Ekonomija
RADITI ZA DRUGOG ILI SEBE?

Sestre Martina i Mateja ušle su u poduzetništvo još kao studentice, sačuvale tvrtku i poslovno sazrele
Objavljeno 8. rujna, 2021.

Dvije sestre, Martina i Mateja Kovačević, još kao studentice, istina, neplanski, zakoračile su u svijet poduzetništva, tri godine poslije mogu potvrditi da njihov pothvat nije bio uzaludan, štoviše, preživjele su “koronu” i - s poslovanjem idu dalje.



Starija sestra, Martina, prisjetit će se kako su 2016. godine, dakle, dok su studirale, bile angažirane kao animatorice u jednoj od osječkih rođendaonica, prostora koji su se tada sve češće otvarali za proslavu dječjih rođendana. Sestre su se brzo snašle, postale su vrlo omiljene među djecom koja su dolazila na zabavu.

- No tada je vlasnica odlučila izići iz tog posla, odnosno otići u Njemačku, nama je bilo žao napustiti ovaj posao, i tako se rodila ideja da ga mi nastavimo. Rješenje je bilo da mi otkupimo biznis od sada bivše vlasnice - kazuje Martina. Rečeno - učinjeno, ali kako bi sve bilo jednostavnije, osnivaju svoju tvrtku - Kids World j.d.o.o., koja na staroj adresi, u Županijskoj 45, Osijek, od 2018. nastavlja pružati uslugu organiziranja dječjih rođendana.

- Potrebna sredstva za tu kupnju osigurali su nam roditelji, tako da smo u prvo vrijeme bile pod teretom obveze vratiti posuđeni novac. Kada smo nakon samo pola godine to uspele, znale smo da smo na pravom putu - uključuje se u razgovor i Mateja. Ona je od prvog dana upisana kao direktor tvrtke. Zanimalo nas je kakva su iskustva, s obzirom na početak u vrijeme studiranja, te kako preživjeti prvu poslovnu godinu, a potom i situaciju oko epidemije koronavirusa.

- Prvo što smo spoznale jest da je raditi za drugog i za sebe nebo i zemlja. Poseban je osjećaj kad znaš da je nešto tvoje, da imaš, da stvaraš profit kojim možeš raspolagati. A u ove tri godine imale smo uspon, primjerice, u rujnu 2019. imale smo 45 proslava rođendana, bio je to naš najbolji mjesec. I onda je odjednom sve to stalo zbog koronavirusa. Rječnikom vrtlarstva, imale smo puni cvat, a onda je netko ili nešto, ne našom krivnjom, jednostavno presjekao - kaže Mateja.

Ne skriva da su kao studentice, zahvaljujući svome predanom radu, a, kaže, zapravo su djeca bila ta koja su prepoznala njihovo zalaganje i trud, pa su postale jedna od omiljenijih rođendaonica, osjetile “dobar novac”. Sada su odrasle “u glavi”, imaju drukčiji pogled na financijski svijet. U međuvremenu je Martina završila fakultet i našla posao u sustavu obrazovanja, tako da je priča oko Kids Worlda sada u cijelosti na Mateji. Ali se ni ona ne odriče studija - na osječkoj Ekonomiji je, izvanredno studira financije. Diploma joj je ipak “broj jedan”.

- Nitko ne zna što donosi budućnost, nisam tip osobe koji će nešto raditi zauvijek. Ovo jest sjajno iskustvo, koje će možda voditi k sljedećim izazovima - ne skriva naša sugovornica. I ona potvrđuje kako fakultetskoj teoriji nedostaje više prakse, ali i da joj je fakultet dao potreban poslovni vokabular. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike