Mozaik
SKLADBA ANDREJE GRIBL ZA SIGURNOST DJECE U PROMETU

Leonin "Semafor" pjesma
je koja veseli i educira
Objavljeno 7. rujna, 2021.
Djeco, budite oprezni dok prelazite cestu, vozači, poštujte znakove!

Neumorna vrhunska glazbenica Andreja Gribl napisala je glazbu za pjesmu "Semafor", koju pjeva mala Osječanka Leona Jukić, koja ima nepunih deset godina.Autorica stihova je Jasmina Ujhazi, aranžman potpisuju Ana Stanković i Aleksandar Stanković, koji je i snimio spot uz svoj Studio Homeland, a kamera i montaža pripadaju Mateju Čehovskom i Studiju 55. Scenarij je djelo Renate Gribl, fotografijom je sve pratio Ivan Baboselac, a uz pisanje glazbe Andreja Gribl bila je i mentorica pjevanja.

 Suradnja s policijom


U spotu su sudjelovali Ida Marković, Lukas Jukić, Karlo Jukić, Karla Stražanac, Paola Burić, Niko Burić, Filip Jukić, Marko Kovačević, Josip Šimenić, Luka Sarkanjac, Naomi Udarević, Mia Šimić, Lucija Bagarić, Lara Petrlić, Iva Vrselja, Ivana Dobrovšak Jukić i Damir Jukić. Spot je nastao u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, Odjelom prevencije, a objavila ga je izdavačka kuća Nota Bene Records & Publishing Zagreb na svim svjetskim platformama.

- Uskoro ću napuniti deset godina, učenica sam 4.b razreda OŠ Retfala. U slobodno vrijeme bavim se plesom na svili, volim plesati i pjevati, ali najviše se volim družiti sa svojim prijateljicama i prijateljima. Odlučila sam pjevati ovu pjesmu zato što mi je bila zanimljiva, htjela sam upozoriti vozače, djecu i odrasle da paze u prometu i da poštuju pravila. Do suradnje s mojom profesoricom Andrejom Gribl došlo je tako što sam htjela naučiti svirati klavir, a onda sam shvatila da više volim pjevati nego svirati. Kad sam snimala pjesmu u studiju, bilo mi je jako zabavno jer sam prvi put vidjela kako izgleda tamo gdje pjevači snimaju svoje pjesme. Prvu scenu sam snimila u OŠ Retfala, a onda smo išli na više lokacija u gradu, kod Eurodoma, u Tvrđi, kod "Šetača", na Trg Ante Starčevića... Snimanje spota mi je bilo jako zabavno jer je cijelo vrijeme sa mnom bila moja najbolja prijateljica Ida, a najbolje mi je bilo kad smo se rolale. Posebno mi je drago što je na snimanju spota sudjelovala policija, zato što ona pazi na sigurnost grada i svih ljudi. Od srca zahvaljujem mojoj OŠ Retfala, koja nam je omogućila snimanje u školi. Za kraj samo želim reći: Djeco, budite oprezni dok prelazite cestu, vozači, molim vas da poštujete prometne znakove - rekla je Leona.


- Jako se veselim ovom edukativnom projektu koji smo ostvarili u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, Odjelom prevencije. Ideja mi je bila uglazbiti pjesmu koja bi pridonijela zaštiti djece u prometu. Smatram da je djeci uvijek sve najlakše približiti kroz glazbu i na taj ju način educirati, pogotovo ako je melodija pjevna, lako pamtljiva i ulazi u uho. Upravo to sam se trudila postići ovom pjesmom, da melodija dotakne dječja srca, a zanimljiv tekst upozori najmlađe da budu oprezni u prometu. Leona je iznimno talentirana mlada glazbenica koja ima predivnu boju glasa. Pjesmu je naučila vrlo brzo, a na snimanju spota bila je prava profesionalka - rekla je Andreja.

Autorica teksta Jasmina Ujhazi odmah je prihvatila Andrejin poziv.

- Dječje pjesmice počela sam pisati za svoju djecu dok su bila vrtićke dobi, kako bih ih potaknula na razmišljanje i ujedno ih zabavila. Tako je nastala i pitalica Semafor prije dvadesetak godina, koju sam nedavno doradila, a zahvaljujući suradnji s Andrejom prerasla je u edukativnu pjesmu za djecu. Želja nam je bila kroz glazbu na zabavan i lako razumljiv način upozoriti najmlađe na važnost opreza u prometu - kaže Jasmina.


Prirodan talent


Pravi začin pjesmi, kao i uvijek u Andrejinim uradcima, dala je njezina sestra Renata:

- Spot je snimljen u Osijeku, a odabirom scena nastojala sam prikazati ljepote našega grada. Kako je spot edukativnog karaktera, snimali smo u najfrekventnijim dijelovima grada, od kojih bih izdvojila Tvrđu, Ulicu Hrvatske Republike i križanje Ulice kneza Trpimira i Vukovarske ulice (kod Eurodoma). Atmosfera na snimanju bila je odlična, a Leona je prekrasna djevojčica, koja je svojim prirodnim talentom za pjevanje i glumu pridonijela naglasku na tematici spota. Suradnja sa službenicima PU osječko-baranjske tijekom snimanja bila je izvrsna i nadam se da ćemo ovim spotom doprijeti do srca vozača da poštuju znakove i paze na djecu u prometu - rekla je Renata Gribl.

Posebna je priča suradnja s Policijskom upravom osječko-baranjskom.

- Nama je iznimno drago da smo dio ove zanimljive priče i to je zapravo jedan odličan dodatak naše aktivnosti koju pokrećemo na početku školske godine "Poštujte naše znakove". Ovim želimo još više povećati sigurnost u prometu, a cilj je također prevencija stradavanja, pozivanje vozača svih kategorija na oprez u blizini škola ili mjesta gdje djeca mogu prolaziti. Vrijeme reakcije vozača je bitno, pa zato pozivamo na dodatni oprez i zato je ovo odličan način da dječjim jezikom ta informacija dođe do njih. U našoj županiji nema smrtno stradale djece u posljednjih nekoliko godina, oni koji stradavaju su putnici u vozilu pa apeliramo i na to da djecu uvijek treba pripremiti u vozilu, pravilno ju vezati i osigurati – rekao je voditelj Odjela za prevencije Ivan Pakšić.Vladimir Grgurić
u spotu
LJEPOTE

NAŠEG

GRADA

Možda ste propustili...

POVRATNIČKI SINGL “EASY ON ME”

Adele objavila novu pjesmu

S AMERIČKIH NASTUPA MORAJU IZBACITI POZNATI HIT

Rolling Stonesi neće izvoditi "Brown Sugar"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OSIJEKU ODRŽANA 6. FILMSKA RUNDA

Predstavljeni autentični
i hrabri autorski svjetovi

2

S AMERIČKIH NASTUPA MORAJU IZBACITI POZNATI HIT

Rolling Stonesi neće izvoditi "Brown Sugar"

3

OD SEDAM PRIJAVLJENIH FILMOVA

"Tereza37" Danila Šerbedžije naš kandidat za Oscara