Novosti
OBŽ: NOVOPOZITIVNA 31 OSOBA

U Županiji je 49,7 posto odraslog stanovništva primilo drugu dozu cjepiva
Objavljeno 7. rujna, 2021.

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 299 uzoraka, od kojih je 31 bio pozitivan na koronavirus. U KBC-u Osijek trenutno su hospitalizirane 23 osobe, a jedna je na respiratoru. Nažalost, od koronavirusa preminula je osoba u dobi od 77 godina s područja Osijeka. U samoizolaciji nalazi se 307 osoba.
- Od 1. do 7. rujna policijski službenici proveli su 58 provjera samoizolacije i utvrdili šest kršenja i to tri u Osijeku, dva u Đakovu te jedno u Belišću. Obavljeno je i 874 nadzora ugostiteljskih objekata te je utvrđeno jedno kršenje propisanih mjera i to u noćnome klubu u Osijeku. Inspektori civilne zaštite proveli su od 31. kolovoza do 7. rujna i 121 nadzor provođenja epidemioloških mjera te nisu utvrđene nepravilnosti. Ukupno 64 nadzora provedeno je u ugostiteljskim objektima, 18 u svatovima, 13 u gospodarskim subjektima, po šest u prodavaonicama, uslužnim djelatnostima i trgovačkim centrima, po dva na benzinskim postajama i tržnicama te pekarnicama, a po jedan nadzor proveden je na sportskim događajima i javnom okupljanju – iznio je podatke Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Kako je pojasnila izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u tjednu od 30. kolovoza do 5. rujna u Osječko-baranjskoj županiji cijepljenje je provedeno u šest gradova – Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru. Tijekom tjedna cijepljeno je 1685 osoba, a od toga broja prvu dozu primilo je 1012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za rujan zajedno s adresama cjepnoga mjesta i radnim vremenom, rekla je Turić, može se pogledati na web stranici županijskog NZJZ-a.
- Prema nacionalnom izviješću, s jučerašnjim danom u našoj Županiji cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva prvom dozom, a drugu je primilo 46,1 posto. Postotak završnog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo je 49,7 posto, s tim da je nacionalni prosjek 48,4 pa je vidljivo da smo još uvijek iznad prosjeka – rekla je Turić, kao i to da je u tijeku provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces Covid-19 i u našoj je Županiji prijavljeno osam ljekarni koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja. Za sada se, rekla je, radi na programskim rješenjima vezanima za upis cijepljenih, postupak naručivanja i evidencije cijepljenja, a nakon što bude gotova informatička prilagodba ljekarničkog softvera koji je u završnim fazama, u tim će se ljekarnama krenuti s cijepljenjem. Dodala je da se cijepljenje protiv gripe treba provoditi u ordinacijama obiteljske medicine te nije za to da se obavlja na punktovima za masovno cijepljenje protiv Covid-19, jer to, smatra, niti prema epidemiološkim mjerama nije u redu.
- Mislim da će se cijepljenje protiv gripe prije provoditi u ljekarnama nego na punktovima gdje cijepimo protiv Covid-19 – naglasila je Turić.
Na novinarski upit da je posljednjih dana, izuzev nedjelje bilo više testova nego što je uobičajeno, a broj zaraženih nije bio visok kao kad se testiralo manje ljudi pa shodno tome znači li to da je primjenjena „morska” strategija s kojom se pokušava smanjiti postotak pozitivnih osoba, načelnik Lukić rekao je da nije obrađeno više testiranja nego u proteklom razdoblju. Štoviše, prema njegovim riječima bilo je čak desetak manje nego u tjednu prije.
Također, na upit ima li podataka o novozaraženim osobama, ali koje su preboljele koronavirus, odnosno cijepljenima, Lukić je rekao da takvih podataka nema, no da hospitalizirane osobe u 90 posto slučajeva nisu cijepljene. M. Mihelić

Možda ste propustili...

JOŠ NIŠTA OD UBLAŽAVANJA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslih, sve manje odbijanja testiranja

IZABRAN GLASOVIMA 120 ZASTUPNIKA, TRI SU BILA PROTIV

Sabor izabrao Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda

DAN SABORA I 30. OBLJETNICA ODLUKE O NEOVISNOSTI

Sabor je u proteklih 30 godina ispunio sve ključne zadaće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika