Novosti
POČINJE JEDINSTVENI POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ

Brković: Slavonci, iskoristite priliku i sami popišite sebe i svoje kućanstvo
Objavljeno 12. rujna, 2021.

Nakon više od deset godina proteklih od posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj i uz probleme i neizvjesnost koje donosi pandemija koronavirusa, u ponedjeljak, 13. rujna za sve građane Republike Hrvatske počinje popis stanovništva, kućanstava i stanova koji prvi put omogućuje i samopopisivanje preko sustava e-Građani. Pripreme za popis trajale su posljednjih pet godina, a obuhvaćale su kontinuiranu višegodišnju suradnju sa stručnjacima za popisnu problematiku iz europskih nacionalnih statističkih ureda, poručuju iz Državnog zavoda za statistiku koji je nositelj organizacije i provedbe cijelog procesa.



Popis 2021. provodi se prema stanju zatečenom na dan 31. kolovoza 2021., što se smatra referentnim trenutkom popisa, a popisuju se državljani RH, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u našoj zemlji te osobe koje imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Svi individualni podaci prikupljeni popisom službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Popis započinje prvom fazom samopopisivanja preko sustava e-Građani koja će trajati do 26. rujna, a nakon nje uslijedit će druga faza terenskog popisivanja koja će trajati od 27. rujna do 17. listopada. "Svakako će 13. rujna 2021. ući u povijest hrvatske statistike kao datum kada su napušteni papirnati obrasci popisnog Upitnika i kada je prikupljanje podataka digitalizirano. Jako smo ponosni što smo uspjeli pripremiti Popis u dvije faze i dati mogućnost našim građanima da se prvi put sami popišu preko platforme e-Građani. Pozivam sve Slavonke i Slavonce da iskoriste tu mogućnost i do 26. rujna sami popišu sebe i svoje kućanstvo te na taj način sudjeluju u Popisu kako bi ‘stvorili zajedno sliku Hrvatske‘, što je i slogan prvog digitalnog popisa stanovništva", poručila je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku za Glas Slavonije.

DZS će provoditi popis uz poštovanje svih preporuka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Građani ne moraju pustiti popisivača u svoj stan, ali se moraju popisati. Popisivanje se može obaviti i ispred stana, u hodniku ili na otvorenom, ispred zgrade ili u dvorištu kuće. Zakonom su predviđene kazne od dvije do pet tisuća kuna za osobe koje se odbiju popisati ili daju netočne podatke.

U DZS-u predviđaju kako je dvadesetak minuta dovoljno da se ispuni popisni upitnik koji sadrži oko 60 pitanja i 100 potpitanja.

"Ne odgovaraju svi na sva pitanja i potpitanja. Upitnik sadrži identifikacijske podatke, potom tri pitanja koja se odnose na kućanstvo, dvadesetak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu, a uz svako pitanje je slovo -i (tooltip) gdje stoje pojašnjenja pitanja. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. Ovakav način samopopisivanja omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara. Popisu 2021. može se pristupiti kroz portal e-Građani s 25 različitih vjerodajnica (niske, značajne i visoke razine sigurnosti), a dovoljna je i niska razina vjerodajnice. Koje su to vjerodajnice može se pogledati na portalu e-Građani. Ako ne posjedujete neku od navedenih vjerodajnica, možete, bez plaćanja naknade, zatražiti izdavanje državnih vjerodajnica mToken za e-Građane ili ePASS za e-Građane. Zahtjevi se predaju u poslovnicama FINA-e, a ePASS vjerodajnica može se zatražiti online, bez fizičkog odlaska u poslovnicu", pojašnjava Ivana Sopta iz DZS-a. T.Prusina
ŠIFRU ČUVAJTE DO TERENSKOG POPISA
One koji se ne popišu sami, popisat će popisivači u drugoj fazi popisa za vrijeme terenskog popisivanja od 27. rujna do 17. listopada. Popisivači će obići sva kućanstva, dakle i kućanstva koja su se samostalno popisala kako bi od njih samo preuzeli kontrolnu šifru dobivenu na kraju uspješnog samopopisivanja. Popisivači ne provjeravaju podatke koje su građani sami upisali popunjavajući popisni e-Upitnik, nego samo prikupljaju kontrolnu šifru koja se generira na kraju popunjenog i završenog popisnog e-Upitnika. Kontrolnu šifru treba spremiti: zapisati, slikati mobitelom ili isprintati te obvezno čuvati do terenskog popisivanja. Popisivači će imati akreditaciju.