Dome slatki dome
OSVJEŽENJE PROSTORA

Što je važno pri adaptaciji stambenog prostora
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Prednost dajte zamjeni dotrajalih instalacija i soboslikarskim radovima, koji će osvježiti dom
Adaptacija prostora, koja često podrazumijeva i zamjenu dotrajalih instalacija, ponavlja se svakih 15-ak godina kako bi se stambeni prostor osvježio, modernizirao ili reorganizirao. Adaptacija podrazumjeva radnje koje se ne odnose na zadiranje u nosivu konstrukciju, prenamjenu stambenog prostora u neki drugi sadržaj, tj. ne mijenjaju usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima prema kojima je objekt izgrađen.

Prije adaptacije definirajte potreban opseg radova i iznos raspoloživih financija. Ako niste u mogućnosti izvesti sve radove, odredite one najnužnije, koji će stambeni prostor dovesti u zadovoljavajuće stanje. Prednost dajte zamjeni dotrajalih instalacija i soboslikarskim radovima, koji će brzo i efektno osvježiti prostor.

Ozbiljan zahvat


Adaptacija je ozbiljan zahvat, koji zahtijeva uključivanje specijaliziranih tvrtki, koje svojom garancijom na izvedene radove jamče njihovu trajnost i kvalitetu. Najjednostavnije je odabrati jednu tvrtku koja izvodi različite vrste radova te kao jedinstvena pravna osoba jamči za svoj rad. Osim toga, odabirom takvih tvrtki često se postiže bolja ukupna cijena zbog veće količine, tj. opsega, radova. Ponudu potražite od više specijaliziranih tvrtki, a kako biste definirali sve potrebne radove i bili sigurni da ćete dobiti precizne ponude, pripremite troškovnik, koji će vam izraditi stručne osobe, arhitekti ili inženjeri građevinarstva. Prema stavkama troškovnika moći ćete napraviti detaljnu analizu ponuda i odabrati najprihvatljiviju. Ako ne poznajete rad odabrane tvrtke, zatražite da vam prezentira neke od izvedenih radova ili porazgovarajte s prethodnim klijentima o iskustvima. Važna stavka pri odabiru tvrtke je mogućnost završetka radova u dogovorenom roku. Često je vrijeme presudan faktor, jer o brzini dovršenja radova ovisi mogućnost useljenja ili nastavka normalnog funkcioniranja unutar prostora u kojem živite. O svim radovima obavijestite susjede kako bi uzeli u obzir pojačanu buku ili vibracije pri određenim radovima.

Prenamjena


Adaptacijom se često preuređuje prostor, tj. prenamjenjuje – pregrađuje dnevni boravak ili blagovaonica kako bi se dobila dodatna soba, spaja kuhinja s blagovaonicom itd. Napravite nacrt prenamjene, tj. nove organizacije prostora, a oko svega se možete posavjetovati sa stručnjacima i zatražiti izradu projektne dokumentacije. Bez obzira na to koliko ste upućeni u radove koji će se izvoditi, budite ondje u vrijeme njihova izvođenja kako biste pravodobno reagirali na odstupanja od ugovorenih rokova izrade ili drugih problema koji se javjalju prilikom adaptacijskih zahvata. Ako se radi o složenijem i većem objektu, savjetujemo uključivanje inženjera arhitekture ili građevine - kao nadzor, koji će u vaše ime stručno pratiti način i kvalitetu izvođenja radova.

Kvalitetno rješenje interijera, popraćeno ispunjenjem estetskih i funkcionalnih zahtjeva, rezultira kvalitetnom adaptacijom doma. Zahvati koje izvodite su dugoročni, pa je bitno da ste u konačnici zadovoljni svim izvedenim radovima. Adaptacija je kompleksan zahvat, koji zahtijeva koordiniranost različitih stručnjaka, uspješno preklapanje radova u zadanim rokovima, kvalitetu i preciznost izrade, kao i definirane stavove i zahtjeve postavljene od investitora, tj. vas samih. M.Galović Rolich, mag.ing.arh.
Zahvati koje izvodite su dugoročni, pa je bitno da ste u konačnici zadovoljni svim obavljenim radovima

Možda ste propustili...

VAŽNO DA SU PRAKTIČNE ZA ODRŽAVANJE

Ukusna zimnica iz ljetne kuhinje

FESTIVAL O BOLJEM ŽIVOTU KOD KUĆE

Domovi poznatih

STANOVANJE RAZLIČITE VRSTEI MATERIJALI

Zanimljive obloge naglašavaju ambijent

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANOVANJE RAZLIČITE VRSTEI MATERIJALI

Zanimljive obloge naglašavaju ambijent

2

VAŽNO DA SU PRAKTIČNE ZA ODRŽAVANJE

Ukusna zimnica iz ljetne kuhinje

3

ŠTO TREBATE ZA IDEALAN ODMOR

Za aktivan odmor uz uživanje u prirodi