Kultura
VEČERAS U GALERIJI KAZAMAT U OSIJEKU

Izložba "Razmišljanja o nestajanju" u 19 sati
Objavljeno 10. rujna, 2021.
U Galeriji Kazamat u Osijeku večeras, 10. rujna, u 19 sati otvara se izložba "Razmišljanja o nestajanju". Autori su Adrienn Újházi i Nemanja Milenković, a kustosica Katarina Kostandinović.

Uočavanjem sličnosti u umjetničkom postupku Újházi i Milenkovića rodila se ideja o suradnji. Prvi su put zajedno izlagali 2020. u okviru izložbe "Vivarium" (Galerija Doma omladine Beograd). "Razmišljanja o nestajanju" nastavak su eksperimenta u kojem križaju svoje individualne prakse i procese. Za razliku od prethodne izložbe, gdje je namjera bila da se rekreira i/ili evocira ambijent umjetničkog studija ili umjetničkog laboratorija i pokažu procesi akumulacije različitog materijala te pristup sadržajima koji su tema individualnih istraživanja umjetnika, instalacija u Galeriji Kazamat ispituje temporalnost umjetničkog djela, karakter efemernog umjetničkog događaja/akcije, odnosno izložbe u ovom slučaju. Umjetnici će, u suradnji s kustosicom, na poziv Galerije odgovoriti kolektivnim radom, radom na terenu i kratkim boravkom u Osijeku. Site-specific instalacijom koja će nastati tijekom njihova boravka pokušat će križati lokalne specifičnosti mjesta i istraživački postupak umjetnika, koji, s jedne strane, karakterizira rad u sferi ekološke umjetnosti (bioarta) i, s druge strane, odnos ljudi prema životinjama, te i kako se kolektivni i individualni identitet formiraju spram njega.

Realizacija izložbe rezultat je višegodišnje suradnje HDLU-a Osijek i Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine, koji je predložio umjetnike Újházi i Milenkovića. Izložbu podržavaju Grad Osijek i Ministarstvo kulture RH. Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2021. Ulaz je slobodan. T.K.
Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike