Osijek
NOVI DIPLOMSKI PROGRAMI NA AKADEMIJI

Nova znanja, ukorak s vremenom i društvom
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Prvi put u jugoistočnoj Europi atraktivan diplomski studij Vizualni studiji, kritika i teorija umjetnosti

Ponuda diplomskih studijskih programa iz različitih područja već će od jeseni 2021. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku biti bitno obogaćena. Uz već postojeću mogućnost kombiniranja dvopredmetnih studija Medijske kulture i odnosa s javnošću sa studijem Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama, prvi put u Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi uvodimo atraktivan diplomski studij pod nazivom Vizualni studiji, kritika i teorija umjetnosti. Ovaj novi studij ne samo da je na tragu aktualnih promjena u društvu koje je obilježeno dominacijom vizualnog komuniciranja nego je potpuno kompatibilan s dva već postojeća programa - Medijskom kulturom i Menadžmentom u kulturi, najavljuje doc. dr. sc. Alen Biskupović, prodekan za studijske programe Akademije za umjetnost i kulturu.



Vizualno komuniciranje


Program Vizualni studiji, kritika i teorija umjetnosti omogućava stjecanje potpuno novih znanja o društvu koje se ubrzano mijenja, o ulozi različitih vrsta slikovnih informacija i vizualnog komuniciranja općenito. Ovo je prvi studij u Hrvatskoj koji osposobljava studente za razumijevanje svih vrsta slika, a ne samo onih umjetničkih i koji povezuje različite vizualne medije, žanrove i stilove. U prezentaciji ovog studija na Akademiji navode kako je to “studij za one koji su zaluđeni slikama a ne moraju znati crtati, koji obožavaju umjetnost a nisu umjetnici, koji žele znati sve o filmu a nisu producenti, koji vjeruju da Caravaggio može biti jednako zanimljiv kao i Tarantino”.

Doc. Biskupović ističe kako studijski program Vizualnih studija, kritike i teorije umjetnosti na diplomskoj razini priprema studente za zanimanja u kojima je izražena potreba za interdisciplinarnim znanjima koja obuhvaćaju umrežena područja teorije umjetnosti i vizualnosti općenito, kulturologije i filmologije...

- Te su kompetencije danas nužne za zanimanja poput likovnog i filmskog kritičara, novinara u rubrikama kulture, istraživača i znanstvenika u području humanističkih znanosti te kustosa, a otvaraju mogućnost zapošljavanja u muzejima suvremene umjetnosti i galerijama koje se bave recentnim praksama, znanstvenim institutima, medijskim kućama, javnim ustanovama, zatim državnoj upravi, korporacijama i agencijama za odnose s javnošću i digitalno komuniciranje, reklamnim i branding agencijama. Sve u svemu, ovo je sjajna prilika za studente koje zanimaju kultura i mediji da svoje interese upotpune najsuvremenijim humanističkim znanjima u području filma, umjetnosti i društva spektakla, da nauče kako doista funkcioniraju slike na društvenim mrežama te kako razumjeti ulogu vizualnog komuniciranja danas. Nakon završenog studija, diplomirani će studenti biti spremni pisati za specijalizirane sajtove o umjetnosti i filmu, moći će kurirati izložbe, voditi filmske i kazališne festivale, surađivat će s muzejima, galerijama i institutima ili, zašto ne, nastaviti sa znanstvenim radom - odlučan je doc. Biskupović.

Veliku novost predstavlja i diplomski studij Teorije muzike čijim se završetkom stječe zvanje magistra teorije muzike, a ako studenti polože Modul izbornih predmeta upravljanje u produkciji, zvanje se može proširiti kompetencijom glazbenog producenta.

- Glavna se orijentacija studija bazira na stjecanju kompetencije profesora teorijskih glazbenih predmeta za rad u osnovnim i srednjim glazbenim školama. Stoga je velik broj predmeta upravo iz područja glazbene pedagogije. Međutim, studenti koji se žele baviti znanstvenom stranom teorije muzike i kasnije nastaviti svoj studij na nekom doktorskom studiju, mogu cjelokupni zbir predmeta upotpuniti izbornim predmetima kojima će dobiti potrebne smjernice. Također, studenti Teorije muzike mogu slušati i izborne predmete na studiju Kompozicije, kao i na drugim studijima na Akademiji za umjetnost i kulturu te tako ostvariti široku lepezu primjenjivih kompetencija - naglašava prodekan.

Individualni pristup


Na Akademiji za umjetnost i kulturu novi je i diplomski studij Kompozicija čijim se završetkom stječe zvanje magistra kompozicije. Riječ je o studiju orijentiranom prema suvremenom glazbenom stvaralaštvu i skladanju za veće ansamble.

- Naglasak je na individualnom pristupu i izričaju, stoga i sadržaj glavnog predmeta Kompozicija pruža mogućnosti koji pogoduju osobnim afinitetima i razvoju svakog pojedinog studenta. Osim predmeta koji upotpunjuju razvoj skladateljskih znanja i vještina, studenti mogu birati niz izbornih predmeta i modula predmeta kojima, uz navedeno zvanje, mogu prošiti svoje kompetencije: Modul upravljanje u produkciji, kojim se stječe dodatno zvanje glazbenog producenta i Modul glazbena pedagogija, kojim se dobivaju kompetencije za rad u glazbenoj školi, a paletu upotpunjuje široka mogućnost izbornosti na drugim studijima na Akademiji za umjetnost i kulturu - zaključuje prodekan Biskupović.



Ivana Rab Guljaš
STUDIJ GITARSKA PEDAGOGIJA: RJEŠENJE ZA KRONIČAN NEDOSTATAK KADRA
Diplomski sveučilišni studij Gitarska pedagogija zaokružuje i zatvara vertikalu studija Gitarske pedagogije počevši od preddiplomskog studija Gitare. Struktura preddiplomskog i diplomskog studija jedinstvena je u Hrvatskoj te predstavlja iznimno zanimljivu strukturu na tržištu rada, tvrde na Akademiji.

- Osim same strukture studija, riječ je o osmišljenoj vertikali studija koja se proteže na svih pet godina, tako da su kompetencije koje student dobiva nakon diplome jednim dijelom nadogradnja znanja i vještina koje je usvojio na preddiplomskom studiju. Mogućnost izvanrednog studija gitare omogućuje gitaristima sa srednjoškolskom spremom da nastave svoje usavršavanje i steknu stručnu naobrazbu koja im pripada i nisu je mogli steći zbog male upisne kvote u dva postojeća studijska programa u Hrvatskoj. Diplomski studij Gitarske pedagogije, s naglaskom na pedagogiju gitare, jedini je takav studij u Hrvatskoj i zadovoljava potrebe tržišta u samoj regiji, ali i izvan nje. Prema Pravilniku o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju nastavnika u srednjem školstvu, gitarski pedagozi koji su završili pedagoški modul predmeta kvalificirani su da predaju predmet Glazbena kultura u općeobrazovnim školama - kaže doc. Biskupović.

S Akademije naglašavaju kako su diplomirani gitarski pedagozi uvelike potrebni tržištu rada u zemlji zbog nedostatka kadra. Naime, broj je završenih budućih gitarskih pedagoga vrlo malen i uglavnom ne zadovoljava potrebe tržišta, tako da studij Gitarske pedagogije u budućnosti dugoročno rješava nedostatak stručnog kadra.

Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike