Tehno
TEST: D-LINK COVR-X1863

WiFi kakav trebamo, jednostavno rješenje
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Vremena kada je za kućni WiFi bio dovoljan već i usmjernik kojeg uobičajeno dobijemo od telekoma, daleko su iza nas

WiFi 6 već je neko vrijeme s nama, pa ako još niste otkrili čari najnovijeg WiFi standarda, krajnje je vrijeme za nadogradnju kućne (ili uredske) mreže koja će vam uz D-Link COVR-X1860 seriju otkriti sasvim novi pogled na bežične mreže.



Jedna od većih frustracija modernog doba je loša, spora i nestabilna WiFi mreža. Vremena kada je za kućni WiFi bio dovoljan već i usmjernik kojeg uobičajeno dobijemo od telekoma, daleko su iza nas. Muči li vas WiFi veza koja puca, koja ne može raditi s više spojenih uređaja, kojoj je pokrivenost signala loša, brzina niska i druge nedaće - rješenje je jednostavno i krije se iza D-Link COVR-X1863 paketa.

Modem i usmjernik


Veliki broj korisnika danas internetu pristupa preko usmjernika, ujedno i modema kojeg su dobili od telekoma. I dok je možda prije koje desetljeće to bilo u redu, u današnjim aspektima rada to može malo koga zadovoljiti. Autor ovih redaka broji oko 40 različitih uređaja koji se spajaju na kućni WiFi, a problem zadaje i kuća katnica s okućnicom koja također treba biti pokrivena signalom. Dodajmo k tome i brojne uređaje s pristupom internetu, TV uređaje s pristupom Netflixu, YouTube, IPTV i sličnim uslugama, igraće konzole i s usmjernikom od telekoma vraćeni smo u kameno doba. Čak i da nemate toliko uređaja koji se povezuju na WiFi, dovoljno je imati neki od uređaja koji trebaju veliku brzinu i mal odziv, poput recimo igraće konzole i usmjernik telekoma bit će na mukama. O problemu pokrivenosti signalom kuće, okućnice ili većeg stana da i ne govorimo. Stoga, ako još koriste usmjernik vašeg telekoma, vrijeme je za nadogradnju. Upravo povratak iz kamenog doba loših usmjernika u budućnost WiFi mreže kakva ona treba biti danas, nudi nam D-Link COVR-X1863. Riječ je o paketu od tri uređaja, a cijela serija nosi oznaku D-Link COVR-X1860, gdje zadnji broj otkriva koliko uređaja stiže u paketu (od jednog do četiri). Mi smo za naš test uzeli paket od tri uređaja koji se povezuje u mesh sustav za jedinstvenu WiFi mrežu koja će pokriti cijeli dom. Ravno iz paketa D-Link COVR-X1863 može pokriti oko 600m2 prostora, što u praksi možemo i potvrditi. Nakon instalacija mreža je bila dostupna i nudila vrhunske performanse u svakom kutku doma, ali i u vrtu oko kuće. Čak i ako u nekom trenutku shvatite da vam je potreban još jedan usmjernik, možete ga uvijek dodati. D-Link COVR-X1863 spreman je za rad odmah iz kutije. Dovoljno je uzeti jedan usmjernik i povezati ga s modemom telekoma. D-Linkova WiFi aplikacija služi za upravljanje, nadzor kao i za jednostavno postavljanje WiFi mrežom. Aplikacija nas vodi korak po korak i mreža je spremna kroz doslovno 10-ak minuta.

WiFi 6



Ako ste napredniji korisnik uživat će te u bogatim mogućnostima koje nudi ovaj sustav. Jedna od zanimljivijih opcija je povezivanje s glasovnim asistentima Alexa i Google Assistant pomoću kojih možemo automatizirati brojne stvari u kući. Za roditelje D-Link COVR-X1863 nudi nadzor djece, primjerice možemo im ograničiti vrijeme za Internet te ograničiti pristup opasnim stranicama. Tu je i mogućnost prioritizacije uređaja kojima želimo pružiti najbolje performanse. Ipak, glavna mogućnost koju donosi D-Link COVR-X1863 je podrška za najnoviji WiFi standard koji od sada nosi brojčanu oznaku 6 (puni naziv je 802.11ax). Spram svih prijašnjih WiFi standarda, WiFi 6 je poput kvantnog skoka, a možemo ga usporediti s najvažnijim izumima koje danas poznajemo. Mnogo toga je revolucionarno. Za početak kad govorimo o brzini COVR-X1863 nudi propusnost od 1.200 Mbps na 5 GHz te 574 Mbps na 2.4 GHz. Veliki benefit je i u istovremenom opsluživanju velikog broja klijenata koje je optimizirano kroz napredno OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) multipleksiranje. OFDMA svaki bežični kanal dijeli na mnogo manjih "potkanala", kako bismo unutar svakog kanala mogli ugurati veći broj klijenata (bežično spojenih uređaja) i osigurati da oni istodobno komuniciraju s routerom, odnosno access pointom. Istovremeno igranje na konzoli, videopoziva na računalu, YouTube na telefonu, aktivan Netflix na nekoliko televizora i još hrpa drugih IoT uređaja nisu zadali ni najmanji problem za D-Link COVR-X1863. Stoga, tražite li nadogradnju za kućni ili uredski WiFi – naša je preporuka jasna. Uz to valja spomenuti i cijenu od nešto više od 2000 kuna, što je za ovakav set i mogućnosti koje pruža izuzetno atraktivna cijena.

Marin Režić

Cijena je nešto više od 2000 kuna, što je za ovakav set i mogućnosti koje pruža izuzetno atraktivna cijena

Najčitanije iz rubrike