Regija
50. DJEČJE VINKOVAČKE JESENI

U povorci 2500 djece u nošnji svoga kraja
Objavljeno 12. rujna, 2021.
Orila se pjesma uz zveckanje dukatića, tamburu i pocikivanje

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - U mimohodu 50. Dječjih vinkovačkih jeseni, u sklopu 56. Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 10. do 19. rujna, ulicama i trgovima prodefilirali su najmlađi folkloraši iz 38 folklornih društava, najviše iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i iz cijele Hrvatske, više od 2500 malih folkloraša odjevenih u nošnje svoga kraja.

Veselu i šarenu povorku mališana predvodili su mali konjanici, otočke i nuštarske mažoretkinje i limena glazba Osječkog puhačkog orkestra. "Oj rastiću šušnjati", "Aj na livo", "Hopa cupa", bećarci... orilo se u nedjeljno sunčano prijepodne ulicama Vinkovaca iz grla malih folkloraša uz zveckanje dukata, tamburu i pocikivanje. Male čuvare tradicije i folklora cijelim je putem brojna publika pljeskom nagrađivala za njihov trud.


U subotnje predvečerje održana je i Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina.

- Cilj je manifestacije očuvanje kulturne baštine našega kraja jer potiču voditelje dječjih skupina da istražuju pjesme i plesove primjerene djeci, ali i uloge djece u zaboravljenim običajima - kaže voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni, Dario Grčić.

Najveći dječji folklorni festival vrhunac je doživio koncertom Luke Nižetića u podne za sve klince i klinceze na glavnoj pozornici, a koji je Vinkovčane i goste zabavljao do ponoći nakon nedjeljnih Folklornih večeri.

- Dugih 50 godina Dječje vinkovačke jeseni okupljaju najmlađe čuvare tradicijske kulture iz cijele Hrvatske. Pjesme, plesovi i sama uloga djece u našim davnim, nikada zaboravljenim, običajima nešto je što se u ovakvom opsegu može samo u Vinkovcima vidjeti. Sretna i nasmijana dječja lica te nova prijateljstva i uspomene koje najmlađi sudionici naše manifestacije nose svojim domovima, ono je najvrjednije što imamo. Zalog je to za prekrasnu budućnost Vinkovačkih jeseni i hrvatskog folklora – zadovoljno će vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Netko je zamijetio kako je na 50. Dječjim vinkovačkim jesenima sve lijepo, samo nedostaje jedna osoba koja je godinama davala ton ovoj manifestaciji. Prvi put nema Mladena Kušeca, dječjeg pjesnika i radijskog novinara, koji nas je napustio krajem prošle godine, a čija je ljudska i autorska veličina odavno utkana u identitet Dječjih jeseni.

Miroslav Flego

Najčitanije iz rubrike