Svijet
DOKUMENTI O 11. RUJNA 2001.

U teroristički napad upleteni i Saudijci?
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Američki FBI objavio je prvi od nekoliko dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. rujna i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima zrakoplova, slijedom izvršne uredbe Joea Bidena.

Dokument koji datira iz 2016. iznosi detalje rada FBI-a na istrazi navodne logističke potpore koju su saudijski konzularni dužnosnik i obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli zrakoplove 11. rujna 2001. Dokument objavljen na 20. godišnjicu napada još ima znakovite izostavljene dijelove. Iznose se pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-a na Omara al Bajumija, koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent. U FBI-evom dokumentu opisuje ga se kao duboko upletenog u pružanje "pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja" dvojici otmičara.

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu prethodno je reklo da je "svaka optužba da je Saudijska Arabija suučesnik u napadima 11. rujna kategorički lažna". Bidenova uredba potpisana je nakon što je više od 1600 članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi objavilo pismo kojim pozivaju Bidena da ne dolazi na komemoraciju ako ne skine oznaku tajnosti s dokumenata. H
Možda ste propustili...

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike