Osijek
ODGOVORNO IGRANJE

Računalne igre valja igrati umjereno i odgovorno
Objavljeno 11. rujna, 2021.

IB Esports i Centar za sigurni internet koji djeluje u sklopu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu organizirali su u subotu u Kinu Urania događaj pod nazivom "Responsible gaming (Odgovorno igranje)", kako bi ukazali na važnost svih aspekata igranja računalnih igara, od same zabave, razvoja vještina i natjecanja, pa do odnosa među igračima, njihove komunikacije, mogućnosti razvoja društvenih kontakata i mreže poznanstava.

Posjetitelji su ujedno imali priliku vidjeti kako izgleda trening jednog esport tima. Tanja Putar, vlasnica je profesionalnog esport tima Immortal Balkans Esports, međunarodnog tima koji se sastoji od pet igrača, četvorice iz Bosne i Hercegovine i jednog iz Hrvatske. Otkrila nam je koje su najčešće predrasude prema sportu koji zaokuplja pažnju milijuna ljudi diljem svijeta. Njezina se ekipa natječe u računalnoj igri "Counter-Strike: Global Offensive" na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, a u subotnje su prijepodne za Osječane uprizorili simulaciju treninga pod vodstvom trenera Krunoslava Ivaniševića.

- Ideja iza ovog događaja je razbiti predsrasude da profesionalni ili amaterski igrači provode cijeli dan ispred računala i igraju igrice. To nije točno i želimo naglasiti da je bitna umjerenost u svemu. I profesionalni igrači imaju svoje živote, neki od njih studiraju, neki i rade, imaju djevojke, obitelji, druge slobodne aktivnosti, ali ujedno i vremena da se nađu i treniraju, da posjećuju natjecanja. Kontraproduktivno je cijeli dan provesti za računalom, i to je ono što želimo naglasiti, da je bitna umjerenost u apsolutno svemu, pa tako i u gamingu - rekla je za Glas Slavonije Tanja Putar, jedna od rijetkih žena u esportu, ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire.

PODIĆI SVIJEST KOD DJECE I MLADIH

"S obzirom da vodimo Centar za sigurniji internet, a gaming je njegov sastavni dio, ali i dio života većine djece i mladih, htjeli smo ući u ovu priču i promovirati esport kao sport budućnosti, ali i podići svijest o odgovornom igranju, o smanjenju govora mržnje na internetu, o većem uključivanju djevojaka u esport te o prevenciji ovisnosti o gamingu, tako da smo se dotakli teme gaminga s jedne stručne strane kako bismo osvijestili djecu i mlade, pa i starije građane o problemima koji se mogu pojaviti i javljaju se kod gaminga", rekao je za Glas Slavonije Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. I. Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike