Osijek
ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA ŠKOLA OSIJEK

ELPROS postaje centar suvremenih tehnologija u elektrotehnici i računalstvu
Objavljeno 8. rujna, 2021.
Strukovno obrazovanje u RH je podcijenjeno, a ono zapravo ima ključnu ulogu u odgovoru na izazove pojave novih tehnologija i u razvoju ljudskih potencijala. U smjeru reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u RH je 25 strukovnih škola imenovano Regionalnim centrom kompetentnosti, a Elektrotehnička i prometna škola Osijek - ELPROS jedna je od njih.

Analizirajući tržište rada, ELPROS je u suradnji s HZZ-om i HGK-om detektirao probleme u sektoru elektrotehnike i računalstva. Dobiveni podatci bili su porazni – čak 47 % anketiranih tvrtki odgovorilo je da je usklađenost tržišta rada s njihovim potrebama loša. Kako bi se uspostavili uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i osigurala kvaliteta nastave, ELPROS provodi projekt “RCK ELPROS”, u vrijednosti od 43.102.561,87 kuna, financiran iz ESF-a.

- Svjesni smo problema s kojima se poslodavci susreću. Cilj nam je povećati kvalitetu obrazovnog ciklusa, učenike spremiti za tržište rada i dobiti kadrove za zanimanja potrebna tržištu - ističe ravnatelj Antun Kovačić.



Anketirajući poslodavce saznali smo koje su njihove stvarne potrebe te što bi trebalo uvrstiti i modificirati u obrazovnom programu. Prema tim saznanjima izradit ćemo nove i unaprijediti postojeće kurikulume te programe obrazovanja u području industrijske robotike, automatizacije, inteligentnih instalacija, web-programiranja, blockchain tehnologije - ističe voditeljica projekta Rebeka Raff.



Posebne projektne aktivnosti bit će usmjerene na jačanje kompetencija strukovnih nastavnika, a modernizirat će se i programi za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Također, projekt će pridonijeti vertikalnoj prohodnosti u obrazovanju, koja jamči mogućnost daljnjeg obrazovanja – dodaje Marko Mišanović, asistent na projektu.



- Izazov je provesti ovaj kompleksan projekt, ali je i neponovljiva prilika da kvalitetu našeg obrazovnog sustava podignemo na višu razinu. Novi programi bit će ponuđeni u školskoj godini 2022./2023. - zaključuje ravnatelj Kovačić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike