Objavljeno 6. rujna, 2021.
Način pripreme kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i "kefirna gljiva", odnosno zrnca kefira. Tradicionalno, za pripravu kefira ne koristi se metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka. Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje). Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće. Preporučuje se da mlijeko ne sadržava manje od 2,8 % masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji. Industrijski proizveden kefir ne pravi se s "kefirnom gljivom", nego od hmelja i kultura bakterija koje napitku daju jednak okus, ali ne i kvalitetu. Zbog toga je kefir najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.Kefir je bogat mikroorganizmima koji pomožu probavi i balansiranju bakterija u crijevima (čak bolje i efikasnije od jogurta). Pun je vitamina B, esencijalnih minerala, lako probavljivih bjelančevina i korisnih kvasaca. Izvrsno jača imunitet i čisti crijeva.
Zbog velike količine probiotika koje sadržava, kefir može pomoći pri balansiranju negativnih efekata koje antibiotici imaju na naš organizam. Neka istraživanja navode da dugoročno konzumiranje kefira može pomoći u prevenciji nastanka alergija na određene namirnice i smanjenje kolesterola. Kefir sadržava mnogo vitamina B12, kalcija, magnezija, vitamina K2, biotina, enzima, probiotika i folata. Sjajno poboljšava zdravstveno stanje organizma.
Zbog kombinacije navedenih nutrijenata kefir na mnogo načina može pomoći u poboljšanju zdravlja jer jača imunitet, liječi upalne bolesti crijeva, bori se protiv alergija, poboljšava probavu laktoze, dobar je za detoksikaciju organizma, ubija kandidu, jača kosti i povećava gustoću kostiju.
J.Kn.