Svijet
PAPA FRANJO U BUDIMPEŠTI - KRATKO S ORBANOM IZA ZATVORENIH VRATA

Ugasiti fitilj antisemitizma u Europi
Objavljeno 12. rujna, 2021.

Papa Franjo, koji se u nedjelju nakratko sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na početku posjeta Budimpešti, rekao je da u Europi treba ugasiti fitilj antisemitizma. "Najbolji način da se taj upaljač deaktivira jest raditi zajedno na pozitivan način, promicati bratstvo", rekao je Papa na susretu s predstavnicima kršćanskih i židovskih zajednica Mađarske.Odmah nakon dolaska u Budimpeštu Papa je 40 minuta razgovarao s Orbanom iza zatvorenih vrata. Nakon susreta Vatikan je objavio priopćenje u kojem stoji da su papa Franjo i premijer Orban razgovarali o ulozi Crkve u Mađarskoj i o zaštiti okoliša.

Velik zagovornik međuvjerskog dijaloga, Papa je odao počast tim vjerskim zajednicama jer su "srušile zidove podjele" i radile zajedno na "promjeni stajališta". "Židovi i kršćani, vi više ne želite jedni u drugima vidjeti stranca, nego prijatelja; ne više protivnika, nego brata", rekao je Papa. Podsjetio je na tragičnu sudbinu mađarskog pjesnika Miklosa Radnotija, kojega su 1944. ubile mađarske milicije. Odnosi katolika i Židova poboljšali su se zahvaljujući dokumentu II. vatikanskog koncila "Nostra Aetate" iz 1965., kojim se konačno zagovara poštovanje judaizma. Stoljećima je židovsko podrijetlo Isusa bilo skrivano, a Židovi predstavljani kao bogoubilački narod. Papa Franjo je u 2019. izrazio zabrinutost zbog novih protusemitskih napada u nizu zemalja. Takvih napada pošteđena je židovska zajednica u Mađarskoj, s nekih 100.000 članova najveća u središnjoj Europi.

Mađarski premijer, suverenist Viktor Orban, koji sebe predstavlja kao europski bedem od "muslimanske invazije", nastoji predstaviti Mađarsku kao sigurno mjesto za Židove. Njegova je vlada službeno proglasila "nultu stopu tolerancije" prema antisemitskim napadima te ističe ulaganja u obnovu i održavanje brojnih sinagoga i židovskih groblja. No istodobno je Orban orkestrirao napade na američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla George Sorosa, u čemu Svjetski židovski kongres vidi antisemitske naglaske, piše agencija France presse. Osim toga, Orban je kritiziran da želi rehabilitirati lik mađarskog čelnika između dva rata Miklosa Horthyja, koji je bio saveznik nacističkog režima sve do 1944. Inauguracija 2014. spomenika koji predstavlja Mađarsku kao žrtvu nacizma i kontroverznog muzeja Holokausta, čije se otvaranje odgađa godinama, također bude strahove od povijesnog revizionizma. Oko 600.000 mađarskih Židova ubijeno je u nacističkim logorima, deportirano u nekoliko mjeseci uz suradnju mađarske vlade i policije. Godine 1920. Mađarska je dobila prvi antisemitski zakon u Europi, na poticaj Horthyja, koji je postao Hitlerov saveznik. H
VELIKE RAZLIKE
Papin neobično kratak posjet Budimpešti prije odlaska u Slovačku, gdje će boraviti tri dana, mediji naklonjeni premijeru Orbanu nazivaju poniženjem za Mađarsku. Papa je u Budimpešti slavio misu kojom se zatvorio veliki međunarodni vjerski kongres. S Orbanom se razilazi u pitanjima kao što su migranti i tolerancija prema LGBT+ osobama.

Možda ste propustili...

VIŠE ZEMALJA UVELO OGRANIČENJA ZA PUTOVANJA S JUGA AFRIKE

Varijanta omikron u Britaniji, Njemačkoj i Italiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NJEMAČKA

U trgovine samo cijepljeni

2

NIZ PROSVJEDA I BLOKADA U SUSJEDNOJ SRBIJI

Pobjeda ekologa, zakon se mijenja?

3

VIŠE ZEMALJA UVELO OGRANIČENJA ZA PUTOVANJA S JUGA AFRIKE

Varijanta omikron u Britaniji, Njemačkoj i Italiji