Osijek
ODRŽAN DAN MAĐARA U OSIJEKU NA SREDIŠNJEM GRADSKOM TRGU

Predstavljena mađarska
kultura, živopisan folklor,
pikantna jela i slatki kolači
Objavljeno 13. rujna, 2021.
U subotu je na glavnom osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, održan 22. Dan Mađara u Osijeku u organizaciji Mađarskog kulturnog društva "Népkör" iz Osijeka. Riječ je o živopisnoj kulturnoj priredbi pripadnika mađarske manjine i njihovih gostiju iz okolice, ali i susjednih zemalja poput Mađarske i Srbije (Vojvodina).

Okupljanje je počelo u 15 sati kada su građanima Osijeka predstavljeni štandovi mađarskih kulturnih društava koji su nudili različite sadržaje, od raznih rukotvorina do ukusne hrane koja se tu mogla kušati. Bilo je tu jela od divljači, kobasica, langošica i ukusnih pogačica sve do slastica i kolača. Svoje štandove imali su i Generalni konzulat Mađarske, Katedra za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Prosvjetno-kulturni centar Mađara iz Osijeka, koji su predstavili svoje djelovanje. Najmlađima je prvi put ponuđen dječji kutak, a prigodni program priredili su članovi dramske sekcije Mađarskog kulturnog kruga "Zrínyi Ilona" (Jelena Zrinska) iz Osijeka.

U 16 sati na pozornici na Trgu Ante Starčevića nastupila su djeca iz Starih Jankovaca, Korođa i Suze. Riječ je o članovima Udruga za njegovanje običaja Mađara iz Starih Jankovca i Korođa te članovi dječje folklorne skupine "Hajnalcsilag" koja djeluje u sklopu KUD-a "Jókai Mór" iz Suze. Potom je krenula tradicionalna povorka svih sudionika Dana Mađara u Osijeku, mnogi od njih u slikovitim nošnjama, Kapucinskom ulicom te uz Zimsku luku ponovno do središnjeg gradskog trga. Za to vrijeme nekoliko skladbi klasične glazbe izvela je članica Mađarskog kulturnog društva "Móricz Zsigmond" iz Pule Georgina Bognár.

Na službenom otvorenju govorili su zastupnik mađarske manjine Róbert Jankovics i mađarski generalni konuzul János Sándor Fuzik, a u ime budimpeštanske gradske uprave, točnije 13. okruga s kojim je Grad Osijek zbratimljen, okupljenima se obratio Gábor Radó. Obje državne himne, "Lijepu našu" i "Isten, áldd meg a magyart" te svečanu pjesmu Grada Osijeka "Moj Osijek" izveo je Mješoviti zbor NKD-a "Népkör" pod vodstvom Marije Vereš-Kimpf uz pratnju puhačkog orkestra "Ércbányász" iz Pečuha. U glavnom programu nastupile su pečuške mažoretkinje, "Népkörov" folklorni asnambl i KUD "Csárdás" iz Suze te, kruna večeri, poluprofesionalni ansambl iz Budimpešte "Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes", koji je svojom vrhunskom izvedbom zadivio sve nazočne.


Draško Celing
Najveće ushićenje izazvao je izvrsni folkorni ansambl iz Budimpešte "Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes"

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike