Novosti
POVEZIVANJE EUROPE

EU vlak prošao i kroz Slavoniju
Objavljeno 12. rujna, 2021.
Hrvatska je tijekom vikenda bila odredište vlaka Connecting Europe Express koji putuje Europom u povodu Europske godine željeznice. U subotu se zaustavio i "prespavao" u Zagrebu, a potom se na svom putovanju Hrvatskom u nedjelju poslijepodne zaustavio u Slavonskom Brodu i Tovarniku. Vlak je krenuo je na put iz Lisabona 2. rujna te će do kraja putovanja u Parizu, 7. listopada, proći oko 20 tisuća kilometara kroz 26 zemalja i sto gradova s ciljem promoviranja željeznice kao sigurnog, održivog i "zelenog" prijevoza.

Nakon dolaska u Zagreb, pedesetak putnika vlaka razgledalo je grad te su izrazili zadovoljstvo turističkim vodičem te zagrebačkim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Njegovi putnici okupili su se u nedjelju u hotelu Esplanade na tematskom doručku. Doručak je poslužen u stilu "Orient Expressa", vlaka koji je 20-ih godina 20. stoljeća prolazio i stajao u Zagrebu. Stoga su u Esplanadi bili izloženi sačuvani luksuzni predmeti iz tog vlaka, poput posuđa, fotelja, lampi, originalni vozni red vlaka iz 1927. te makete vlaka i vagona iz fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja. U ime Europske komisije Maja Bakran Marcich, zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet, istaknula je kako željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe za gospodarstvo i provedbu Europskog zelenog plana. Cilj je da se željeznički promet velikih brzina udvostruči diljem Europe do 2030. i utrostruči do 2050., za što je potrebna tzv. transeuropska prometna mreža. H/D.Kuštro
DIJALOG S MLADIMA U VLAKU
Nakon Zagreba, vlak se zaustavio u Slavonskom Brodu, gdje su se u njega ukrcali mladi iz tog grada. Na putu do Tovarnika oni su s Majom Bakran Marcich održali dijalog u okviru Konferencije o budućnosti Europe te o tome kako da željeznički prijevoz postane prvim izborom putnicima, ali i gospodarstvu. U Tovarniku se europski Express zadržao dvadesetak minuta, tijekom kojih su učenici tamošnje Osnovne škole Antuna Gustava Matoša priredili prigodni recital. Sljedeća postaja vlaka Connecting Europe Express u nedjelju je bio Beograd.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEROŠ: U HRVATSKOJ 3053 NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ 125 novopozitivih na koronavirus, dvije osobe umrle, u VSŽ 107 novooboljelih, jedna osoba umrla

2

"BOGINJA LAŽNIH USANA" JEDNA JE MEĐU BROJNIMA

Nadriliječnici za nekoliko dana zarade do 100 tisuća eura i pobjegnu

3

U HRVATSKOJ VIŠE OD TRI TISUĆE NOVIH SLUČAJEVA

U VSŽ umrla jedna, u OBŽ četiri osobe