljeno zauvijek - kaže Stjepan Prutki, viši arhivist, voditelj Odjela za obradu i sređivanje arhivskog gradiva Državnog arhiva Vukovar.

Prutki podsjeća da je dr. Viktor Urbiha bio istaknuti član HSS-a Vladka Mačeka, a ubrzo nakon svog dolaska u Vinkovce obnašao je i dužnost jednog od starješina Hrvatskog sokola.

Suvlasnik “sokolane”


- Vrijedi spomenuti da je baš on bio i jedan od suvlasnika zgrade današnje “sokolane” u prijelomnim vremenima povijesti Hrvatskog sokola. Naime, baš u vrijeme kada je kraljevom diktaturom 1929. ukinuto djelovanje svih nacionalnih sokolskih društava, i bojeći se da bi njihova netom sagrađena “sokolana” i ponos grada mogla biti predana u vlasništvu unitarnom Sokolu Kraljevine Jugoslavije, Hrvatski sokol objekt prodaje u vlasništvo svojim članovima, a među kupcima se, uz Ivana Hogea, Antuna Rocka i Dragutina Basslera, odreda istaknutim građanima, našao i Viktor Urbiha. Tako je ova skupina članova Hrvatskog sokola zapravo spasila taj objekt od “nacionalizacije” imovine 1929. godine - pojašnjava Prutki dodajući kako je teško zasad reći ima li tu i dnevničke i memoarske građe. Čega sve ima moći će reći tek kada sve detaljno obrade.

Zgrada u čijem je dvorištu pronađena arhiva Viktora Urbihe nekada je bila u posjedu obitelji Urbiha. Dr. Viktor Urbiha kupio ju je 1928. godine i u njoj je otvorio svoj odvjetnički ured. Kuću je 1955. darovao svojim kćerkama Vlasti i Mirjani. Danas je u posjedu obitelji Vajcl.Miroslav Flego
Možda ste propustili...

GRAD ODSAD SA SAMO DVA PROČELNIKA

U đakovačkoj gradskoj upravi novo ustrojstvo

FOTOIZLOŽBA U GODINI ČITANJA

Najfotka inspirirana je Novakovim Ciganinom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara

3

NEOBIČNA SPASILAČKA AKCIJA U BELIŠĆU

Zalutalog mladog labuda vratili su na Staru Dravu