Novosti
GODIŠNJICA BITKE ZA VUKOVAR

Tri desetljeća nakon herojske bitke i žrtve
Objavljeno 11. rujna, 2021.
Sudjelovat će MiG-ovi 21, akrogrupa Krila Oluje i brod riječne flotile, uz pokaznu vježbu taktičko-tehničkog zbora

Obilježavanje tridesete obljetnice Bitke za Vukovar održat će se 17. i 18. rujna u tome gradu, koji je simbol otpora, žrtve i zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH u Domovinskom ratu. Rekao je to ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved na konferenciji za novinare u petak. Organizatori su Ministarstvo branitelja, MORH i MUP, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.



- Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, neovisne i demokratske države - istaknuo je Medved, dodavši da je važno prepoznati i primjereno vrednovati žrtvu i ulogu Vukovara u uspostavi suvereniteta RH. "Vlada je to pokazala nizom mjera koje smo u proteklih pet godina proveli - u Vukovaru i za Vukovar. U prethodnom mandatu donijeli smo Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. To je snažna poruka Vlade nacionalnom značaju Vukovara", kazao je, dodavši kako je jedan od ciljeva tog zakona očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

On je podsjetio da su u obrani Vukovara sudjelovali mnogi branitelji pristigli iz raznih krajeva naše domovine i šire, te je rekao da obilježavanjem Bitke za Vukovar odajemo zasluženo priznanje svim sudionicima obrane, jer "herojska obrana Vukovara utkana je u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu". U Vukovaru će se ujedno obilježiti 30. godišnjica ustroja 204. brigade HV-a.

O važnosti Bitke za Vukovar govorio je zapovjednik obrane tog grada Branko Borković - Mladi Jastreb, koji je zahvalio Vladi i resornim ministarstvima na potpori u obilježavanju tridesete godišnjice. Pozvao je sve sudionike obrane Vukovara da dođu na obilježavanje 18. rujna u Vukovar, kao i članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja Vukovara te sve građane, kako bi tu važnu obljetnicu obilježili dostojno i ponosno.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da je policija bila zamašnjak obrane u Domovinskom ratu i temelj na kojem je izrasla pobjednička Hrvatska vojska. "U povijesti nije poznat slučaj da je policija odigrala toliko veliku ulogu u obrani vlastite zemlje kao što je to hrvatska policija u Domovinskom ratu", kazao je. Istaknuo je da je u obrani Vukovara poginulo i nestalo 97 policajaca, ukupno su u Domovinskom ratu poginula 762 policajca, a 26 ih je nestalih. Najavio je i da će građani u Vukovaru moći vidjeti opremu i prezentaciju svih rodova policije.

Kako bi se organizirao njihov prihvat i sudjelovanje na središnjoj svečanosti, sudionici obrane Vukovara pozvani su javiti se u Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, na telefonski broj 032/637-487 ili na e-mail adresu bitkazavukovar@mcdrvu.hr.



Igor Bošnjak
U VOJARNI CIJELA INŽENJERIJSKA BOJNA
Ministar obrane Mario Banožić kaže da će 30. godišnjicu obilježiti završavanjem projekta vojarne 204. vukovarske brigade, započetog još 2016., kada je u Vukovar preseljena Inženjerijska satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Sada se iz Vinkovaca u Vukovar premješta kompletna Inženjerijska bojna GOMBR-a. U projekt je uloženo nešto više od 50 milijuna kuna. Najavio je da će se u sklopu programa održati mimohod zastava i pokazna vježba tehničko-taktičnog zbora, sudjelovat će Krila Oluje, Obalna straža RH na Dunavu, kao i MiG-ovi 21.

Iva Pem Novosel

epidemiologinja HZJZ-a

Nema prepreka za održavanje programa jer se sve događa na otvorenom prostoru. Pozivam sve na pridržavanje epidemioloških mjera pri dolasku u Vukovar i tijekom središnje svečanosti.