Regija
TERAPIJSKI PAS POMAŽE I DJECI U "VUKOVARSKIM LEPTIRIĆIMA"

Uz terapije i opremu, pas je mališanima neposredan motivator za niz aktivnosti
Objavljeno 10. rujna, 2021.
VUKOVAR



U okviru projekta “Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u Vukovaru je održan edukativno-promotivni program “Terapijski pas na zadatku”.



Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, navela je kako je stvoreno šest terapijskih timova, od kojih jedan djeluje u Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići”. Stoga su odlučili upravo u gradu na Dunavu održati dio edukativno-promotivnih aktivnosti, u svrhu senzibiliziranja šire zajednice, s tim što su uz okrugli stol održane i kreativne radionice za djecu, s terapijskim psom, a prikazan je i rad psa vodiča (prolazak staze s preprekama s povezom na očima i stručno tumačenje instruktora).

- Počeli smo raditi prije 31 godinu kao organizacija u razvoju programa za školovanje pasa vodiča za slijepe osobe. Naknadno smo prenijeli svjetska iskustva u uključivanju terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju i drugim osobama s invaliditetom - objasnila je Katalenić.

Na upit koliko su pasa obučili, odgovorila je kako je odškolovano i dodijeljeno više od stotinu pasa vodiča slijepih osoba i više od 150 pasa pomagača u obiteljima djece s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske.

- Terapijskih pasa, koje u svoj rad uključuju stručnjaci, rehabilitatori, psiholozi i radni terapeuti, dosad je dodijeljeno 18, s tim što proces obuke psa prosječno traje dvije godine i obuhvaća odabir šteneta, godinu dana socijalizacije, potom oko pola godine školovanja psa te na kraju edukaciju korisnika, bilo da se radi o slijepim osobama, bilo o stručnjacima koji će uključivati terapijske pse u rad - naglasila je.

Nakon dugotrajne obuke psi mogu zahtjevan posao obavljati sedam-osam godina, koliko im prosječno traje radni vijek.

Majda Joha, izvršna direktorica “Vukovarskih leptirića”, istaknula je kako je dolazak terapijskog psa u udrugu svojevrstan šlag na tortu.

- Uz sve terapije i opremu koju imamo, pas je djeci neposredan motivator. Svatko od nas ponekad ima dan kad mu se nešto ne da napraviti, pa tako i djeca, no pas im je poticaj za obavljanje različitih aktivnosti. U sustavu pružatelja socijalnih usluga radimo sa 150 djece, a u sklopu drugih projekata kroz sve je usluge prošlo 270 djece - navela je Joha. Dragana Korpoš
Obuka traje dvije godine i obuhvaća odabir šteneta, socijalizaciju, školovanje psa i edukacije korisnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike