Tehno
POVRATAK U ŠKOLU

Biramo top-uređaje za uspješno učenje i novu školsku godinu
Objavljeno 3. rujna, 2021.
Bespredmetno je uopće i pomisliti danas stjecati bilo kakva znanja bez pomoći računala

Povratak u školu. Iako je učenicima i studentima nekada taj izraz mrzak, sigurni smo da se svi bar malo raduju tome trenutku.Povratak u školu (ili na fakultet) nije samo povratak učeničkim/studentskim obvezama nego i druženju, ali i željno iščekivani povratak normalnom, za koje se nadamo da će što prije doći. Roditeljima početak nastave često znači stres, više financijski nego emotivni, jer i roditeljima je nakon dugog ljeta potrebna rutina u kojoj svatko od ukućana ima svoje zadatke. No čak i kada financije nisu stresne, stresan može biti šoping prije škole. Kako bismo vam bar malo u tome pomogli, odabrali smo top tech uređaje za uspješno učenje i uspješnu novu školsku/akademsku godinu, jer bez računala, pisača i ostalih pametnih stvarčica nemoguće je danas biti učenik ili student.

Prijenosnik


Bez računala jednostavno je nemoguće učiti. Bespredmetno je uopće i pomisliti danas stjecati bilo kakva znanja bez računala, a pod računalom uvijek mislimo na prijenosnik. Prijenosnici su dominantni na tržištu zbog brojnih prednosti, a mobilnost je svakako u vrhu. Međutim, odabrati pravi prijenosnik može biti izazovno. Ako želite imati jedan prijenosnik koji će vas vjerno služiti u svemu – od učenja, rada do igre i zabave – onda je to Lenovo Legion 5. Lenovo Legion 5 pokreće izuzetno moćna konfiguracija koju čini Intel Core i7 10750H takta 2,60 GHz (do 500 GHz) uz 12 MB cache memorije. U suradnji s tako moćnim procesorom je 16 GB DDR4 memorije na taktu od 2933 MHz, a za pohranu je zadužen brzi NMVe SSD kapaciteta 512 GB. Za grafiku je zadužena moćna nVidia GeForce GTX 1660 Ti sa 6 GB vlastite memorije. Dijagonala zaslona je 15,6 inča, a donosi FHD (1920 x 1080) rezoluciju uz osvježavanje od 60 Hz. Takva konfiguracija, uz privlačan i nenametljiv izgled, jamči vrhunske performanse nekoliko godina u budućnosti.

Igraća konzola


O.K., sada će se neki zapitati: Kakve veze ima igraća konzola s učenjem? Iako može imati, igraće konzole uglavnom rabimo za igru, a igra je sastavni dio učeničkog života i sigurni smo da ćete se prije ili poslije susresti sa zahtjevom svog učenika da bi htio imati igraću konzolu. Ako tražite neku od preporuka, naša je svakako Nintendo Switch. Prednost te konzole je njezina prenosivost, ali i igraći naslovi, poput serijala Super Mario, koji služe upravo zabavi i igri, a ne gubljenju živaca i buđenju bijesa. Osim toga Nintendo Switch nudi i roditeljski nadzor, pa klikom na svom telefonu možete svome đaku odrediti kada i koliko smije igrati.

Pametni telefon


Pametni telefon je nužan, s pomoću njega već više od desetljeća činimo puno više od pukog telefoniranja. Iako je telefon za školarce obavezni dio opreme, nemojte upadati u zamku da dijete mora imati najbolji telefon na tržištu. Naime, danas su i povoljni telefoni izuzetno napredni i, ono najvažnije – za većinu korisnika više no dovoljni. Odličan predstavnik povoljnih a dobrih je i Samsung Galaxy A12. Telefon nudi dobru kameru, odličnu bateriju, velik zaslon i solidne performanse za nevisoku cijenu.

Pisač


Epson EcoTank L3151 svestrani je multifunkcijski pisač koji stiže u kompaktnim dimenzijama i privlačna dizajna te će se savršeno uklopiti u radni kutak vašeg doma. Odmah iz paketa pisač je spreman za ispis čak do 6500 stranica u boji i više od 8000 stranica u crno-bijeloj tehnici. Prevedeno, ako, recimo, ispisujete 200 stranica mjesečno, boje u vašem u pisaču nadopunit ćete tek za nešto više od tri godine! Klasični ispisni ulošci, koje smo mijenjali (u najboljem slučaju) gotovo svakih nekoliko stotina stranica, neusporediva je s tehnologijom ispisa Epson EcoTank.

Moćan Wi-Fi


Možda će vam se činiti kao nešto banalno, no ulaganje u kvalitetnu Wi-Fi mrežu kojom ćete omogućiti potpuno pokrivanje stana, a posebice kuće – spasit će vam živce. U prosječnom kućanstvu danas je na Wi-Fi mrežu spojeno i desetak uređaja (telefoni, tableti, računala, pametni uređaji itd.), a mrežni uređaji koje isporučuju telekomi uglavnom nisu sposobni ni za što zahtjevno. Odabir D-Link COVR-X1863 ne samo što će vam omogućiti pokrivanje do respektabilnih 600 m² signalnom nego i nudi podršku za najmoderniju Wi-Fi 6 tehnologiju, s pomoću koje će teponovno otkriti sve čari bežičnog povezivanja.
 
Marin REŽIĆ
Pametni telefon je nužan, s pomoću njega već više od desetljeća činimo puno više od pukog telefoniranja

Ulaganje u kvalitetnu Wi-Fi mrežu kojom ćete omogućiti potpuno pokrivanje stana spasit će vam živce

Možda ste propustili...