Regija
DAN VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Premijer Plenković: Projekti su dokaz vaše učinkovitosti
Objavljeno 6. rujna, 2021.
Na sjednici Županijske skupštine župan Igor Andrović zahvalio je Vladi na potpori

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije. Svečana je sjednica održana u Tehnološko-inovacijskom centru u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak, saborskih zastupnika Josipa Đakića, Vesne Bedeković i Marina Piletića, državnih tajnika Sanje Bošnjak (Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine), Tugomira Majdaka (Ministarstvo poljoprivrede) i Dragana Jelića (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), te ravnatelja uprava u ministarstvima Vladimira Bergmana (Ministarstvo hrvatskih branitelja) i Vesne Šerepac (Ministarstvo znanosti i obrazovanja). Sjednici su nazočili i župani Ivan Anušić (Osječko-baranjska), Danijel Marušić (Brodsko-posavska) te Antonija Jozić (Požeško-slavonska županija). Bio je tu i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš... Uz njih su bili domaćini: virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i mnogi drugi....



Sve prisutne pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović.

- Pred nama je novo mandatno razdoblje u vremenu koje je puno izazova, kako na lokalnom tako i na globalnom planu, svijet se ubrzano mijenja i susreće s brojnim izazovima, kao što je sadašnja pandemija bolesti COVID-19. Klimatske promjene, elementarne nepogode, ratovi, krize svakodnevica su s kojom se susreće svjetsko gospodarstvo, ali i svatko od nas kao pojedinac. U takvim okolnostima zadaća je države i njenih institucija, ali i institucija svih razina odlučivanja, naći optimalna rješenja koja će pomoći u prevladavanja tih stanja, ali koja će istovremeno stvoriti uvijete za rast i razvoj gospodarstva i drugih djelatnosti u svim dijelovima naše domovine. Uvjeren sam da ćemo uz potporu države, a nadasve uzdajući se u vlastite snage i vlastitu sposobnost, uspjeti prevladavati sve izazove današnjeg doba - rekao je Begović.

Partnerstvo i suradnja


Župan Igor Andrović istaknuo je kako Dan županije slave u novootvorenom Tehnološko-inovacijskom centru, koji je financiran s više od 17 milijuna kuna iz EU-a.

- Naša županija već godinama pripada na sam hrvatski vrh po povučenim europskim sredstvima, a prema posljednjim pokazateljima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija druga je u Hrvatskoj po povlačenju sredstava po stanovniku iz europskih i strukturnih fondova. Na području županije ugovoreno je više od dvije milijarde kuna. Mnogo je projekata i statističkih podataka koji našu županiju drže na vrhu, međutim... Kao čelnik čovjek ove županije, kao odgovoran političar, moram se dotaknuti i onih najbitnijih statističkih podataka koji nam ne idu u prilog kada se uspoređujemo s drugim županijama. Iako prosječna bruto i neto plaća u županiji kontinuirano raste od 2017. godine, iako BDP kontinuirano u županiji raste od 2015. do 2018. godine, iako raste i broj novih poduzetnika i ostvarujemo suficit u robnoj razmjeni, još u uvijek smo na začelju i po BDP-u i po prosječnoj plaći. S toga ovdje, s ove govornice, apeliram još jednom i prema predsjedniku Vlade, i prema ministrici regionalnog razvoja, da nam pomognete u realizaciji naše brze ceste, za koju vjerujem da će pridonijeti bržem razvoju i boljoj krvnoj slici naše županije. Kreira se novi operativni program za novo financijsko razdoblje, kreira se proračun Republike Hrvatske za iduće tri godine i nadam se da će projekt izgradnje brze ceste naći svoje mjesto u tim dokumentima i da kroz sljedećih nekoliko godina više nećemo biti jedina županija bez kilometra brze ili autoceste. Stoga veliko hvala Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na potpori i razumijevanju za sve naše probleme, naše projekte i planove, prvenstveno na potpori koju imamo za izgradnju brze ceste, kao i nastojanja da se sve hrvatske županije ravnomjerno razvijaju i ostvare svekoliki napredak. Pohvalio bih i suradnju sa svim gradonačelnicima i načelnicima koja je izuzetno korektna, i da smo svi bez obzira na političke boje u službi građana naše županije. Vjerujem da smo takvim načinom suradnje vratili ljudima vjeru u politiku i političare, jer ignorirati jedni druge, danas, kada ljudima treba nada u bolje sutra, sigurno nije način na koji bi se trebalo komunicirati.

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić podsjetivši na stotine civila i branitelja iz županije koji su svoj život dali za stvaranje Republike Hrvatske. Pritom je istaknuo važnost potpore i pomoći Vlade i Sabora za razvoj županije.

- Kontinuitet u obnašanju vlasti u ovoj županiji pridonio je projektima koji sigurno vode putem razvoja i napretka. Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade, donosi zakone koji su u cilju oporavka ove napaćene županije, a vjerujem da će tako i biti u budućnosti. Da ćemo donositi onakve zakone i proračun koji će biti u interesu razvoja i napretka cijele domovine, a tako i naše županije. Zajedništvo i sloga imperativ su uspjeha, a tako ćemo nastaviti i dalje posebno brinući da u sljedećem periodu žila kucavica, brza cesta, bude uspostavljena s našim glavnim gradom Zagrebom - rekao je Đakić.

Potpora za brzu cestu


Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković, koji je obećao pomoć oko povezivanja Virovitice i Bjelovara brzom cestom.

- Dobro je da su potpisni ugovori kada je riječ o čvoru Virovitica, u ovom dijelu brze ceste od Virovitice prema Špišić Bukovici i naravno dalje prema Bjelovaru i Zagrebu. Učinit ćemo napore i naravno financijski pomoći da se povežu Bjelovar i Virovitica, a potom i mađarska granica. To će u ekonomsko-razvojnom smislu za sve vas značiti onu ključnu razliku poput projekta 5C koridora koji se dovršava na području Osječko-baranjske županije i koji će upotpuniti prometnu mrežu ovoga dijela Hrvatske - poručio je premijer i pohvalio agilnost Županije kada je riječ o povlačenju europskih sredstava.

- Virovitičko-podravska županija se pokazuje kao jedna od izuzetno učinkovitih županija. Samo u mandatu naše Vlade, a tu računam i na onu drugu i onu prvu, ovdje se ugovorilo više od dvije milijarde kuna od ukupno 2,2 milijarde kuna. U konačnici, i ovaj Tehnološko-inovacijski centar vrijedan 17 milijuna kuna, koji je započet 2018. i realiziran neposredno pred lokalne izbore 2021., pravi je primjer koliko ste učinkoviti u realizaciji tih projekta - naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako se Vlada uspješno suprotstavila krizi prouzročenoj pandemijom te sada bilježi rast BDP-a od 16,1 posto.

- Potvrda je to da je naš oporavak brz, snažan, učinkovit, a činjenica je da smo za ovo desetljeće baš u vremenu te krize osigurali 25 milijardi eura za cijelo desetljeće uz još konzumaciju ovih otprilike 4,5 milijardi eura iz postojeće financijske perspektive. Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske na tragu dva globalna trenda, tzv. dvostruke tranzicije, zelene tranzicije, digitalne tranzicije, i upravo će to biti prioriteti za ovo desetljeće jer mi smo sve one temeljne nacionalne zadaće i izazove riješili. Imamo slobodu, imamo demokraciju, imamo teritorij, imamo članstvo u Europskoj uniji, imamo članstvo u NATO-u, nema tog krupnog pitanja o hrvatskom društvu koje je ostalo neriješeno. Ovo sada je odgovornost ove generacije političara da zaista poboljša kvalitetu infrastrukturnu, gospodarsku, socijalnu, razvojnu i naravno demografsku. U tom pogledu kontinuitet obnašanja dužnosti vas ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje ste svi na dužnostima još jako mladi, a izrazito iskusni, meni daje pravo da zaključim da ćemo u jednom snažnom partnerstvu i s vama ovdje i s ostalim slavonskim županijama napraviti iskorake, da ćete biti ponosni na svoja postignuća do 2025. godine i tako pokazati da ste zaista povjerenje koje su vam sugrađani dali iskoristili za njihovu dobrobit i za najbolju korist ove županije - poručio je premijer.

U sklopu svečane sjednice, prikazana su dva filma: Sanje Mijac, kojim je predstavila Virovitičko-podravsku županiju u sklopu projekta "moja.hr", te "Plemićke rute Virovitičko-podravske županije", izdavača Turističke zajednice VPŽ-a. Svečanost su svojim vokalnim izvedbama uveličale i članice pitomačkog vokalno-instrumentalnog sastava The Fusion.



Dijana Stanić Rešicki
Tri ugovora vrijedna 1.148.389 kuna
U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak uručila je virovitičko-podravskom županu tri ugovora, ukupne vrijednosti 1.148.389 kuna, za sufinanciranje sljedećih projekata:

* Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća - 356.407,51 kn

* Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije - 295.632,58 kn

* Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska - 496.350,00 kn.

Zaslužnima uručene povelje zahvalnosti
Dodijeljene su i povelje zahvalnosti proslavljenim postrojbama iz Domovinskog rata u povodu 30. obljetnice njihova osnutka, kao i pojedincima, klubovima i društvima koja su svojim trudom, znanjem i radom ostavili trag na području županije. Povelje zahvalnosti uručili su župan Igor Andrović i Dinko Begović, a dobitnici su: 127. brigada Hrvatske vojske, 136. brigada Hrvatske vojske, 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde, 64. samostalni bataljun Zbora narodne garde, 2. bojna 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica, 19. mješoviti protuoklopni topnički divizijun Hrvatske vojske, DVD Otrovanec, Nogometni klub Pitomača, Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Orahovica, Mirjana Buneta Knežević.

U ime svih dobitnika zahvalu je uputila ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lahorka Weiss.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike