Novosti
CIJELA HRVATSKA U CRVENOM

U četvrtom valu u bolnicama
su mlađe i necijepljene osobe
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Beroš: Troškovi liječenja COVID-19 u Hrvatskoj su sada premašili tri milijarde kuna

Cijela se Hrvatska zacrvenjela na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak. Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na karti ECDC-a mijenja nagore.Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bile su u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali u narančastom. Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan zato što je broj zaraženih u posljednjih tjedan dana porastao za 50 posto. U srijedu je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805. U četvrtak je bio 941 novozaraženi, a umrlo je 10 osoba. Na bolničkom liječenju su 554 pacijenta, od kojih je na respiratoru njih 58.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da u četvrtom valu epidemije sve mlađi necijepljeni ljudi završavaju u bolnici i na respiratoru. "U odnosu prema trećem valu prosječna dob hospitaliziranih niža je šest godina, a prosjek godina bolesnika na respiratoru pao je sa 69 na 64 godine", istaknuo je Beroš na sjednici Vlade. Iznio je i podatak s početka rujna kada je tjedno bilo zabilježeno 5360 novodijagnosticiranih COVID pozitivnih osoba, od kojih 81,2 posto nije bilo cijepljeno. Upozorio je i na činjenicu da i dalje 94 posto pacijenata na respiratoru nije cijepljeno. U razdoblju od 30. kolovoza do 5. rujna 16,6 posto zabilježenih slučajeva odnosilo se na djecu, među kojom je najviše oboljelih bilo u dobi od 15 do 18 godina. U dvotjednom razdoblju, od 23. kolovoza do 5 rujna, sve županije bilježe nove slučajeve ove bolesti, a najviše novooboljelih ima Splitsko-dalmatinska županija, slijede Grad Zagreb, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Usporedio je i kliničke slike trećeg i četvrtog vala istaknuvši da se u ovom valu teža klinička slika i zatajenje disanja razvijaju nešto brže nego prije, te je posljedično bolesnicima ranije potrebna respiratorna potpora. Upozorio je i da financijsko opterećenje zdravstvenog sustava zbog prevencije i liječenja COVID-a dnevno i dalje raste. "Na dan 3. rujna ti su troškovi iznosili više od tri milijarde kuna. U ovih godinu i pol dana za liječenje COVID bolesnika i njihovo bolovanje do sada je izdvojeno gotovo milijardu i 170 milijuna kuna", istaknuo je Beroš.

Zaključno s 8. rujna u Hrvatskoj je 51,79 odraslog stanovništva cijepljeno prvom dozom, a drugom 48,59 posto, a delta-soj učinkovito ubire bodove koje naivno gubimo među necijepljenima i ignoriranjem potrebnih epidemioloških mjera, upozorio je ministar zdravstvo koji smatra da još uvijek "možemo preokrenuti ovaj negativan trend cijepljenjem i pridržavanjem propisanih mjera".

Potpredsjednik vlade Davor Božinović rekao je kako će, kako sada stvari stoje, idući tjedan Nacionalni stožer uglavnom ići s produženjem postojećih mjera. Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ulazak Hrvatske u crveno na ECDC karti očekivan jer smo suočeni s puno zaraznijim delta-sojem. "I dalje inzistiramo da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje", naglasio je premijer. Podsjetio je na elementarne metode zaštite, koje su preporučivane od početka pandemije koronavirusa - prozračivanje, distancu, nošenje maske, higijenu. "S te strane apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno", naglasio je Plenković. Poručio je kako su mjere u Hrvatskoj bile primjerene našem mentalitetu, zdravstvenoj zaštiti, ekonomskim i financijskom tokovima i da su, u usporedbi s drugim zemljama, omogućile jako kvalitetan život hrvatskih građana.


Dijana Pavlović
maske i razmak
BOŽINOVIĆ: MJERE ĆE BITI PRODUŽENE

OBŽ: 40 NOVIH
U Osječko-baranjskoj županiji u 24 sata zabilježeno je 40 novopozitivnih slučaja zaraze od koronavirusa, među 277 testiranih, izvijestio je Stožer civilne zaštite OBŽ-a. Zaražene osobe imaju prebivališta u gradovima Osijeku (19), Đakovu (četiri), Donje Miholjcu i Našicama (po dvije), Belom Manastiru i Belišću (po jedna) te u općinama Antunovac i Bilje (po tri), Drenje, Kneževi Vinogradi, Marijanci, Semeljci i Viškovci (po jedna). Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek zbog COVID-19 je 28 pacijenata, a u Općoj županijskom bolnici Našice jedan. U samoizolaciji je 338 osoba. D.C.

941

novozaraženi u Hrvatskoj je evidentiran u četvrtak

48,59

posto odraslog stanovništva cijepljeno je objema dozama cjepiva

8405

osoba umrlo je s koronavirusom od početka epidemije u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

EUROPSKA POVJERENICA: SLUŠAJTE PORUKE ZNANSTVENIKA

Hrvatska je cijepila oko 55 posto populacije

UHIĆENO ČETRDESETAK OSOBA ZBOG ORGANIZIRANE UTAJE GOTOVO PEDESET MILIJUNA KUNA POREZA

Policija i Uskok potvrdili uhićenja u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJI POD ISTRAGOM

Kupili djevojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali

2

PROBLEMI ZA LJEVICU I U SLAVONIJI

SDP ostao bez 300 članova u Osječko-baranjskoj županiji?

3

U HRVATSKOJ 4571 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, 26 OSOBA UMRLO

Osječko-baranjska županija: Umrla jedna osoba, 242 nova slučaja zaraze