Regija
RAZLIČITE POTPORE UČENICIMA

Za srednjoškolce i osnovce od Grada 1,3 milijuna kuna
Objavljeno 8. rujna, 2021.
U rujnu Grad raspisuje natječaj za učeničke stipendije, a osnovni je uvjet prosjek ocjena najmanje 4,5
VINKOVCI



Za novu školsku godinu Grad Vinkovci je iz gradskog proračuna osnovnoškolcima i srednjoškolcima dodijelio 2454 novčane potpore u raznim oblicima, ili ukupno 1,3 milijuna kuna, i po izdvajanju za učenike pri vrhu je među hrvatskom gradovima.



– U svim školama provodimo i programe usmjerene na socijalno osjetljivije skupine kao što su "Pomoćnici u nastavi" od 2017. godine, a koji omogućuju djeci s poteškoćama integriranje u redoviti odgojno-obrazovni sustav. Upravo je okončan postupak odabira kandidata te će svoje ugovore o radu zaključiti 35 pomoćnika u nastavi i dva komunikacijska posrednika koji će raditi u osnovnim školama grada Vinkovaca. Također, tu je projekt "Vrijeme užine" kroz koji se dijele besplatni obroci za djecu iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osnovnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima te djecu iz obitelji koje su korisnici prava na doplatak za djecu. Upravo je potpisan ugovor i za provedbu projekta u novoj školskoj godini, "Vrijeme užine VI" – kaže Andrea Vinković, pročelnica za društvene djelatnosti, dodajući kako Grad, sufinanciranjem plaća zaposlenih u programu, sufinancira i produženi boravak, koji je zasad organiziran samo u školi Ivana Mažuranića, ali će u budućnosti raditi na osiguravanju cjelodnevne nastave u osnovnim školama te već rade na projektima dogradnje škola upravo u tu svrhu. Dodaje kako uz cjelodnevnu nastavu nužno ide i kuhinja te je već pripremljen projekt centralne kuhinje i blagovaonica u školama koje nemaju kuhinju.

Od 2018. godine Grad isplaćuje jednokratne naknade od 1000 kuna za svakog polaznika prvog razreda osnovne škole i za tu je svrhu ove godine osigurano 350.000 kuna. Također sufinancira svim ostalim osnovnoškolcima kupnju radnih bilježnica i ostalog radnog materijala kroz novčane bonove, vaučere od 500 kuna koji se mogu iskoristiti u knjižarama na području grada Vinkovaca. Grad isplaćuje i jednokratnu novčanu naknadu od 1000 kuna za svakog učenika prvog razreda srednje škole.

Tijekom rujna Grad će raspisati i natječaj za učeničke stipendije za novu školsku godinu. Osnovni je uvjet prosjek ocjena najmanje 4,5, s tim da natječaj ima naglašenu socijalnu komponentu. Iznos stipendije je 3000 kuna, a isplaćuje se u obrocima. Sve informacije o natječajima i povlasticama za osnovce i srednjoškolce roditelji i učenici mogu dobiti na stranicama Grada ili upućivanjem e-maila na Odjel društvenih djelatnosti.




Miroslav Flego
Pomoć srednjoškolcima za prijevoz
Osim jednokratnih 1000 kuna za učenike prvih razreda, srednjoškolci imaju i osiguran prijevoz.

- Srednjoškolcima je osiguran besplatan gradski prijevoz za trajanja nastave. S ciljem pružanja potpore u obrazovanju odobrava se financiranje i sufinanciranje troškova javnog linijskog gradskog autobusnog prijevoza učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Vinkovaca. Već je na stranicama Grada objavljen javni natječaj za ovu povlasticu. Učenicima s prebivalištem u naseljima Jošine i Trbušanci zbog nepostojanja autobusne linije gradskog prijevoznika te odgovarajuće sigurne povezanosti s gradom naknadit će se dio stvarnih troškova za prijevoz učenika u iznosu od 150 kuna mjesečno - podsjeća pročelnica Andrea Vinković.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike