Zdravlje
CJEPIVA ZA COVID-19

Pozitivne nuspojave na mentalno zdravlje
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Cjepivo protiv bolesti COVID-19 pozitivno utječe na mentalno zdravlje imuniziranih Amerikanaca, čak i nakon prve doze, objavilo je sveučilište Južne Kalifornije. Istraživanje koje je financirala zaklada Billa i Melinde Gates provedeno je na oko 8000 Amerikanaca,

"Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured, ili da se zaposle", rekli su znanstvenici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su "javnozdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije", ali i da "kod ljudi stvaraju osjećaj izoliranosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu".

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata" za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege s University Collegea u Londonu kažu da je "povezan s pojačanom tjeskobom i većom osamljenošću".

Studija Kirsch, provedena tijekom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na "važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima".

"Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu, bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi pokazali su se najvažnijim za psihološko zdravlje", piše u studiji.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO PRAVILNO VJEŽBATI AKO VAS BOLE LEĐA, NOGE, KUKOVI, ZGLOBOVI...

Osluškujte svoje tijelo, jer tjelovježba treba biti primjerena, a opterećenje se povećava postupno

2

KURKUMA, TURMERIK, ILI INDIJSKI ŠAFRAN

Zlatni lijek za sve, ali kako ga pravilno konzumirati?

3

PACIJENTI S DIJABETESOM

Stotine milijuna siromašnih neliječeno