Novosti
SMANJITI MOGUĆNOST ZARAZE GDJE GOD JE MOGUĆE

Svi zdravstveni djelatnici morat će imati COVID potvrde ili negativan test
Objavljeno 10. rujna, 2021.

Svi zdravstveni djelatnici uskoro će morati imati COVID potvrde, ili jednom tjedno obavljati testiranje, a od ponedjeljka se uvodi novi način informiranja javnosti o epidemiološkoj situaciji, najavio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.Takav je epidemiološki trenutak da moramo intervenirati u zdravstveni sustav i uvesti COVID potvrdu, objavio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Obveza COVID potvrde neće se odnositi na pacijente i bolesnike, kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite. O uvođenju potvrda razmišlja se i u drugim resorima, posebno u socijalnoj skrbi, ali o tome će, kaže ministar, odlučiti struka. “Želimo smanjiti mogućnost zaraze u zdravstvenoj ustanovi. Moramo osigurati zdravstvenu sigurnost za sve, a samo polovina odraslog stanovništva nam je cijepljena”, istaknuo je.

Beroš je uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav najavio kao jednu od dvije nove sigurnosne mjere koje priprema Ministarstvo zdravstva, a ubrzo će stupiti na snagu. Također, zdravstveni djelatnici bez COVID potvrde morat će se jednom tjedno testirati na koronavirus, u početku besplatno, a poslije o svom trošku.

U Hrvatskoj su u petak zabilježena 1042 nova slučaja koronavirusa, tako da je udjel pozitivnih među testiranima 10,1 posto. Šest osoba je više na respiratoru nego u četvrtak. U 24 sata od COVID-a je umrlo osam osoba, čija je prosječna dob 82 godine. Troje umrlih bilo je cijepljeno, no rečeno je da su to bile osobe izuzetno visoke životne dobi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je podatke o značajnom porastu broja novozaraženih na tjednoj razini od kraja kolovoza. “Incidencija je najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve hrvatske regije su u crvenom na najnovijoj koronakarti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti”, rekao je Capak.

Beroš je najavio od ponedjeljka i novo analitičko izvještavanje o razmjerima epidemije u Hrvatskoj, gdje će fokus biti na postotku cijepljenih i necijepljenih na bolničkom liječenju, a tek će onda slijediti opis epidemiološke situacije. “Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima. U crvenom smo, ali potpuno nepotrebno. Izlaz je povećanje broja cijepljenih. Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti u krivu je. Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih”, poručio je. Beroš je pritom naveo primjer Danske koja se, zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva, sasvim otvara.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, ponovila je kako je prema dosadašnjim istraživanjima cjepivo sigurno za reproduktivno zdravlje, za razliku od reproduktivne moći kod oboljelih. “Za sada nema podataka o mogućem sterilitetu žena nakon cijepljenja ili preboljenja, no kod dijela muškaraca uočena je smanjena reproduktivna moć nakon bolesti”, rekla je Markotić.

Capak je objasnio kada u samoizolaciju odlaze samo bliski kontakti zaraženog učenika, a kada cijeli razred. “Ako svi nose masku, onda samo onaj tko je bez maske bio u kontaktu sa zaraženim mora ići u samoizolaciju. Neki epidemiolozi stavili su cijele razrede, sada komuniciramo s njima kako nema potrebe da čitavi razredi idu u samoizolaciju zbog zaraženih pojedinaca”, kaže Capak.

Dijana Pavlović
OBŽ: 39 NOVIH
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 270 uzoraka od kojih je 39 bilo pozitivno na koronavirus. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 29 oboljelih od koronavirusa, a u Općoj županijskoj bolnici Našice jedna osoba. Tri su osobe na respiratoru, navodi Stožer civilne zaštite OBŽ-a.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika