Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ URUČIO 42 POTPORE

Za unaprjeđivanje ruralnog
turizma još 880.000 kn
Objavljeno 9. rujna, 2021.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodijelio je u srijedu novčane potpore u ruralnom turizmu. Potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova obavljenog ulaganja, a pojedinačno najviše do 30.000 kuna. Anušić je istaknuo kako svaki mjesec posljednje četiri godine svjedočimo povećanju broja dolazaka u Osječko-baranjsku županiju.



Korisnici su zahvalili na potpori jer sada mogu ulagati, opremati, dograđivati, preuređivati i provoditi ostale aktivnosti poboljšavanja svojih usluga.

- Osječko-baranjska županija dijeli niz potpora u turizmu jer je kontinentalni turizam gospodarska grana koja još uvijek nije dovoljno razvijena, a nudi ogroman razvojni potencijal s obzirom na našu eno, gastro i kulturnu ponudu. U posljednje četiri godine i to mijenjamo te intenzivno ulažemo u obogaćivanje turističke ponude. Za najbolje rezultate nužno je imati kvalitetne pojedince koji mogu pružiti izvrsnu uslugu gostima, a da oni to prepoznaju, govore i podatci o povećanom broju dolazaka gotovo svaki mjesec posljednjih nekoliko godina. Iako je pandemija stvorila određene teškoće, s druge je strane otvorila mnoga vrata i otkrila razvojni potencijal kontinenta - rekao je župan Ivan Anušić i najavio novi program sufinanciranja kamate na kredite za ulaganja u turističku djelatnost i ponudu kako bi se maksimalno iskoristio turistički potencijal županije. - Očekujemo velik broj ponaprije onih koji će sada, posebice u jesen, kada je Slavonija najprivlačnija, doći k nama - istaknuo je župan.

Anušić je najavio novi program sufinanciranja kamate na kredite za ulaganja u turističku djelatnost i ponudu kako bi se maksimalno iskoristio turistički potencijal Osječko-branjske županije.

- Sufinacirat ćemo kamate, pa će oni koji žele investirati u smještaj, podići kategorizaciju ili pak početi baviti se tim poslom, imati mogućnost dobivanja kredita bez kamata. Smatram da ima još jako puno prostora za napredak u turizmu i to ćemo svakako iskoristiti - poručio je Anušić.

U Upravnom odjelu za turizam, kulturu i sport vide znatne pomake u turizmu. Ne kompariraju 2021. sa 2020. jer prošla godina nije referentna. No uspoređujući ju sa 2019., ova je godina jako blizu po broju noćenja i dolazaka 2019. godini, koja je uistinu bila “top”. Kako bi se ponovno postigli, pa i nadmašili, ti rekordni rezultati, Županija kontinuirano pomaže poduzetnicima. Iako sama regionalna samouprava ne može razviti turizam, itekako može, i jest, biti podrška kroz razne provedbene programe i potpore. Budući da svake godine raste broj smještajnih i ugostiteljskih objekata, jasno je da je sinergija javnog i privatnog ključna u unaprjeđivanju ruralnog turizma. Ukupna ulaganja Županije za turizam u 2021. veća su od tri milijuna kuna.



Darko Pejić
POTPORE ZA IZLAGAČE NA MANIFESTACIJAMA
Za ovu su godinu sredstva predviđena za ovu vrstu potpora u turizmu iskorištena, no još su dostupne potpore za sudjelovanje na manifestacijama. Stiže prekrasna jesen, rujan i listopad prepuni manifestacija i događaja, a turizam je, valja podsjetiti, platforma za plasman usluga i proizvoda. Dakle, svi koji će sudjelovati i plasirati svoje proizvode na manifestacijama mogu se javiti za tu mjeru, koja je otvorena do listopada. Za tu je vrstu potpore osigurano 200.000 kuna, rečeno je prilikom jučerašnje dodjele potpora.

Anušić je najavio i program sufinanciranja kamata na kredite za ulaganja u turističku djelatnost i ponudu

Najčitanije iz rubrike