Mozaik
JAMIE LEE CURTIS NA MOSTRI

Radim više nego ikada prije i nikad se nisam osjećala kreativnijom
Objavljeno 11. rujna, 2021.
"Halloween Kills" drugi je dio u novoj trilogiji horor-klasika nastaloj pod redateljskom palicom Davida Gordona Greena

Laurie, recite nam... ajoj, oprostite!, zaustila je voditeljica konferencije za novinare za film Halloween Kills pa se, uvidjevši frojdovsku pogrešku, brzo ispravila: "Jamie, recite nam..." (smijeh). Zabavna pogreška koja je nasmijala sve u dvorani i nije iznenađujuća jer Jamie Lee Curtis zauvijek će biti poistovjećena s likom Laurie Strode, koju progoni psihopatski ubojica ispod bijele maske Michael Myers u kultnom hororu "Noć vještica" iz 1978. godine u režiji legendarnog Johna Carpentera.



Kraj trilogije


Baš kao i u svim nastavcima koji se nižu i nakon gotovo pola stoljeća od originalnog filma koji je revolucionalizirao moderni horor-žanr.

- Laurie, Jamie..., mi smo vam ista osoba (smijeh)! Lik Laurie tumačim već četrdeset i tri godine, mislim da je to nezabilježeno u povijesti Hollywooda. Laurie je postala dio mog glumačkog habitusa, a ono što mi je posebno zanimljivo je da smo i ona i ja s godinama istovremeno odrastale, mijenjale se i starjele - kratko je odgovorila Jamie Lee Curtis voditeljici koja je nespretno, ali zabavno zamijenila imena glavnog lika i glavne glumice.

"Halloween Kills" drugi je dio u novoj trilogiji ovog horor-klasika nastaloj pod redateljskom palicom Davida Gordona Greena, prvi jednostavno naslovljen "Halloween" iz 2018. godine bio je veliki hit, a snimanje trećeg i završnog "Halloween Ends" započinje sljedeće godine.

- Scenarij za završni film u trilogiji pročitala sam u avionu na putu u Veneciju, uopće nisam spavala i zato djelujem umorno i mogu vam reći da sam oduševljena tekstom! Mislim da će to biti savršen svršetak ne samo trilogije nego cijelog opusa "Noć vještica". Također, čitava trilogija oslikava vrijeme u kojem živimo, današnji svijet je pun nasilja, agresije i zla. Svijet je danas podijeljen, baš kao što je i moja zemlja danas podijeljena - otkrila je Jamie Lee Curtis, koja u sva tri filma repriza ulogu Laurie Strode, koja ju se proslavila i otvorila joj vrata Hollywooda.

Slavna američka glumica, kći velikih holivudskih zvijezda 1950-ih Janet Leigh ("Psiho") i Tonyja Curtisa ("Neki to vole vruće", "Spartak"), u Veneciji je i nagrađena Zlatnim lavom za životno djelo što uz Noć vještica uključuje i hitove "Kolo sreće", "Riba zvana Wanda" i "Istinite laži".

Poticaj za dalje


- Moram biti iskrena pa reći i da sam u karijeri snimila i nekoliko sranja. Istovremeno malo je neobično dobiti nagradu za životno djelo kao da sam na kraju puta, a danas radim više nego ikada prije i nikad se nisam osjećala kreativnijom. Uloga u "Noći vještica" bila je velika stvar, tada sam imala tek osamnaest godina i bio je to ogroman poticaj za dalje, ali ključni trenutak za moju karijeru bila je komedija "Kolo sreće". Zbog tog filma koji i danas obožavam i mislim da je jako zabavan i duhovit dobila sam ulogu u "Ribi zvanoj Wanda", a onda su slijedile "Istinite laži" i sve ostalo. Zato sam vječno zahvalna Johnu Landisu (redatelj "Kola sreće", nap. a.) koji je imao hrabrosti angažirati kraljicu vriska, kako su me mediji etiketirali nakon "Noći vještica" - rekla je kroz smijeh Jamie Lee Curtis komentiravši nagradu koja je "čini vrlo ponosnom i počašćenom".

Na kraju, 62-godišnja glumica koja za svoje godine izgleda fantastično, pršti energijom i životnošću, otkrila nam je svoju tajnu vezu s horor-filmovima.

- Ako bih razloge uspjeha u žanru horora morala svesti na jednu stvar, onda je to činjenica da me je strah svega i da me je jako jednostavno uplašiti. Sve moje napete scene, svi izrazi jeze i straha nisu gluma, ja sam doista uplašena (smijeh) - kaže Lee Curtis.



Tanja Kvorka
POSEBNA NAGRADA ZA SCOTTA
Legendarni britanski redatelj Sir Ridley Scott (“Gladiator”, “Blade Runner”, “Alien”) dobitnik je nagrade Cartier Glory to the Filmmaker, koja se dodjeljuje osobi koja je napravila velik doprinos suvremenoj filmskoj industriji. Dodjela nagrada održana je u petak prije prikazivanje njegova novog filma “The Last Duel”, izvan konkurencije. U glavnim su ulogama Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer i Ben Affleck. On ima još dva filma u pripremi: biografski “House of Gucci” s Lady Gagom, Adamom Driverom i Jaredom Letom te “Kit Bag” u kojemu Joaquin Phoenix glumi Napoleona.

Najčitanije iz rubrike