Osijek
FORMIRA SE OSAM NOVIH SKUPINA U VRTIĆIMA

Radić: Ni jednom djetetu nije mjesto - ispod crte!
Objavljeno 2. rujna, 2021.
Novi se gradonačelnik odmah uhvatio u koštac s velikim naslijeđenim problemom

Nakon borbe protiv komaraca, čini se kako je drugi veliki problem čijeg se rješavanja prihvatio novi osječki gradonačelnik Ivan Radić upravo stanje u Dječjem vrtiću Osijek. Pisali smo u jučerašnjem broju kako je početak nove pedagoške godine, 1. rujna, uz novoupisanu djecu dočekalo i 169 mališana koji su ostali ispod crte, odnosno njihovi roditelji nisu mogli biti upisani, pa su njihovi mališani ostali kod kuće. Posljedica je to proljetnog upisnog roka, provedenog još za mandata prošle gradske uprave. No gradonačelnik Radić i njegovi suradnici smatraju to neprihvatljivim, držeći kako svako dijete čiji roditelj to želi treba biti upisano u vrtić.



Poštovanje standarda


- Nastojat ćemo reagirati na način da se kreiraju uvjeti nužni da ni jedno dijete ne ostane neupisano, jer ni jednom djetetu nije mjesto ispod crte, ali ćemo pritom, jasno, voditi računa o tome da ne dovedemo u pitanje poštovanje pedagoškog standarda - rezolutan je gradonačelnik Radić. Za ​početak imenovano je novo Upravno vijeće (Dječji vrtić Osijek javna je ustanova čiji je vlasnik i osnivač Grad Osijek, nap. a.) iz kojega smo prije nekoliko dana dobili informaciju da se razmišlja, prvi put, i o drugom upisnom krugu.

I doista, u ponedjeljak (30. kolovoza) na mrežnim je stranicama Dječjeg vrtića Osijek objavljeno kako se, s obzirom na otvaranje novih vrtićkih skupina u listopadu, provodi drugi krug upisa djece, a prijava je otvorena do 7. rujna. Polazak novoupisane djece u vrtić bit će moguć od 15. listopada. I odmah uz to objavljen je natječaj za zasnivanje radnog odnosa za još 16 odgojiteljica!

Otpor Uprave


U vezi s tim začuđuje informacija da je takva ideja kojom se nastoji u vrtić smjestiti svu djecu čiji roditelji to žele naišla na otpor Uprave Dječjeg vrtića, odakle lobiraju kod onih roditelja čija su djeca upisana već u prvom krugu da se pobune protiv toga. U vrijeme kada mlade obitelji važu hoće li ostati u Osijeku ili će se odseliti, kvalitetna vrtićka skrb o svakom djetetu trebala bi biti u interesu svih koji žele da ti mališani odrastaju u svom gradu. Stoga zvuči čudno da se tome opiru baš oni kojima je predškolski, rani odgoj struka i nastoje opstruirati namjeru da Osijek bude grad u kojemu djeca neće ostajati neupisana u vrtić.

Nije stoga čudno da iz gradske uprave stižu informacije kako nisu zadovoljni dosadašnjim načinom vođenje ove iznimno važne javne ustanove. Aktualnoj ravnateljici Mariji Štambuk Čabaj mandat istječe krajem ove godine, pa će uskoro biti raspisan novi natječaj.

No kako će se riješiti situacija s (n)ovim upisom budući da uprava dječjih vrtića nije donijela odluku kojom će omogućiti upis svim prijavljenima, odnosno i za svih 169 mališana koji su ostali ispod crte, nego je raspisala potpuno novi natječaj? Doznajemo kako će se formirati osam novih skupina, sa po, prema pedagoškom standardu, 20 djece u svakoj. Time bi mogla biti upisana sva djeca s liste čekanja, no postavlja se pitanje - što će biti ako se u drugom upisnom krugu prijavi više djece?

U ovom trenutku na to pitanje u gradskoj upravi ne mogu dati jasan odgovor, to je, kolokvijalno rečeno, "životna situacija" nakon koje će, ako se dogodi, znati kako se postaviti. No može se pretpostaviti i da su neka od djece koja nisu upisana u prvom krugu nakon toga upisana u neki od privatnih vrtića, neki su roditelji odlučili angažirati tetu čuvalicu ili su djecu odlučili ostaviti kod baka i djedova.

- Još ne znamo što nas čeka nakon ove odluke o drugom upisnom krugu, no težit ćemo tome da sva djeca dobiju priliku za upis u vrtić - odgovara na dvojbe gradonačelnik Radić.

Djeca će prema dobi i bodovima (postignutim na temelju predane dokumentacije) biti raspoređena u neku od novootvorenih skupina. Tijekom rujna roditelji i djeca bit će pozvani na inicijalni razgovor te će polazak u vrtić biti moguć od 15. listopada. Termini za inicijalne razgovore bit će objavljeni na mrežnim stranicama Dječjeg vrtića Osijek tijekom rujna.

Nove skupine


Uglavnom, prostor za nove skupine pronaći se se u postojećim vrtićkim dvoranama, koje se zbog epidemioloških mjera ne koriste. Nove će skupine biti raspoređene u dvoranama u podcentrima Jelenko (Retfala), Sjenčica (Sjenjak), Maslačak (Jug II), Nevičica (Jug II), Jabuka (Vijenac I. Česmičkog), u dijelu dvorane u Višnjevcu te u sarvaškoj Ribici u dvije sobe. Uz upravo zaposlenih novih 27 odgojiteljica, za potrebe novih skupina Dječji vrtić raspisao je i natječaj za zapošljavanje još 16 odgojiteljica. Zainteresirane kandidatkinje imaju vremena predati svoje prijave do idućeg utorka.

Dugoročno gledano, u gradskoj su upravi svjesni kako je pred njima zadatak rješavanja smještajnih kapaciteta bilo proširenjem postojećih vrtića i/ili izgradnjom novih objekata. Neosporiva je činjenica da se novi gradonačelnik već na samom početku mandata, za razliku od prethodnika, uhvatio u koštac s problemom koji je možda star koliko i on sam.



Dario Kuštro
vrućI krumpir
NEDOVOLJNI

VRTIĆKI

KAPACITETI

Nove će skupine biti u podcentrima Jelenko, Sjenčica, Maslačak, Nevičica, Jabuka, Ribica i Višnjevac

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike