Regija
VRIJEDNA MONOGRAFIJA

Povijest kapele Gospe od Hrasta
Objavljeno 11. rujna, 2021.
Izvorna slika Gospe nestala je u ratu, a nova je napravljena prema fotografijama originalne
VUKOVAR - U Pastoralnom centru “Sv. Bono” u Vukovaru održana je promocija monografije “Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru - povijest i arhitektura”, autora prof. Zlatka Karača.

Riječ je o kapeli koja se nalazi na Priljevu, uz prilaznu cestu iz smjera Osijeka, a Karač je naglasio kako, iako je kapela historicistička građevina podignuta 1892. godine, lokalna tradicija štovanja pučkoga kulta čudotvorne Gospine slike koja je prije gradnje kapele visjela na obližnjem stablu hrasta uz gradsko stratište, vjerojatno datira još iz sredine 18. stoljeća.

- Slika je na tom mjestu postavljena jer je svaki zločinac imao pravo na ispovijed prije smaknuća i pred njom su mnogi ljudi kroz povijest pogubljeni, no posljednja je molitva svakom bila omogućena. Postojala je jaka želja puka da se na tom mjestu sagradi kapelica i pokrenuta je takva inicijativa 1820. godine, ali se to dogodilo tek potkraj stoljeća - pojasnio je, dodajući kako je ona djelo znamenitog mađarskog akademika Istvána Möllera.

Fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova, rekao je da je početkom 19. stoljeća nastala legenda kako su Vukovarca Ivana krivo optužili da je počinio ubojstvo.

- Tvrdio je kako je nedužan i pred samo smaknuće koje se trebalo dogoditi kod hrasta došlo je do saznanja da je doista nevin. Potom su Ivan i Vukovarci koje je ta vijest razveselila u znak zahvalnosti na to drvo stavili sliku Gospe. Nakon njezine gradnje u kapelicu je prenesena slika koja je bila na hrastu, što je kapelici i odredilo ime - naveo je Jagodić.

Naglasio je kako su svete mise za hodočasnike održavane ispred kapelice, jer u nju može stati samo desetak ljudi. Teško je stradala u Domovinskom ratu, a izvorna slika Gospe nestala je.

- Nova je napravljena prema fotografijama originalne, zahvaljujući Društvu “Hrvatska žena”, koje se pobrinulo da kapelica bude obnovljena - pojasnio je Jagodić.


Dragana Korpoš
SIMBOL IDENTITETA
Kapela je nakon reintegracije Podunavlja bila prvi obnovljeni sakralni objekt u razorenome gradu (2000. godine), a po važnosti u vjerskome životu katoličkih župa Vukovara i Borova nezaobilazan je simbol religijskoga i povjesnoga identiteta ovoga prostora. Izdavači su ove vrijedne monografije Franjevački samostan Vukovar i Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar”.

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike