Crna kronika
UMJESTO NA 60 DANA ZATVORA OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

Spalio supruzi svu odjeću pa ju je vrijeđao, šogorici oštetio TV
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Pedesetogodišnji Slavonac kažnjen je uvjetnom kaznom zbog nasilja u obitelji, prema supruzi i šogorici. Nadležni sud nepravomoćno ga je proglasio krivim jer je 26. lipnja oko 12 sati na dvorištu obiteljske kuće, pod utjecajem 3,20 promila alkohola u krvi, zapalio svu odjeću supruzi te ju izvrijeđao. Istoga dana otišao je k njezinoj sestri te ju izvrijeđao i šakom udario po televizoru, koji je oštetio. Sve to gledala su djeca u dobi od deset i sedam godina.

Sud ga je za oba nasilja u obitelji osudio na 60 dana zatvora, no u zatvor neće ako u roku od šest mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje je kazna ista ili teža od izrečene uvjetne kazne. Sud mu je odredio i mjeru zabrane približavanja supruzi na udaljenost manju od 50 metara tijekom tri mjeseca, a na isto razdoblje mora se iseliti iz njihova zajedničkog doma.

Na sudu je 50-godišnjak rekao kako se ne smatra krivim, da je bio jako pijan pa se i ne sjeća svega što se događalo. Sudu je rekao kako je njegova supruga dan prije izišla s društvom u provod, zbog čega je bio revoltiran te je konzumirao veće količine alkohola. Navodi da je nazvao suprugu mobitelom i rekao joj da dođe kući, a kada se vratila, priznaje, u dvorištu je zapalio njezinu odjeću. Toga se sjećao, no poricao je da je suprugu vrijeđao. Tvrdio je i kako se ne sjeća da je istoga dana otišao do šogoričine kuće te da ju je pred djecom vrijeđao i oštetio njezin televizor.

Njegova supruga rekla je kako je 26. lipnja prijepodne bila kod sestre, kojoj je dan prije čuvala djecu i kod koje je prenoćila. Kada je od supruga dobila SMS "sve joj spalio", uznemirena se uputila kući. U dvorištu je vidjela zapaljenu odjeću, a dočekao ju je pijani suprug, koji ju je počeo vrijeđati. Sucu je rekla kako ju je suprug i dan prije vrijeđao te da je 29. travnja pušten iz zatvora, nakon što mu je bio određen istražni zatvor jer ju je nedavno i ozlijedio, zbog čega se vodi kazneni postupak. Bojala se da bi suprug ponovno mogao biti nasilan prema njoj jer joj je pred prijateljem rekao: "Ubit ću te!" Njezina sestra prepričala je divljanje 50-godišnjaka po njezinu domu te dodala kako šogor prema njoj nije bio nasilan, no zna da je bio nasilan prema njezinoj sestri, a zbog nasilja je i bio u istražnom zatvoru.

Sud nije povjerovao u obranu 50-godišnjaka da se ne sjeća svega što je napravio, ocijenivši njegovu obranu neuvjerljivom i da to čini kako bi uklonio prekršajnu odgovornost.

- Prilikom izbora vrste i mjere kazne za prekršaje za koje je sud okrivljenika oglasio krivim, sud je cijenio sve okolnosti iz Prekršajnog zakona. Sud je okrivljeniku za oba djela izrekao kazne zatvora, kao teže prekršajne sankcije, cijeneći okolnost počinjenja predmetnih prekršaja, odnosno iskazan visok stupanj kriminalne volje okrivljenika, koji se očituje u činjenici da je istoga dana počinio dva prekršaja obiteljskog nasilja, i to prvo na štetu svoje supruge, a nakon toga i na štetu svoje šogorice, smatrajući iste primjerenima kako prirodi i težini djela tako i stupnju krivnje okrivljenika. Sud je pritom kao olakotnu okolnost na strani okrivljenika cijenio činjenicu da isti ranije nije prekršajno kažnjavan, njegove obiteljske prilike, odnosno okolnost da je isti otac dvoje djece, dok je kao otegotnu okolnost cijenio upornost u činjenju prekršaja - navodi se u obrazloženju presude.

S.Lacić
50

metara mora nasilnik

biti udaljen od supruge

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike