Kultura
14. VRISAK, RIJEČKI SAJAM KNJIGA I FESTIVAL AUTORA

Ivici Prtenjači V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Četrnaesti Vrisak - riječki sajam knjiga i festival autora, počeo je u nedjelju dodjelom ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koja je pripala Ivici Prtenjači za roman "Sine, idemo kući". Roman "Sine, idemo kući" odabran je među 142 prijavljena rukopisa, a stručni ocjenivački sud je nagradu dodijelio jednoglasno. Nagrada je dodjeljena 17. put, a dosad su ju dobili brojni poznati pisci iz Hrvatske i regije, autori koje je nagrada afirmirala na književnoj sceni. Prtenjača je zahvalio svima kazavši da je zadovoljan i da mu je drago da je knjiga ugledala svjetlo dana i da će ju ljudi čitati. Kako je rekao autor, knjiga je dijelom autobiografska, a bavi se univerzalnim temama i odnosima.

- Radnja se događa u prvom pandemijskom proljeću, pisao sam u realnom vremenu i to je na neki način bio moj odgovor na pandemiju i zatvaranje, na tu nejasnoću koja se događa, svjestan da to neće trajati kratko i da je svijet doživio malu apokalipsu, do sljedeće, ove ili one vrste te da smo pred civilizacijskim izazovom na sve moguće načine - rekao je Prtenjača.

Knjiga ima dvije paralelne radnje. Glavni lik drži svojoj sobi tri fotografije s tri vjenčanja i nakon dugo vremena ih gleda. Njegova majka ih je donijela sa sela, zajedno s ocem, koji ima konačnu dijagnozu, nalazi se u bolnici, no želi izaći iz nje i umrijeti u svojoj kući.

- Bilo mi je vrlo važno u knjigu napisati, ona je došla preko reda, u vrijeme kada pišem knjigu kratkih priča, ali sam krenuo za ovom pričom i brzo ju napisao," rekao je Prtenjača.

Tijekom Vriska, do 19. rujna, bit će održano više od 40 programa posvećenih najznačajnijim stranim i domaćim književnicima, uživo i online, koncerti, izložbe, okrugli stolovi, dječji program, a najavljeni je oko 70 pisaca i kritičara. Tema ovogodišnjeg Vriska je "Rijeka poezije" – vraćanje stihovima u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu. Bit će predstavljena nova izdanja više od 10 pjesnika i pjesnikinja, s kojima će se, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.

U ponedjeljak je održan razgovor s jednim od središnjih gostiju festivala, marokansko-francuskim pjesnikom Abdellatifom Laâbijem, o zbirci "Stablo pjesama". On je za svoje knjige dobio najprestižnije europske pjesničke nagrade, poput Goncourtove nagrade za poeziju i Velike nagrade frankofonije Francuske akademije. Nove knjige će na festivalu predstaviti Vladimir Arsenić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić. Od domaćih autora najavljeni su: Ivana Bodrožić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Rajko Grlić, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Velid Đekić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

Sajamski dio Vriska predstavlja hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima i klasicima, po prigodnim cijenama. U sajamskom dijelu, do 24. rujna, na nekoliko prodajnih punktova, sudjeluju: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Felix libar, Leo Commerce, Meandar, Naklada Jesenski Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i drugi.

Novost ovogodišnjeg Vriska je program za djecu koji će se održavati u Dječjoj kući u art-kvartu Benčić, a najavljene su interaktivne radionice i predstavljanja izdanja za djecu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana