Sport
LIGA EUROPSKIH PRVAKINJA

Osječanke otišle na daleki Island po europsku jesen
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Rezultat (1:1) i igra iz Gradskog vrta podloga su optmizma da se može u skupinu

Večeras od 19 sati prema srednjoeuropskom vremenu u islandskom Kopavoguru ŽNK Osijek igra uzvratnu utakmicu protiv tamošnjeg 18-erostrukog prvaka Breidablika u okviru druge runde kvalifikacija za grupno natjecanje UEFA Lige prvakinja.



Aktivan remi


Tada će na poprištu ostati 16 najboljih ekipa Staroga kontinenta, koje će se podijeljene u skupine po četiri, prema bod-sustavu, predstojeće jeseni boriti za proljetno četvrtfinale. Nogometašice Osijeka sve su te prethodne međunarodne iskorake završavale tijekom ljeta, na čijem sada isteku imaju realnu priliku ispisati najljepšu stranicu u 31-godišnjoj klupskoj povijesti. Na sjever Europe ne stižu s prednošću, ali aktivni remi (1:1) ostvaren prije osam dana u Gradskom vrtu sigurno im daje priliku ostvariti najveći klupski doseg. Ekipa Breidablika pokazala je pretpostavljene karakteristike, ali prema viđenome sigurno nije nepremostiva prepreka. Osječanke su na svom terenu s respektom ušle u susret s favoriziranim sastavom i to platile pogreškom, koju su crno-zelene objeručke prihvatile, nakon čega je počeo igrati i domaći sastav, kojem je novi trener Igor Budiša u kratkom vremenu očito usadio što do sada nije krasilo najuspješniji ženski nogometni kolektiv u Lijepoj Našoj. Osječanke su tada počele igrati i uspjele probiti zadnju gostujuću liniju, uključujući vrlo dobru vratarku, te stvari vratiti na početak. Ne više bojažljiv iako su u prvom dijelu nastavka opasno živjele, ali i preživjele te naposljetku propustile otići s prednošću u Kopavogur, gdje će večeras pasti odluka o putniku u grupnu fazu ovosezonskog natjecanja u Ligi prvakinja. U čijem kontekstu domaći teren ne mora biti prednost, kao što nije bio ni Gradski vrt, a kako su Osječanke neposredno osjetile protivnika, sigurno su spoznale da mogu otići kamo još nikad prije nisu otišle. Ako budu (od)igrale kako mogu, a sada, izvjesno je, puno mogu, jer je to radna ekipa vrlo dobro organizirana, ali i tehnički potkovana, islandske su šanse u uzvratu doista podjednake. A u Kopavoguru aktualne prvakinje Hrvatske, s ukupno 23 osvojene državne titule, mogu samo dobiti, za što motiva i želje ima napretek, kao i optimizma, o čemu će izravno svjedočiti kamere HNTV-a. Temeljenog, između ostaloga, i na podignutom samopouzdanju nakon tri ovoljetne dojmljive kontinentalne prezentacije, jer je crnogorska Breznica svladana sa 5:0 i potom minimalno belgijski Anderlecht (1:0), koji je na sličnoj kvalitetnoj razini kao islandski predstavnik, preko kojeg put vodi u međunarodne utakmice s dresovima dugih rukava.

Velik ulog


Glavni trener ŽNK-a Osijek nakon odrađenog posljednjeg treninga i uoči puta na krajnji sjever kontinenta najavio je večerašnji ogled diskretno zaobišavši da je on, kako bi se kolokvijalno reklo, povijesni:

- Dobro smo trenirali i pripremali se, djevojke su zdrave, sve je dobro! Znamo tko će biti s druge strane, kvalitetan i jak protivnik, ali, s obzirom na prvu utakmicu, znamo i da ga možemo ugroziti. Ulog je velik, sjajna je ovo prilika dobro predstaviti ne samo naš klub nego i naš grad, našu Hrvatsku. Ipak, naglašavam, u ovu utakmicu ulazimo rasterećeni. Znamo da smo već dosta napravili i sada idemo jednostavno dati cijele sebe te uživati u prilici koja nije svakidašnja - kratko je poručio Budiša, nemajući kadrovskih problema, tako da će ponovno uvodnu priliku dati ekipi iz Gradskog vrta, koja će igrati u formaciji 3-5-2: Belaj - Bojčić, Nevrkla, Kunštek - Kovačević, Bulut, Joščak, Lubina, Andrić - Medić, Lojna.



Dražen Lekšan
Ekspedicija Osijeka u Kopavoguru
Ekspedicija ŽNK-a Osijek na Island je otišla u sljedećem sastavu: glavni trener Igor Budiša; trener vratara Vjeran Dokonal; kondicijski trener Igor Majlinger; predsjednik Bojan Bodražić i dopredsjednica Ivana Svalina te igračice: Katarina Mendeš, Helena Štimac, Klara Kovačević, Mateja Bulut, Anela Lubina, Martina Šalek, Izabela Lojna, Kristina Nevrkla, Maja Belaj, Mateja Andrlić, Barbara Živković, Lorena Balić, Nela Andrić, Iva Culek, Maria Kunštek, Mejrema Medić, Maja Joščak, Ivana Bojčić, Klara Barišić i Marta Mikinac.

Najčitanije iz rubrike