Zdravlje
BESPLATAN PROGRAM ZANIMLJIVOG NAZIVA "MRZIM VJEŽBAT DOMA"

Ideja programa je smanjivanje otpora prema vježbanju doma i stvaranje navike za vježbanje
Objavljeno 6. rujna, 2021.

Vježbanje smanjuje nivo hormona stresa, kortizola, a povećava nivo endorfina, hormona zaslužnog za osjećaj sreće i prirodne energije. Istraživači potvrđuju da redovito vježbanje smanjuje osjetljivost na stres, ali i olakšava borbu s već postojećim stresom.



Višak kilograma


Tjelesna aktivnost smanjuje simptome križobolje s kojom se suočava čak 80 % ljudi. Neaktivnost pojačava osjećaj boli, mišićne napetosti i ukočenosti križne i lumbalne regije leđa. Manjak fizičke aktivnosti jedan je od najčešćih faktora rizika od srčanih bolesti. Vježbanje jača srce, a samo zdravo srce može lakše pumpati krv kroz organizam. Vježbanje pozitivno utječe na omjer HDL kolesterola (dobrog kolesterola) naspram LDL kolesterola (lošeg kolesterola) i triglicerida. Finska studija o prevenciji dijabetesa pokazuje da umjerena fizička aktivnost i uravnotežena prehrana smanjuju opasnost od razvoja šećerne bolesti čak za 50-60 %. Vježbanje pozitivno utječe na visok krvni tlak i smanjuje opasnost od srčanog udara. Redovito vježbanje utječe na regulaciju tjelesne težine.

U posljednje vrijeme često osluškujemo tuđe ili vlastito nezadovoljstvo vlastitim izgledom, točnije viškom kilograma. Tome svakako nije pridonijela situacija karantene. Naravno, postoje pojedinci koji su svoje dobre navike nastavili prakticirati i kod kuće. Vježbanje, osim što pridonosi zdravlju i konkretnoj kondiciji, pozitivno utječe na cijelo tijelo, fizički izgled, ali i na onaj žarko željeni mir i sklad – iznutra. Omiljena zagrebačka fitness-trenerica Danijela Pupovac osmislila je program za vježbanje kod kuće pomalo šaljivog, ali istinitog naziva – "Mrzim vježbat doma". Kao što i sama kaže, osmislila ga je za vrijeme kada smo bili zatvoreni i kada smo pokušavali vježbati doma, ali smo brzo odustajali.

Praktično


"Trenirati redovito je teško, a trenirati doma je bar dvostruko teže. U prostoru koji nam služi za oporavak i odmaranje sad trebamo skakati i znojiti se. Ali, s druge strane, trening doma je praktičan i uštedjet će puno vremena. Ujedinila sam dvije ideje u ovaj program. Vježbe u kojima i sama uživam, jer i ja ne volim vježbati doma, te pravila i principe o promjeni navika. Sama navika vježbanja nije krajnji cilj, mršavljenje nije cilj, kvalitetan i fenomenalan život je cilj. Redovit trening je osnova za ostvarivanje tog cilj", tvrdi Danijela.

Na početku svakog videotreninga Danijela kaže po jedno pravilo ili praksu kojom se možemo natjerati ili prevariti da vježbamo kod kuće. Upravo ta pravila mogu se koristiti za mijenjanje bilo koje navike, a samim time koristimo ih za redovito vježbanje. Treninzi kreću jako lagano (prvi trening traje samo dvije minute) pa se postupno povećavaju i dužina i intenzitet, sve do četvrtog tjedna (posljednji treninzi su oko 30 minuta dugi i teži). Ideja ovog programa je smanjivanje otpora prema vježbanju doma i stvaranje navike za redovito vježbanje i zato su ovako specifično raspoređeni. Do sada su povratne informacije pozitivne i sudionici tvrde da je program odličan i za vraćanje izgubljene navike.


Jasminka Knežević
Treninzi kreću jako lagano pa se postupno povećavaju i dužina i intenzitet

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike