Kultura
NOVA UMJETNIČKA PLATFORMA

Artupunktura: Umjetnost i kultura kao terapija Zagreba
Objavljeno 11. rujna, 2021.
Raznovrsan program vrsnih umjetnika različitih profila obogatit će rujan u Zagrebu i postati nova turistička atrakcija

Izazovno doba u kojemu živimo dokazalo je kako je ljudima kultura nužno potrebna te da umjetnici donose radost u svačiji život, bez obzira je li riječ o slikarstvu, glumi, glazbi ili performansu. Srećom posljednjih je mjeseci polako počela oživljavati kulturna scena u Hrvatskoj, koja se prilagodila novim uvjetima i ne dozvoljava da ju išta spriječi ni u kreativnom, ni u izvedbenom smislu. Ogromna praznina koju je ostavio nedostatak kulturnih događanja, nastavlja se popunjavati i u rujnu.

 

Upravo zbog toga kulturni život u Hrvatskoj počinje doživljavati neku vrstu renesanse, događaja je sve više, a umjetnici itekako imaju što pokazati, jer inspiracije nije nedostajalo. Među najzanimljivijim umjetničkim projektima koji nas očekuju u sljedećim mjesecima je i zagrebačka Artupunktura. Riječ je o kolaboraciji 8 partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama Zagreba probuditi njegovu vitalnu energiju. Projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko-društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz potpisa autora koji stoje iza djela. Ta djela, strateški raspoređena po brojnim punktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost, kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima. Krajnji je cilj Artupunkture razviti prepoznatljive događaje u jesenskom razdoblju, koji bi s vremenom postali jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan time bi bio rezerviran za kulturu i umjetnost. Artupunktura u svojem prvom izdanju donosi bogat i raznovrstan program.

 

(MATEJ JURČEVIĆ, ART ZAGREB)

 


Umjetnici će svoja djela stvarati na nekoliko lokacija u gradu, a među njima je i novi izložbeni prostor 36 Mountains Studio, osnovan u jeku pandemije 2021. godine, a zamišljen je kao nadogradnja festivala 36 Mountains. Riječ je o mjestu za promicanje suvremene umjetnosti. Upravo je s tim stavom osmišljen projekt „Novo nasljeđe”, kojemu je namjera okupiti osam prominentnih umjetnika/ca mlađe generacije s kulturne scene Zagreba i pružiti prostor za stvaranje svježeg i autentičnog narativa o Zagrebu. Radovi će u sklopu Arkupunkture biti predstavljeni na prodajnoj izložbi u 36 Mountains Studiju od 14. rujna 2021.

(36 MOUNTAINS)

 

U programu Artupunktura sudjeluje i dobro poznati BOIR studio, koji će projektom „9 dekada/9 arkada” predstaviti preobrazbu glavne zagrebačke tržnice u posljednjih devet desetljeća. Unutar devet arkada uz jedinstvenu svjetlosnu instalaciju prikazuju se arhivski materijali i snimke koje omogućuju gledatelju da doživi prolazak vremena i svjedoči promjenama koje su se tijekom godina događale na živahnom Dolcu, jednom od glavnih izvora života grada. Instalacija će se prikazivati na tržnici Dolac, od 16. do 18. rujna, s početkom u 20 sati.

(BOIR_9_9)

 

RELI PO GALERIJAMA

 

Ljubitelje umjetnosti razveselit će interaktivna kulturna manifestacija nazvana „Reli po galerijama”, a umrežuje deset galerija u Zagrebu i aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak. Program je osmišljen tako da u prvoj galeriji posjetitelji dobivaju mapu te u svakoj sljedećoj galeriji nastavljaju skupljati oznake, a oni koji uspiju posjetiti sve galerije osvajaju simboličnu diplomu. Galerije im, u sklopu Artupunkture, u produženom radnom vremenu, od 17 do 22 sata, nude posebne programe, koji uključuju otvorenja novih izložbi i vodstva kroz izložbe, a posjetitelji u nekoliko večeri imaju priliku vidjeti više izložbi nego bilo kojeg drugog dana u godini.

Naravno da takav projekt ne bi mogao proći bez događaja u Laubi, koja na Artkupunkturi sudjeluje s projektom „Art & Grad – Umjetnost se oglasila”. Za trajanja projekta na mnogobrojnim mjestima predviđenima za vanjsko oglašavanje osvanut će umjetnička djela svih najvažnijih hrvatskih umjetnika. Cilj projekta je upoznati najširu javnost s našim najvažnijim umjetničkim stvaralaštvom, ali ujedno i drastično smanjiti vizualnu buku prouzročenu komercijalnim oglašavanjem na području grada.

(ART&GRAD LAUBA)

 

Najpoznatija zagrebačka ulica također je dio ove umjetničke manifestacije. Iza naziva „Projekt Ilica: Q'ART - Sve boje Ilice” nalazi se široka lepeza jesenskih boja koje će umjetnici donijeti u srce grada i upozoriti na šarolikost zagrebačke Ilice i Britanskog trga. I ove jeseni, od 13. do 19. rujna, organizatori „Projekta Ilica: Q'ART” Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić umjetnost vraćaju zajednici te bogatim kulturno-umjetničkim programom oživljavaju napuštene prostore grada, čime bude njegov urbani duh, ali i osjećaje društvene empatije i solidarnosti u zajednici. Ilička publika imat će mogućnost podržati lokalne obrtnike i samu umjetnost u zajednici, tijekom čega će uživati u jedinstvenom glazbenom ugođaju i sudjelovati u stvaranju novog urbanog iskustva. Projekt „Galerija Ilica” izmješta umjetnost iz institucija i približava je građanima. Prvi put će djela najvažnijih hrvatskih umjetnika biti izložena na fasadama, na ulici, u izlozima i činiti kulturu kao društveno aktivnu supstanciju grada. Istovremeno se zaokružuje 50 godina akcionističkog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj. U posljednjih 50 godina održavale su se izložbe i akcije upravo u Ilici i pristupnim ulicama, kao i na Trgu bana Josipa Jelačića, negdašnjem Trgu Republike. Ovim konkretnim projektom taj se kontinuitet osvješćuje kao autohtono kulturno tkivo Zagreba te se time također, uz atraktivnost i značenje konkretne izložbe i akcije, stavlja velik naglasak na doprinos hrvatskih umjetnika svjetskoj umjetnosti.

 

(TZGZ, PROJEKT ILICA Q ART, BOŠKA I KREŠO)

 


NOVA GENERACIJAOve se jeseni u povodu 10. obljetnice djelovanja Prostorije otvara izložba „Prostoria 10” u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu. Izložba će prikazati raznolikost dinamičnog razvoja Prostorije kao dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom i kulturom dizajna. „Prostoria 10” će za javnost biti otvorena od 25. rujna do 8. listopada 2021. Na izložbi će se prvi put predstaviti i fotografski projekt Revisting Architecture, kojim Prostorija istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture: Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski”, Kockici, zgradi Gradske uprave i Pučkom učilištu Zagreb. Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji. Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh vođen stvaranjem novih vrijednosti kontinuirani je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Izložba će predstaviti od čega je ona sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje. Kao dodatni izložbeni program priprema se i privremena prostorna instalacija „Prostoria Net”, koju dizajnira Numen/ForUse, a bit će postavljena ispred Meštrovićeva paviljona za trajanja izložbe „Prostoria 10”.

(TZGZ, ALU PERSPEKTIVA)

 

Artupunktura obuhvaća i djelovanje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koja ove godine obilježava 114. obljetnicu djelovanja. Naime, svake godine Akademija u svojim i ostalim gradskim izložbenim prostorima održava tradicionalnu Završnu izložbu studenata, kojom javnosti predstavlja njihova postignuća u protekloj akademskoj godini. Projekt ALU Perspektiva - Nova generacija predstavlja se izložbom studenata završnih godina studija i diplomanata u prizemlju i na prvom katu zgrade, u parku ALU i Galeriji Šira. Izložba će se održati od 16. do. 19. rujna 2021. Na ulazu u park Maksimir studenti su oslikali 20 murala kao najavu izložbe i projekta.

 

ART ZAGREB: MJESTO SUSRETA

 

Međunarodni sajam umjetnina, Art Zagreb, organizira se jednom godišnje, a ove je godine dio Artupunkture. Središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina mjesto je susreta umjetnika, galerista i kolekcionara. Osim sajma festival ugošćuje i niz izložbi, predavanja, panela i filmskih projekcija s temom tržišta umjetnina. Ove godine prvi je put ostvarena suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje u sklopu festivala Art Zagreb 2021 priprema izložbe suvremene hrvatske umjetnosti i stručne okrugle stolove o novim zbivanjima na svjetskoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni.

(TZGZ, ART ZAGREB)


Zahvaljujući bogatom jesenskom programu u sklopu Artupunkture vrhunskih umjetničkih djela neće nedostajati na kulturnoj sceni grada Zagreba. Građanima, kojima je ovakav sadržaj itekako nedostajao u proteklih godinu i pol, zasigurno će omogućiti kvalitetan odmak od surove stvarnosti i uživanje u najboljem što nudi hrvatska umjetnost.

 

Krajnji je cilj Artupunkture razviti prepoznatljive događaje u jesenskom razdoblju koji bi postali jedinstveno događanje

 

Tanja Kvorka

(GS native - izrađen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba)

/ ŠTO ČINI PLATFORMU // TKO SU PARTNERI // GDJE I KADA SE SVE ODRŽAVA /

 1.        Projekt Ilica: Q’ART


a)       Projekt Galerija Ilica, 9. - 30. 9. 2021.

       LOKACIJA: Ilica od Trga Bana J. Jelačića do Britanskog trga


b)       Projekt Ilica: Q’ART - Sve boje Ilice, 13. - 19. 9. 2021.

       LOKACIJA: Britanski trg + Ilica od Frankopanske do Primorske (19.9.)
2.       36 Mountains Studio - “Novo nasljeđe”, 14. - 30. 9. 2021.

       LOKACIJA: Vlaška 103, 36 Mountains Studio
3.       Art & Grad - Umjetnost se oglasila, LAUBA, 15. - 19. 9. 2021.

       LOKACIJE: Razne lokacije u gradu + Pop-up galerija u Laubi i u Arheološkom muzeju u Zagrebu
4.       Art Zagreb, 15. - 18. 9. 2021.

       LOKACIJA: Tehnički muzej Nikola Tesla, Hala V
5.       ALU Perspektiva - Nova generacija, ALU, 16. - 19. 9. 2021.

       LOKACIJE: Akademija likovnih umjetnosti - Ilica 85, 
       Park Akademije likovnih umjetnosti, Maksimirska ulica
6.       9 dekada/9 arkada- studio Boir, 16. - 18. 9. 2021.

       LOKACIJA: Dolac (Premijerno prikazivanje/otvorenje: 16. 9. od 20:00 h)

7.       Reli po galerijama - 10 zagrebačkih galerija, 16. - 19. 9. 2021.

       LOKACIJA: Razne galerije
8.       Izložba dizajna “Prostoria 10” - PROSTORIA, 25. 9. - 8. 10. 2021.

       LOKACIJA: Meštrovićev paviljon (Dom HDLU)

Možda ste propustili...

IZVOĐAČ PROJEKTA JE UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE

Brošure o Zagorki i Tesli za osobe s intelektualnim poteškoćama

U 86. GODINI U ZAGREBU PREMINUO IVO ŠTIVIČIĆ

Pisac, scenarist, književnik i novinar

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Otvorena Završna izložba studenata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"ZMAJEVI KOJI NE LETE" GLUMAČKA EKIPA PREDSTAVE HNK U OSIJEKU

Zdrava obitelj je uvjet za zdravog mladog čovjeka

2

HDLU:

Besplatne radionice

3

NA 30. “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Najbolja glumica Matea Marušić