Kultura
DODJELOM NAGRADA ZATVOREN 28. FESTIVAL GLUMCA

Najbolja je predstava "Hotel Zagorje" kazališta Gavella
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Prof. Jurici Buljanu iz Županje uručena je vrijedna nagrada "Zvonimir Torjanac"

Dodjelom nagrada u Županji, gradu domaćinu, zatvoren je 28. Festival glumca, koji se od 2. rujna održavao u gradovima Vukovarsko-srijemske županije.



Utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) i Vukovarsko-srijemska županija. Festival glumca izvrstan je u svim kategorijama i nedvojbeno zaslužuje nacionalni status, a glavna nit koja se kroz njega provlači je ljubav i sinergija glumaca i publike. Na početku svečanosti nazočne su pozdravili gradonačelnik Županje Damir Juzbašić i domaćica 28. Festivala glumca, Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK-a Split. Prigodnim su se riječima obratili i predsjednica HDDU-a Perica Martinović, predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo te ministar u Vladi RH Mario Banožić.

Predstave za 28. izdanje festivala odabrao je izbornik Ivica Pucar, a gledatelji u Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Otoku i Iloku imali su prigodu pogledati njih 18, a pratio ih je glumački ocjenjivački sud u sastavu: Ivica Zadro, Jakov Bilić i Ana Marija Vrdoljak.

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je "Hotel Zagorje", u režiji Anice Tomić i produkciji GDK-a Gavella iz Zagreba, i dodijeljena joj je nagrada "Vanja Drach".

Nagradu "Fabijan Šovagović", za najbolje glumačko ostvarenje - glumci, dobili su Trpimir Jurkić za ulogu Petra u predstavi "Francuzica" u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića u produkciji HNK Split te Ronald Žlabur za ulogu Petra Krpana u predstavi "Brat bratu" u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji ZGK Komedija. Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolje glumačko ostvarenje - glumice, dobile su Petra Dugandžić za ulogu u predstavi "Potpuni stranci" u režiji Renea Bitorajca i produkciji Kazališta Luda kuća Zagreb te Ornela Vištica za ulogu Predsjednice u predstavi "Predsjednici & CA" (Pretposljednja večera) u režiji Tarika Filipovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI GRUPA Zagreb. Nagrada "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina uručena je Josipu Ledini za ulogu Josipa u predstavi "Fešta", autorskom projektu Josipe Anković i Josipa Ledine u produkciji Teatra Exit i u suradnji s ADU u Zagrebu. A nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina završila je u rukama Josipe Anković za ulogu Josipe u predstavi "Fešta". Nagradu "Nevenka Filipović" za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade dobila je Buga Marija Šimić za uloge u predstavi "Sunce djever i Neva Nevičica" u režiji Ivice Šimića i produkciji Male scene Zagreb.

Nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena je prof. Jurici Buljanu, a nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Goranu Grgiću.

- Čini mi se da smo se spretno naslonili na naše prethodnike, da smo imali u vidu što su sve napravili Šovagović, Vanja Drach, Torjanac i ostali, da smo dobro razmisli kako nastaviti dalje i unaprijediti festival, dići ga, ali zadržati sjećanja i stil naših prethodnika, i mislim da smo u tome i uspjeli. Vjerujem da će ga oni koji dođu iza nas dodatno unaprijediti i dići na nacionalnu razinu - kazao je Grgić. Statue "Ivo Gregurević" za prethodna dva festivala uručene su i Perici Martinović i Jošku Ševi.

Pokrovitelji festivala su Županija i Ministarstvo kulture RH, strukovni producent je HDDU, a za organizaciju i izvršnu produkciju zadužena je Umjetnička organizacija "Asser Savus" iz Vinkovaca. Zatvarajući Festival, župan Damir Dekanić zahvalio je svima koji su doprinijeli njegovu održavanju.

- Ovo nije samo Festival glumca, ovo je Festival za glumca, jer su glumci ti koji nam unose radost života. Večeras zatvaram 28. Festival glumca, ali od sutra se već s radošću pripremamo za 29. Festival, na kojemu sve vas ponovno očekujemo - zaključio je.

Marija Lešić Omerović
status festivala
ZASLUŽUJE

NACIONALNU

RAZINU



Odigrano je 18 predstava, ocjenjivački sud činili su glumci Ivica Zadro, Jakov Bilić i Ana Marija Vrdoljak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente