Kultura
NAJAVILI NOVU SEZONU

U osječkom HNK-u po tri dramska i glazbena premijerna naslova
Objavljeno 3. rujna, 2021.
U dramskom programu premijerno će biti izvedena Shakespeareova komedija "San ljetne noći", a na programu je 28. listopada
Šest premijernih naslova, od čega po tri dramska i glazbena, velik broj gostovanja i druge zanimljive novitete, kao i brojne predstave u repriznom programu, izvest će osječko Hrvatsko narodno kazalište u novoj, 115. sezoni pod motom "Svako sjedalo je bitno", najavila je intendantica Dražena Vrselja na jučerašnjem redovitom sastanku djelatnika nakon ljetne stanke.

U dramskom programu premijerno će biti izvedene Shakespeareova komedija "San ljetne noći" u režiji Tamare Damjanović, koja je prva na rasporedu (28. listopada), dramatizacija romana Stjepana Tomaša "Guslač od marcipana", u režiji Dore Ruždjak Podolski te tragedija Jeana Racinea "Fedra", koju će na scenu postaviti Robert Raponja. Kada je riječ o glazbenim premijerama, osječka publika moći će uživati u potpuno novom izdanju superpopularne božićne baletne bajke "Orašar", u koreografiji Dinka Bogdanića. U "Koncertu klasične glazbe" pod ravnanjem koncertnog majstora Igora Šimonjija te u izvedbi opere "Arlecchino & Gianni Schicchi" Ferruccia Busonija i Giacoma Puccinija, u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca Rijeka.

- Pripreme za početak sezone u punom su jeku, vraćamo se uobičajenim marketinškim i PR aktivnostima što se tiče početka rada kazališta, i to je jedino što je ostalo po starom. Jer koliko god se mi trudili i planirali da će sve biti po starom, bojim se da neće. Naš prošlosezonski moto bio je "Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost", a ti izazovi pratit će nas i u sezoni 2021./2022. Ono što nas u upravi muči je na koji ćemo način ostvariti vlastite prihode. Potičemo što veći broj cijepljenja kod naših djelatnika, jer radimo takav posao gdje je procijepljenost izuzetno važna, jer o tome ovisi puni rad Kazališta. Što se tiče dopuštenog broja gledatelja, to je nešto što će biti iskomunicirano na razini ostalih nacionalnih kazališnih kuća, i mislim da će se po tom pitanju vrlo brzo dogoditi jedna preporuka - rekla je intendantica Vrselja.

Osim premijernih naslova, Vrselja je najavila predstavu "Zmajevi koji ne lete", nastalu prema istoimenom romanu za mlade Ivane Šojat, u dramatizaciji i režiji Damira Mađarića, i to u sklopu ciklusa "Ctrl Alt HNK". Dodala je intendantica i da se nada kako će HNK u svibnju uspjeti prikazati sav sjaj i ljepotu opere "Samson i Dalila" koju su Osječani u 114. sezoni doživjeli u koncertnoj verziji. Kada je riječ o gostovanjima, treba izdvojiti Mrożekovu crnu komediju "Udovice", u režiji Jasmina Novljakovića, s kojom osječki HNK ide na turneju Poljskom - u Kraków, Olsztyn i Radom te "Arlecchino i Gianni Schicchi", s kojom putuje u Finsku, na jedan od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festival.

Upisi građanske pretplate za 115. kazališnu sezonu obavljat će se od 1. do 23. listopada.
Danijel Miklić
KLIK za početak sezone
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku trinaesti put zaredom u novu sezonu uplovljava Kazališnim rujanskim KLIK-om koji i ovaj put donosi zanimljiva gostovanja te jednu domaću uspješnicu. KLIK 5. rujna otvara gostovanje HNK Split s predstavom "Francuzica" Ilije Zovka, u režiji Snježane Sinovčić i Trpimira Jukića, 13. rujna na scenu stupa "Dječak koji je govorio" Damira Mađarića, u režiji Same M. Streleca, a 18. rujna na rasporedu je gostovanje Narodnog pozorišta Sombor s predstavom "Semper idem" Đorđa Lebovića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Izjava
Dražena Vrselja

intendantica osječkog HNK-a

Naš prošlosezonski moto bio je "Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost", a ti izazovi pratit će nas i u sezoni 2021./2022.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike