Sport
OSJEČKA TRIATLONSKA ZVIJEZDA U USPONU

Ironman u Njemačkoj: Doktor Matej je bio pravi željezni čovjek
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Matej Jukić ostvario je iznimno vrijedan rezultat u njemačkom Rothu

Plivanje, bicikliranje i trčanje, jednom riječju - triatlon. Postoje razne triatlonske discipline, ali je "kralj" Ironman jer se sastoji od najtežih izazova - 3,8 kilometara plivanja, 180 km biciklizma te trkački maraton u dužini od 42 kilometra. Posljednjih mjesec dana za hrvatski triatlon dogodile su se dvije velike stvari. Prvo je Andrej Vištica u Kopenhagenu postavio novi državni rekord u Ironmanu koji sada iznosi osam sati, 11 minuta i 40 sekundi, a zatim je Osječanin Matej Jukić u njemačkom Rothu odradio Ironman za fantastičnih osam sati, 26 minuta i 43 sekunde. Susreli smo Mateja na "Srednjiki", prepričao je iskustva iz Rotha, ali i kako se pripremao za taj izazov.Krenuo u kanalu


- Start utrke bio je u 7 ujutro u Majna-Dunav kanalu. Cilj mi je bio plivački dio odraditi za 55 do 60 minuta i to sam ostvario. Plivao sam u velikoj grupi, odlično se osjećao te sam na izlasku vidio da sat pokazuje 57 minuta, čime sam bio jako zadovoljan. Na biciklu su bili idealni uvjeti, staza se sastojala od dva kruga s 1500 metara elevacije. Bicikl mi je inače najdraža disciplina te sam se od početka do kraja osjećao vrlo dobro, ali nisam htio ništa forsirati jer sam znao da me čeka maraton. Trčanje se sastojalo od 42 kilometra s 250 metara elevacije. Prvih trideset kilometara bilo je ravno, uz kanal u kojemu smo plivali, a zatim je krenuo brdoviti dio staze, što već umornim nogama nije godilo. Međutim, uspio sam odraditi maraton bez krize i pada u tempu te istrčati za 2.56 sati - opisivala je osječka triatlonska zvijezda u usponu što je doživjela na Ironmanu u Njemačkoj.

Rezultati govore da je sve odradio vrhunski, posebice maraton. Nije bilo lako nakon plivanja i bicikliranja 42 km istrčati za dva sata i 56 minuta.

- Trčanje mi je inače najjača disciplina, znao sam da mogu ići ispod tri sata. Osjećao sam se dobro nakon bicikliranja, kao što sam već kazao nakon tridesetog kilometra krenuo je brdoviti dio staze, ali imao sam dovoljno snage u nogama i bistrine u glavi da sve to izguram bez krize.

Oni koji prate triatlon, posebice osječki, znaju kako je Matej predan i vrijedan sportaš, ali ovaj sjajan rezultat u Njemačkoj je ipak iznenađenje.

- Trener Saša Tompa u više mi je navrata naglašavao da će rezultat u Rothu biti vjerojatno dobar ili odličan. Ispao je odličan. Vjerovali smo i znali da mogu ići ispod devet sati, a svaka minuta brže od toga iznimno je postignuće.

Triatlon od čovjeka zahtijeva svakodnevni trening, ali i više od toga. Sustavan rad, posebnu prehranu i životni stil.

Tjedno 25 sati treninga


- U pripremama za Ironman treniram od 20 do 25 sati tjedno uz puno radno vrijeme u Zavodu za hitnu medicinu. Ponekad nije lako, no uz dobru volju i organizaciju sve je izvedivo. Najviše vremena provedem na biciklu, bicikliram od 300 do 400 kilometra tjedno. Jedan od velikih problema mi je što u Osijeku i okolici nema brdovitih dijelova, pa često stavim "bic" na auto i tražim uzbrdice. Plivam uglavnom ujutro na Gradskim bazenima, tjedno od 15 do 20 kilometra. Tjedno pretrčim od 50 do 70 kilometara. Što se tiče prehrane, najvažnije mi je da zadovoljim kalorijske vrijednosti jer je potrošnja velika, iako se trudim jesti zdravo, slabosti su mi pizza i napolitanke! Velika svakodnevna pomoć i podrška mi je tata s kojim živim, također sestre i djevojka. Jedna sestra živi u Makarskoj, pa često tamo iskoristim godišnji odmor trenirajući s našim najboljim triatloncem Andrejom Višticom. Slobodnog vremena mi ne ostane puno, a njega koristim prije svega za spavanje, druženje s djevojkom te šetanje psa. Istaknuo bih i svog fizioterapeuta Zorana Gerbera na čijem stolu za masažu provedem dosta vremena - otkrio je Matej, član osječkog Tri-tim kluba.

Triatlon zahtijeva enormne fizičke napore, a čini se kako se u Hrvatskoj taj sport baš i ne vrednuje mnogo. Bar ne u širem krugu ljudi. U hrvatskom triatlonu nema mnogo sponzora, pa Matej sve troškove odlaska na natjecanje i bicikl, koji mora biti vrhunski, snosi sam.

- Pomaže mi i moj klub na čelu s trenerom Tompom, ali uglavnom sve financiram sam. Imam suradnju s Precision Hydration čije nutricionističke proizvode koristim u vrijeme treninga i utrke, a istaknuo bih i osječku tvrtku Ferivi, koja uvijek prepoznaje, podupire i nagrađuje kvalitetan sportski rad.

Triatlon klub Tri-tim jedan je od najmlađih klubova u Osijeku, a već ima zapažene rezultate na razini države i šire. Trener Tompa očito radi jako dobar posao jer rezultati članova kluba sve govore.

- Ističem klupsku kolegicu i najbolju osječku sportašicu Ivanu Granošu, ali i sve druge članove kluba i trenere koji iz dana u dan dižu naš sport na višu razinu. Moj cilj je već pet godina, koliko se bavim ovim sportom, uvijek isti, biti najbolji mogući triatlonac i svaki dan dati od sebe maksimum, a nagrada u vidu rezultata doći će prije ili kasnije. Uostalom, sav moj trud je nagrađen u Rothu - dodao je Matej Jukić.


Dario Majetić
Hitna pomoć
Jukić je predan trkač, plivač i biciklist, ali i medicinar. Po struci je liječnik.

- Raditi kao liječnik hitne medicine zna biti fizički i psihički naporno, ali se trudim odvojiti posao od privatnog života. Radim u turnusima, a kada sam na poslu od 7 do 19 sati, tada trčim nakon smjene, a ponekad i rano ujutro prije posla. Iz noćne uvijek idem prvo trenirati, a tek onda spavati. Ovom prilikom zahvaljujem šefici koja mi uvijek izlazi u susret.

Možda ste propustili...

SVJETSKO KICKBOXING PRVENSTVO

Poraz Kedveša u finalu

NAKON POVRATKA IZ JAPANA STIŽE NA HRVATSKI GIMNASTIČKI SKUP U OSIJEKU

Uopće nije loše s 35 biti sedmi na svijetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana