Dome slatki dome
NAJBOLJE ZA VAŠE DIJETE

Moderna dječja soba za spavanje, učenje i igru
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Uređenje dječje sobe je uživanje, jer stvarate prostor koji će biti ugodan djetetu

Odaberite kvalitetan krevet, podnicu i madrac. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela.



Prilikom kupnje istih, posavjetujte se sa stručnim osobama koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete. Vodite računa o odnosu izvora svjetlosti i radne zone.

Svjetlost


Svjetlost mora dolaziti s prednje, ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ako je izvor svjetlosti sprijeda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutačnim potrebama. Dječje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta prostora ovisit će o prostornim parametrima, izboru namještaja te njegovoj dispoziciji. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament djeteta. Plava, zelena i smeđa boja smirit će prostor, dok će ga crvena, ljubičasta, narančasta i žuta intenzivirati.

Fleksibilan namještaj


Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe djece se mijenjaju, pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, u konačnici donijeti uštedu. Pravilno pozicionirajte radni stol. Idealan međuodnos je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radne zone smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente koji nisu vezani uz učenje.

Izabela Galović Ninić, mag. ing. arh.
Dizajn
moderna

dječja soba

Prostor za igru
Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini, ili u određenom dijelu sobe za igru djeteta. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je stvoriti igraonicu. Prema potrebi podignite krevet na kat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor. Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutačnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati, ili vješati svoje likovne i literarne radove.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike