Mozaik
POČEO JE TORONTO FILM FESTIVAL

Stiže stotinjak filmova iz cijeloga svijeta, a među njima i "Murina"
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Mnogi su snimljeni tijekom pandemije, što je fantastično, jer pokazuje da umjetnost i kreativnost ništa ne može zaustaviti

Filmski festival u Torontu održava se od 9. do 18. rujna, a bit će prikazano stotinjak filmova. To je mnogo manje u usporedbi s prethodnim izdanjima (2019. prikazano je više od 300 filmova), ali i dvostruko više od prošle godine kada je program uključivao samo pedesetak naslova.



- Nimalo! Dapače, ove godine broj prijava veći je nego bilo koje prethodne godine. Prijavljeno je oko 7000 naslova, to uključuje kratke, dokumentarne i dugometražne filmove i televizijske serije iz čitavog svijeta. Mnogi od tih filmova snimljeni su tijekom pandemije, što je uistinu fantastično, jer pokazuje da umjetnost i kreativnost ništa ne može zaustaviti - izjavio je umjetnički direktor TIFF-a Cameron Bailey, govoreći o aktualnom stanju u filmskoj industriji koju je pandemija koronavirusa također poharala smanjivši broj produkcija u čitavom svijetu te koliko je to utjecalo na broj prijavljenih filmova i ponudu novih naslova generalno.

Hibridno izdanje


Organizatori su se ponovno odlučili na hibridno izdanje, pa će tako lokalna publika i profesionalci filmove gledati u kinima i na otvorenim lokacijama, a ostatak svijeta na internetu.

- Vjerujemo da su digitalne projekcije postale vrijedan i vitalan dio filmskih festivala. To nam omogućuje da našu selekciju filmova, kao i ostatak programa, panele, konferencije za novinare, predavanja itd, predstavnici medija i profesionalci iz filmske industrije mogu gledati u diljem svijeta, bez obzira na to gdje se nalazili. To je velika stvar za nas u ovim zahtjevnim i kompliciranim vremenima - izjavila je izvršna direktorica TIFF-a Joana Vicente u povodu odluke da se ovogodišnje izdanje održi u fizičkom obliku i online.

Čast da u četvrtak otvori 46. izdanje TIFF-a pripalo je mjuziklu "Dear Evan Hansen", ekranizaciji brodvejskog hita nagrađenog Tonyjem, dok će festival zatvoriti novi film proslavljenog kineskog filmaša Zhanga Yimoua, naslovljen "Jedna sekunda". Ovo ljubavno pismo sedmoj umjetnosti priča je o putujućem kinooperateru i odbjeglom zatvoreniku koje je spojila ljubav za film. Kao i svake godine TIFF nudi i niz atraktivnih premijera za najširu publiku, ove svakako treba izdvojiti "Belfast" (drama o odrastanju krajem 1960-ih u Sjevernoj Irskoj), Kennetha Branagha s Judi Dench; "Last Night In Soho" (horor triler smješten u razigrani London 1960-ih), Edgara Wrighta s Anyom Taylor Joy; "The Survivor" (biografska drama o boksaču Harryju Haftu koji je preživio holokaust), Barryja Levinsona s Benom Fosterom, "The Guilty" (remake istoimenog danskog hita o dežurnom policajcu koji prima paničan poziv žene koja je u opasnosti), Antoinea Fuquae s Jakeom Gyllenhaalom i Ethanom Hawkom; "Lakewood" (triler o majci u utrci s vremenom kako bi spasila svoga sina), Phillipa Noycea s Naomi Watts; "Dune" (ekranizacija kultnog SF romana Franka Herberta), Denisa Villeneuvea s Timotheejem Chalametom, Joshom Brolinom, Javierom Bardemom i Jasonom Momoom; "Spencer" (još jedna drama o princezi Diani), Pabla Larraina s Kirsten Stewart, "The Power of the Dog" (hibridni vestern o dvojici braće čiji se životi nepovratno promijene kada im u život uđu udovica i njezin sin), Jane Campion s Benedictom Cumberbatchom i Kirsten Dunst itd. Iako većina holivudskih zvijezda i globalno poznatih glumačkih imena i autora ove godine neće u velikom broju pohoditi TIFF zbog poznatih razloga, svoje će nove filmove ipak predstaviti neke filmske face, među kojima i Jessica Chastain, Benedict Cumberbatch i Keira Knightley.

Za životna djela


TIFF će ponovno odati i počast nekim velikim karijerama, kao i dodijeliti nagrade za životna djela. Među slavljenicima su slavna američka pjevačica, glazbena ikona i osvajačica šest Grammyja Dionne Warwick, britanska glumačka zvijezda Benedict Cumberbatch ("1917", serijal "Osvetnici", "Doctor Strange", "12 godina ropstva"), holivudska zvijezda Jessica Chastain ("Interstellar", "Zero Dark Thirty") te kanadski filmaš Denis Villeneuve ("Sicario", "Dolazak", "Blade Runner 2049", "Dune"). U programu "U razgovoru s...", u kojem slavni i poznati uživo razgovaraju s publikom (u pandemijsko doba u virtualnom obliku), ove godine sudjeluju Kenneth Branagh, Benedict Cumberbatch, Kristen Stewart i Steven Yeun, koji se proslavio u zombie serijalu "Živi mrtvaci" te ulogom u drami "Minari", za koju je ove godine bio nominiran za Oscara u kategoriji glavne muške uloge.

Nakon svjetske premijere u Cannesu, gdje je film nagrađen prestižnom Zlatnom kamerom kao najbolje debitantsko djelo te domaće i regionalne premijere na festivalima u Puli i Sarajevu, hrvatski film "Murina", u režiji mlade dubrovačke filmašice Antonete Alamat Kusijanović, bit će prikazan i na filmskom festivalu u Torontu u programu Contemporary World Cinema, nastavljajući tako uspješan put na međunarodnim filmskim festivalima. Antonetina obiteljska psihološka drama, čija se priča odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, nalazi se u izabranom društvu, jer je riječ o programu koji slavi intrigantne i originalne autorske priče za koji konkuriraju stotine filmova iz čitavog svijeta.


Tanja Kvorka
naslova
DVOSTRUKO

VIŠE NEGO

2020. GODINE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike