Regija
GOSPODARSTVO SE PRILAGODILO PANDEMIJI

Prihodi poduzetnika veći 400 milijuna nego 2019.
Objavljeno 10. rujna, 2021.
VINKOVCI



Vinkovci unatrag nekoliko godina bilježe konstantan gospodarski rast, a takav trend nastavljen je i u prošloj, pandemijskom krizom obilježenoj godini, kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić dodajući kako su u pretpandemijskoj 2019. u Vinkovcima aktivna bila 693 poduzetnika s 8347 zaposlenih i uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, a, primjerice, 2016. godine 563 poduzetnika zapošljavalo je 7293 radnika, uz trgovinski saldo od oko 175 milijuna kuna. U 2020. godini broj poduzetnika i zaposlenika ostao je približno isti, ali rasle su netoplaće, i to za 394 kune u odnosu prema 2019., odnosno za 1411 kuna u odnosu prema 2016. U pandemijskoj godini veći je bio i trgovinski saldo, i to gotovo 57 milijuna kuna u odnosu prema 2019.



- Ovo su podaci koji ohrabruju i koji pokazuju koliko je vinkovačko gospodarstvo otporno i prilagodljivo. Naravno da su u kriznoj godini uvelike pomogle Vladine mjere, ali i one gradske. Naime, usvojili smo Program poticanja poduzetništva kroz koji smo svim vinkovačkim mikropoduzetnicima omogućili potpore, ali uz uvjet zadržavanja postojećeg broja zaposlenih te povećanje plaće od 10 posto. Kroz mjeru “Novi poduzetnici” svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2500 na 5000 kuna te trajno smanjili stopu prireza poreza na dohodak s 13 na 10 posto - kaže Bosančić i ističe podatak da su prihodi vinkovačkih poduzetnika u prošloj godini probili granicu od pet milijardi kuna, s tim da je zabilježeno povećanje u odnosu prema 2019. za gotovo 400 milijuna kuna, a u odnosu prema 2016. za gotovo dvije milijarde kuna.



U Gradu su svjesni kako su, uz sve programe i mjere potpora učenicima, roditeljima i studentima, za ostanak mladih u Vinkovcima ipak najvažnija sigurna radna mjesta i kvalitetna primanja od kojih se može pristojno živjeti.



- Uz osiguranje potpora našim gospodarstvenicima i stalne kontakte s investitorima, upravo radimo i na postupku proširenja zone Zalužje, gdje je sada 49 tvrtki s 1767 zaposlenih, za 111 hektara od države darovanog zemljišta, gdje ćemo kreirati modernu zonu koja će biti održiva, pametna i digitalna, kreirana prema potrebama investitora. Cilj je pružiti priliku našim poduzetnicima da prošire poslovanje te da privučemo nove investitore koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti i nova radna mjesta - pojašnjava Ivan Bosančić. M. Flego
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike