Osijek
ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Retfalačka župa slavi 60. obljetnicu osnutka
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa sa župnikom Ivicom Martićem priprema se za slavlje 60. obljetnice postojanja i crkvenog goda koje će se održati 14. rujna uz geslo "Zdravo Križu, nado jedina!". Uoči župnog blagdana u crkvi je, nakon uočnice, održana "Večer milosrđa" - susret s Gospodinom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Križevo će se proslaviti jutarnjom misom u 8 sati i misom u 11 za početak školske godine koje će predvoditi p. Ivan Junušić, mladomisnik župe svečarice u pastoralnoj službi u Župi Srca Isusova u Zagrebu. Središnjim euharistijskim slavljem u 18.30 predsjedat će đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, a pjevanje će uveličati Mješoviti župni zbor, orkestar i Ženski zbor STD-a "Pajo Kolarić". Proslava Križeva je i zahvala za svećenička i redovnička zvanja jer je ova župa Osječkog zapadnog dekanata u šest desetljeća postojanja izmolila četvrto svećeničko zvanje, ima četiri redovnice te dvojicu bogoslova.

Slavlju je prethodila priprava trodnevnicom pod večernjom misom s duhovnom obnovom koju je predvodio Marin Knežević, svećenik đakovačko-osječki, utemeljitelj hrvatskog Pokreta Božanskog milosrđa. Duhovnik Knežević razmatrao je o križu: BDM, Josipa Egipatskog (Post 37) i Isusovom spasonosnom križu. Svečano je bilo na Malu Gospu kada je liturgijsko pjevanje na koru, uz orguljsku pratnju Dunje Keža, predvodio župni zbor uz ravnanje s. Vianee Pezer, redovnice Družbe sestara Naša Gospa, koje također slave 60. godina djelovanja u retfalačkoj župi. Zboristi su pratili klanjanje pred križem uz meditaciju voditelja duhovne obnove. "Križ jesu muka, teškoće, ali i vjerovanje u nadahnuće koje je u Majci Mariji. Na tome putu ‘čini što možeš, a Bog će učiniti što ne možeš‘, kazao je za života mons. Ivan Šešo", rekao je duhovnik.


Ivana Rab Guljaš
Svjetlo prema kojemu idemo u spasenje
"Koliko smo danas spremni učiniti dobro za Boga i čovjeka, žrtvovati se, boriti? Među današnjim svecima jesu sestre karmelićanke (dvije redovnice su župne kćeri) kojima ništa nije teško učiniti za Boga; žrtvuju se, mole za Crkvu i za nas; imaju klecalo, postelju, vrč vode i ništa im više ne treba. Kukavičluk još više udaljava Isusov križ od nas. Prije ili kasnije shvatit ćemo, ako se ne odvažimo biti hrabri, spremni na žrtvu, propast ćemo, i to u svakom poslu, obitelji, državi i duhovnom životu… Isusov križ je je svjetlo prema kojemu idemo u spasenje. U križu je spasenje, ne u odbacivanju križa i prilagođavanju svijetu", poručio je Knežević.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike