Regija
NAKON NEPOGODA U POŽEŠTINI

Za sanaciju šteta građani će dobiti 30 posto iznosa
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Šteta na području županije je oko 188 milijuna kuna, a u Požegi nešto više od 40 milijuna kuna
POŽEGA - Kako je izvijestila županica Antonija Jozić na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine, Požeško-slavonskoj županiji za sanaciju šteta od dvije elementarne nepogodne u lipnju ove godine dodijeljeno je 20 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna. Dodatnih 20 milijuna kuna namijenjeno je za pomoć poljoprivrednicima, pet milijuna kuna za sanaciju obrazovnih ustanova, pet milijuna dodijeljeno je kaznionici te pet milijuna Vojarni 123. brigade. Dodatnih 4,5 milijuna dodijelilo je Ministarstvo kulture za sanaciju šteta na zaštićenim kulturnim dobrima, a 100 milijuna kuna odnosi se na sredstva koja su dužna osigurati Hrvatske vode za projektiranje i izgradnju retencija i akumulacije na Požeškoj gori.

Građani će ostvariti pravo na isplatu 30 posto iznosa štete. Preostali iznos do 20 milijuna kuna, točnije 886 tisuća kuna, utrošit će se za zbrinjavanje otpada koji smo imali nakon obje prirodne nepogode, posebice zbrinjavanje azbestnih ploča, što je opet pomoć građanima koji taj trošak neće trebati platiti. Ujedno, Vlada RH donijela je odluku da Ministarstvo poljoprivrede osigura 20 milijuna kuna u okviru svoga proračuna za isplatu pomoći poljoprivrednicima s područja naše županije.

- Štete na poljoprivredi koje su provedene u APIS-u su oko 40 milijuna kuna te će se s dodijeljenih 20 milijuna kuna moći isplatiti odštete oko 50 posto od onoga što je evidentirano u registru šteta - rekla je županica te je naglasila kako će se na temelju navedenog programa raspisati javni natječaj na koji će se poljoprivrednici trebati javiti kako bi im se sredstva isplatila. U skladu s utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, Gradsko vijeće Požege donijelo je odluku o načinu raspodjele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina. Novčana pomoć za pokriće približno 30 posto pojedinačne procijenjene štete raspodijelit će se: za prijavljene štete na građevinama – obiteljskim kućama i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba u prirodnoj nepogodi poplavi te za utrošeni materijal pri nužnoj i hitnoj sanaciji stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba koja je obavljena neposredno nakon nepogode.


Branka Starčević Tesari
U Požegi zabilježeno 3378 prijava šteta
Ukupno je za područje grada Požege zabilježeno 3378 prijava šteta, od čega nešto manje od 2000 prijava ulazi u kriterije o naknadi približno 30 posto štete, izvijestio je privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Požege Josip Lisjak na izvanrednoj sjednici požeškog Gradskog vijeća.

- Prema procjenama, ukupna šteta na području županije je oko 188 milijuna kuna, a u gradu Požegi stambeni i višestambeni objekti koji su u vlasništvu fizičkih osoba pretrpjeli su nešto više od 40 milijuna kuna štete - rekao je gradonačelnik Željko Glavić obrazlažući odluku. Isplate će krenuti sljedećih dana, a nakon završetka o svim isplatama bit će obaviješteni i gradski vijećnici.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike