Kultura
OTVORENA IZLOŽBA U GALERIJA KAZAMAT

Razmišljanja o nestajanju
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Djela su predstavili Adrienn Újházi i Nemanja Milenković iz Novog Sada

Izložba "Razmišljanja o nestajanju" autora Adrienn Újházi i Nemanje Milenkovića otvorena je u osječkoj Galeriji Kazamat. Realizacija izložbe, čija je kustosica Katarina Kostandinović, rezultat je višegodišnje suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek i Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine, koji je predložio upravo to dvoje mladih nagrađivanih novosadskih umjetnika.Újházi (1995.) svoje stvaralaštvo usmjerava k ispitivanju odnosa čovjeka i prirode transformiranjem organskih elemenata koji obuhvaćaju područja ekološke umjetnosti i bioarta, u formi različitih vizualnih medija. Milenković (1996.), pak, u svom radu primarno istražuje odnos ljudi i životinja u suvremenom društvu istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno identiteta individue. Ideja o njihovoj suradnji rođena je prošle godine, kada su prvi put zajedno izlagali u okviru izložbe "Vivarium" u Galeriji Doma omladine Beograda, gdje su suprotstavljanjem materijala biljnog i životinjskog podrijetla prikazali načine na koje je moguće izgraditi širu sliku o svijetu oko sebe te pozicionirati pitanja odnosa čovjeka i prirode.

- Iako nam je ponuđena mogućnost da u Galeriju Kazamat premjestimo "Vivarium", nismo to htjeli učiniti, nego smo došli na ideju da proširimo i konceptualno dodatno uobličimo izložbu. Tako da smo došli do "Razmišljanja o nestajanju", koja se nadovezuju na "Vivarium" u smislu da se i dalje odnose na sličnosti koje Adrienn i ja imamo u našim praksama, ali smo u razgovoru s kustosicom Katarinom odlučili kako ćemo umjesto galerijskog mobilijara koristiti različite prirodne elemente koje pronađemo na lokalitetu Osijeka u trodnevnom posjetu vašem gradu. Pronašli smo razno granje te različite vrste biljaka i kamenja, što uz Dravu što u gradskim parkovima, i iskoristili u našem postavu - ispričao je Milenković.

"Razmišljanja o nestajanju", dodala je kustosica izložbe, događaju se u trenutcima kada razmišljamo o ekologiji i nestanku svijeta kakav poznajemo, jer nas globalno zagrijavanje i klimatske promjene potiču na razmišljanje o tim temama.

- Za razliku od prošlogodišnje izložbe "Vivarium", koja je sabrala Adriennina i Nemanjina iskustva u materijalu i specifičnosti, poigrali smo se idejama o tome kako jedna izložba može korespondirati s lokalnim specifičnostima mjesta. Nestajanje, degradacija i propadanje teme su kojima se bavi ova izložba. Predstavljeni su radovi stoga u vezi s vodom te s prirodnim i životinjskim vrstama - rekla je Katarina Kostandinović.

Izložba "Razmišljanja o nestajanju", koju podržavaju Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, bit će postavljena do 26. rujna, a moguće ju je besplatno pogledati u radnom vremenu Galerije Kazamat (srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati; subota i nedjelja od 10 do 13 sati) ili prema prethodnoj najavi.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson