Novosti
GRAĐEVINSKI SEKTOR NAŠAO SE U VELIKIM PROBLEMIMA

Rast cijena i nestašica materijala ugrožavaju opstanak brojnih tvrtki
Objavljeno 6. rujna, 2021.
U opasnosti su radovi po sklopljenim ugovorima, a u nekim slučajevima prijeti zaustavljanje investicija

U jeku najžešće pandemije koronavirusa 2020. godine, kada je u cijelom svijetu zaustavljena većina gospodarskih djelatnosti osim onih najnužnijih, govorilo se da će građevinski sektor biti jedan od onih koji će doživjeti slom, biti znatno pogođen situacijom jer mu prijeti zaustavljanje investicija.Kalkuliralo se i da će cijene novih nekretnina početi sa znatnijim padom te da će doći do zaustavljanja tržišta nekretnina odnosno njihove kupoprodaje. Dogodilo se, međutim, upravo suprotno, građevinski radnici bili su jedni od rijetkih koji su svakodnevno odlazili na svoja radna mjesta i gradilišta, tržište nekretnina je funkcioniralo, a cijene su ostajale na istoj razini. Netom prije pojave pandemije, 2019. i prva tri mjeseca prošle godine, cijene nekretnina u Osijeku konstantno su rasle, sukladno potražnji i tada su mnogi tvrdili da su cijene od 1300 do 1600 eura po četvornom metru stana u novogradnji prenapuhane. No svjedoci smo kako građevinski sektor od početka ove godine konstantno raste i kako se učestalo otvaraju nova gradilišta, a potražnja za stanovima, posebno onim od 30 do 60 četvornih metara, takva je da se prodaju i prije nego budu sagrađeni.

Poremećaj


Međutim, COVID kriza dovela je do poremećaja na tržištu cijena građevnog materijala nužnog za normalno funkcioniranje. Taj segment konstantno raste već dvije godine, a zbog niza drugih faktora na svjetskom tržištu pojavio se nedostatak čelika, aluminija, željeza, bakra, drva i PVC-a, što se onda odrazilo na njihovu cijenu, posebno posljednjih šest mjeseci ove godine. Unatoč tome što cijene divljaju, investitori su suočeni s nedostatkom nužnog materijala za gradnju. Već toliko da u pitanje dolaze unaprijed dogovorene investicije s ograničenim rokovima završetka. Problem je za naše građevinare tim veći što je situacija slična i u zemljama zapadne Europe. Posebno su pogođeni oni koji su do ugovorenih poslova došli javnim natječajima i nisu u mogućnosti zbog povećanja troškova mijenjati dogovorene cijene.

Viša stručna suradnica Odjela za pravne poslove HGK-a Županijske komore Osijek Snježana Babić kaže da su zbog poskupljenja građevnog materijala i znatno otežanih lanaca opskrbe Hrvatsku gospodarsku komoru kontaktirali građevinski poduzetnici i trgovačke tvrtke koje se bave prodajom građevnog materijala, a koje zbog poskupljenja nisu bile u mogućnosti ispuniti uvjete iz prethodno sklopljenih ugovora.

- Sektor za graditeljstvo i promet Hrvatske gospodarske komore proveo je sveobuhvatnu analizu i istraživanje tržišta koje je pokazalo da je situacija u jednakoj mjeri nepogodna na cijelom području Europske unije. Porast cijena i otežani kanali distribucije doveli su u opasnost dinamiku izvođenja radova po sklopljenim ugovorima, a u nekim slučajevima i do zaustavljanja već započetih investicija. Velik porast cijena doveo je do toga da ugovorene cijene izvođenja radova više ne pokrivaju troškove građenja te se neki projekti izvode s gubitcima, što izaziva niz poteškoća, a postaje upitna mogućnost poštovanja ugovornih obveza iz već sklopljenih ugovora. Slijedom navedenog, ugrožen je opstanak brojnih poduzeća čiji ugovoreni projekti postaju neisplativi upravo zbog rasta ulaznih troškova - upozorava Babić.

Dodaje kako je HGK dodatno zatražio od nadležnog ministarstva tumačenje odredbi Zakona o javnoj nabavi i pratećih podzakonskih propisa, vezano uz slučajeve povećanja cijena materijala.

- Na temelju dobivenih podataka HGK je uputio dopis svim ministarstvima, županijama, gradovima, sektorskim naručiteljima i članicama HGK-a iz djelatnosti graditeljstva o utvrđivanju promjenjivosti cijene u postupcima javne nabave i prilagodbi postojećih ugovora o javnoj nabavi kako bi se osigurala realizacija projekata koji su u tijeku, ali i budućih projekata koje će se financirati kroz NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti), a koji je ključan za rast ekonomije – zaključuje Babić.

Ublažavanje problema


Konfederacija europskih građevinskih poduzeća (ECB) u svrhu ublažavanja problema pokrenula je niz aktivnosti u različitim europskih zemljama. Tako je u Belgiji provedena anketa gdje je polovina građevinskih tvrtki navela kako im je teško poslovati uz trenutne cijene i nestabilno tržište građevnih materijala. Istraživanje provedeno na 187 tvrtki pokazalo je da čak 87 posto njih ima problem s dopremom i povećanom cijenom što im onemogućuje planiranje, a dolazi i do kašnjenja koja traju od dva tjedna do nekoliko mjeseci. S obzirom na to da su prilikom javnih radova za izvođače u slučaju nepoštovanja rokova propisane kazne, "zbog više sile" oni traže od klijenata nužnu fleksibilnost.

Stručnjaci predviđaju da bi ovakvo stanje moglo potrajati do kraja godine do kada bi se okončao problem s nedostatkom građevnog materijala na tržištu, a cijene bi se vratile u okvire ponude i potražnje. U međuvremenu je došlo do poskupljenja cijene rada, što se također prelama preko leđa investitora.


Tomislav Prusina
dodatno
PROBLEM STVARA I SVE VIŠA CIJENA RADA

KAKAV ĆE BITI UTJECAJ NA CIJENE STANOVA
Ovi problemi jednako pogađaju velike i male građevinske tvrtke. Nedavno je predsjednik Uprave Projektgradnje plus Ivica Crnković u Glasu Slavonije rekao da su građevinari pod velikim pritiskom zbog takvog rasta cijena te da je dodatni problem činjenica da se ne zna do kada će takva nestabilnost na tržištu trajati. "Rast cijena može dovesti do zaustavljanja ili usporavanja već započetih investicija, ali i budućih projekata koji će se financirati iz fondova EU-a", poručio je Crnković. Ivo Lukić Učo upravitelj je Braniteljske zadruge Zenge Osijek registrirane uglavnom za roh-bau poslove i kaže kako je ovakvo stanje s cijenama sirovina dovelo i do 15-postotnog rasta cijene radova. "Posla ima još uvijek, a nadamo se samo da će do stabilizacije cijena doći prije nego što građevinske tvrtke budu dovedene do ruba", smatra Lukić. Vlasnik Agencije za promet nekretninama Tasman nekretnine Krunoslav Šabić tvrdi kako je to rizik koji preuzima investitor. "Porast cijena materijala traje već gotovo dvije godine i mislim da to neće utjecati na cijene kvadrata stanova. Možda možemo očekivati blagi, minimalan rast. Sadašnje cijene omogućuju neku sigurnost i investitoru i izvođaču radova, a na kraju i kupcu", uvjeren je Šabić dodavši kako Osijek ima nedostatak malih stanova i veliku potražnju.

POSKUPLJENJA OD 60 DO 90 POSTO
Prema podatcima koje je za Glas Slavonije osigurao Sektor za graditeljstvo i promet Hrvatske gospodarske komore, cijena 100 kilograma bakra na tržištu 20. rujna 2020. iznosila je 617,76 eura, a aluminija 242,58 eura na 100 kilograma. Na dan 20. kolovoza 2021. cijena bakra je 832,88, a aluminija 333,47 eura. Cijena kvalitetnog nehrđajućeg čelika je u razdoblju od prosinca prošle do srpnja ove godine porasla za 62 posto, pravokutne cijevi više od 90 posto, neke vrste limova za 150 posto, a čelične šipke za 85 posto, koliko i željeza i čelika presjek. I cijene polimera također su bilježile znatan rast u razdoblju od prosinca prošle do lipnja ove godine. Tako je, primjerice, polietilen visoke gustoće s 0,49 eura po kilogramu dosegnuo cijenu od 0,64 eura po kilogramu. PVC je rastao u istom razdoblju s 0,30 eura do 0,67 eura po kilogramu. No u posljednja tri mjeseca zamjetan je konstantan pad cijena polimera na globalnom tržištu.

PRIMJERI IZ FRANCUSKE I NIZOZEMSKE
U Francuskoj su graditelji suočeni s porastom cijena bakra od 27,9 posto i cinka 22,2 posto na godišnjoj razini te također poteškoćama s opskrbom drva, čelika i škriljevca. Na njihov prijedlog za integraciju najboljih praksi u javnu nabavu da se pribjegava ugovorima s varijabilnim, a ne fiksnim cijenama te da se prilagode parametri za davanje popusta u slučajevima s fiksnim cijenama i osigura ograničeno razdoblje valjanosti ponuda kako bi tvrtke izbjegle izloženost gospodarskim opasnostima reagirali su i vlada i parlament. Vlada se obvezala da se ne primjenjuju kazne kada su kašnjenja dostava ili izvođenje radova povezana s naglim porastom cijena sirovina ili manjkom zaliha tvrtki. Tamo gdje je moguće predlažu odobrenje produžetka rokova. U Nizozemskoj se osjeća snažan porast cijena konstrukcijskog čelika i tvrtke pokušavaju skladištiti zalihe jer se boje nestašica iz Kine. Kod njih je u nekim slučajevima pitanje nedostatka materijala izraženiji problem od rasta cijena. U Italiji pak smatraju da su povećanja neopravdana te da su ih izazvali kalkulanti. Njihov Savezni ured za istraživanje otkrio je u travnju 2021. da je povećanje cijena neenergetskih roba iznosilo 33,4 posto u odnosu prema cijenama prije godinu dana, s ubrzanjem povećanja cijena koje su u ožujku 2021. godine bile +24 posto u odnosu prema istom mjesecu lani.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana