Osijek
INFRASTRUKTURA DOBRO NAPREDUJE

ULO hladnjača postala
Regionalni distribucijski
centar za voće i povrće
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Najavljeno je i otvaranje radnih mjesta. Riječ je o 50-ak djelatnika, polovina bi ih bila stalno zaposleni, polovina sezonci

Dok izgradnja budućeg Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, investicija Osječko-baranjske županije vrijedna 101 milijun kuna, dobro građevinski napreduje, došlo je vrijeme da se i u pravnom smislu uobliči tijelo koje će upravljati tim perspektivnim infrastrukturnim centrom.



Tvrtka od 2007.


No ni tu neće biti previše iznenađenja, jer ideja o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda, prije svega voća, u temperaturnom režimu, dugo se valja na ovim prostorima. Još 2007. godine registrirana je tvrtka ULO hladnjača d.o.o., osnivači su u jednakim omjerima bili Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Poduzet je potom niz aktivnosti oko gradnje objekta ULO hladnjače, među kojima je ishođena građevinska dozvola. Međutim, zbog nemogućnosti osiguravanja potrebnih financijskih sredstava za gradnju objekta ULO hladnjače, Skupština tog društva u listopadu 2012. donijela je odluku o obustavljanju projekta izgradnje dok se ne osiguraju dostatna sredstva. Bilo je i nekoliko lokacija u igri, prva na prostru postojeće veletržnice (uz autotržnicu), u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, potom u Poslovnoj zoni Nemetin. U međuvremenu dogodilo se i vlasničko razdruživanje, Grad Osijek izišao je iz vlasništva, pa je tako od travnja 2019. Županija jedini vlasnik.

To je definitivno olakšalo i daljnje odlučivanje i postupanje. Budući da je izgradnja smještajnih kapaciteta za voće i povrće, kao i objekta za sortiranje, pakiranje i distribuciju tih proizvoda, jedan od strateških projekata u sektoru poljoprivrede za Osječko-baranjsku županiju, župan Ivana Anušić dao si je zadatak biti konkretan.

Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za gradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u ožujku je, nakon provedenog postupka nabave, zaključen ugovor o njegovoj izgradnji i u tijeku je njegova gradnja. Uz Županiju taj projekt financiraju i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Najava zapošljavanja


Slijedom toga Skupštini Osječko-baranjske županije predlaže se odobravanje promjene statuta na način da se postojeća tvrtka ULO hladnjača d.o.o. preimenuje u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek.

Veseli i najava otvaranja novih radnih mjesta, prema prvim projekcijama, riječ je o pedesetak djelatnika, polovina njih stalno zaposlenih, a polovina sezonskih radnika.

Inače, tvrtka ULO hladnjača u poslovnoj godini 2020. nije imala zaposlenih, niti je imala poslovnih prihoda od registriranih djelatnosti. Izvješće o njezinu poslovanju također će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine.



Dario Kuštro
Rashladni kapacitet hladnjače 2910 tona
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, kada bude dovršen, sastojat će se od tri zasebna dijela koja se naslanjaju bočno jedan na drugi i čine jednu cjelinu. To su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerada te upravna zgrada. Ukupni je rashladni kapacitet hladnjače 2910 tona, raspoređen na ukupno 23 rashlade komore i podijeljen u dva dijela - na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke je proizvode osigurano ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu je proizvodnju osiguran rashladni kapacitet od 2200 tona. Ukupna je površina cijelog objekta osam tisuća četvornih metara.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike