Kultura
FESTIVAL 25 FPS

Tri performansa u programu Expanded Cinema
Objavljeno 10. rujna, 2021.

ZAGREB - Expanded Cinema, program performansa proširenog filma ovogodišnjeg Festivala 25 FPS, koji će se održati od 23. do 26. rujna, donosi tri performansa.

S Festivala, koji će se održati u Zagrebu te u Rijeci, kažu kako će program performansa obilježiti "vrtoglavo gostovanje festivala Vector Hack te tranzični performans nizozemskog audiovizualnog tandema Lichun Tseng i Robert Kroos".

Program će u petak, 24. rujna u dvorani Kina SC otvoriti nizozemski audiovizualni dvojac Lichun Tseng i Robert Kroos performansom za četiri 16-milimetarska projektora "Ebb and Flow".

Kako se napominje u najavi, umjetnici inspirirani drevnim kineskim tekstovima o cirkularnosti života posežu za analognom aparaturom kojom vrsno stvaraju i rastaču višestruke vizualne i slušne teksture, te gledatelja postepeno uranjaju u nezaboravno, tranzično putovanje na rubu osjetila i svijesti.

Lichun Tseng međunarodno je prikazivana tajvanska umjetnica koja živi i radi u Nizozemskoj, a Robert Kroos nizozemski glazbenik i dizajner zvuka.

Za subotu 25. rujna i Kino SC najavljen je nastup Hrvoja Radnića i Branimira Štivića, u sklopu gostovanja festivala Vector Hack i njegova inicijatora Ivana Marušića Klifa, člana ovogodišnjeg Velikog žirija.

Branimir Štivić, mladi novomedijski umjetnik i programski inženjer, predstavit će se performansom "Z A V R Z L A M E 2.0 : I Z D A H", a Hrvoje Radnić, suosnivač benda Šumovi protiv valova, koji je nastupili na Festivalu 25 FPS 2010., izvest će svoju novu audiovizualnu izvedbu "Sfere itd".

"Oba umjetnika u svojim performansima uparuju arhaične mašine, analogne osciloskope ili pak stare igrače konzole s digitalnim medijima, te njihove signale sempliraju i moduliraju u realnom vremenu kako bi stvorili radikalno drugačije, fascinantne i vrtoglave sinusoidne audiovizualne valove koji rijetko koga ostavljaju ravnodušnim", ističe se.

Ovogodišnje, 17. izdanje 25 FPS-a će se održati od 23. do 26. rujna 2021. u Kinu SC-a u Zagrebu, nakon toga i u Rijeci, a sve projekcije su besplatne.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike